MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- Caiz Olan Rukye ve Muskalar

 

1. Cabir b. AbdIDah

 

19521 (1) Cabir der ki: Dayım akrep sokmasına karşı rukye yapardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rukyelari yasaklayınca dayım yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Rukyeleri yasakladın, ancak ben akrep sokmasına karşı rukye yapıyordum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi bir şeyle kardeşine faydalı olacaksa bundan geri durmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2199) rivayet etmiştir.

 

 

 

19522 (2)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rukye yapmayı yasaklayınca Amr b. Hazm ailesi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bizde akrep sokmasına karşı yaptığımız bir rukye vardı. Ancak sen rukyeleri yasakladın" dediler. Bu rukye'yi da çıkarıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gösterdiler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunda bir sakınca görmüyorum. Biriniz, kardeşine bir şeyle faydalı olacksa bundan geri durmasın'' buyurdu."

İbn Numeyr rivayetinde ise: "Bunun üzerine akrep sokmasına karşı rukye yapan dayım Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5780-2) ve İbn Mace (3515) rivayet ettiler.

 

 

 

19523 (3)- Cabir b. Abdullah bildiriyor: Ensar'dan bir adam: "Akrep sokması için de rukye yapılır mı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi bir şeyle kardeşine faydalı alacaksa bundan geri durmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Müslim (5778-9) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7498) rivayet ettiler.

 

 

 

19524 (4)- Cabir b. Abdullah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte oturmuşken birini akrep soktu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ona rukye yapayım mı?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz, kardeşine bir şeyle faydalı alacaksa bundan geri durmasın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19525 (5)- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e rukye konusunu sorduğumda şöyle dedi: Ensar'dan biri olan Halid'in bana bildirdiğine göre kendisi: "Ey Allah'ın Resulü! Akrep sokmasına karşı rukye yapayım mı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Biriniz, kardeşine bir şeyle faydalı alacaksa bundan geri durmasın'' karşılığını vermiştir.

 

[Hasen]

 

 

2. Cabir

 

19526 (1) Cabir bildiriyor: Amr b. Hazm, Medine'de yılan tarafından sokulan bir kadına rukye yapması için çağırıldı; ancak gelmeyi kabul etmedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e haber verilince Amr'ı çağırdı. Amr: "Ey Allah'ın Resulü! Ama sen rukye yapanları uyarıyorsun" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yaptığın Rukye'yi bana oku'' buyurdu. Amr okuyunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu okumanda bir sakınca yoktur, zira bir takım ahitlerden ibarettir. rukye olarak okuyabilirsin" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meCini'l-CisCir'da (4/328) rivayet etti.

 

 

 

19527 (2)- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir b. Abdullah'ın: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Amr oğullarına akrep ya da yılan sokmasına karşı rukye yapmalarına izin verdi" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2199:61) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ