MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- Midenin Bal ile Tedavisi

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

19496 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Adamın biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kardeşim ishal oldu" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona bal içir!'' buyurdu. Adam gitti, bir süre sonra geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ona bal içirdim, ancak ishalini arttırmaktan başka bir işe yaramadı" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Ona bal içir'' buyurdu. Adam gitti, bir süre sonra yine geldi ve: "Ona bal içirdim, ancak yine ishalini arttırmaktan başka bir şey yapmadı" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''O'na bal içir'' buyurdu. Adam yine gitti. Bir süre sonra gelip: "Ona bal içirdim, ancak yine ishalini arttırmaktan başka bir şey yapmadı" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dördüncüsünde de: ''O'na bal içir'' buyurdu. Adam dördüncüsünde kardeşine balı içirince iyileşti. Dördüncü defa geldiğinde de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Allah doğruyu söylemiştir, ancak kardeşinin karnı yalan söylüyor '' buyurmuştu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, tıb (7/159), Müslim, selam 4/1736 (2217) ve Tirmizi 4/409 (2082, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

19497 (2)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Yeğenim ishal oldu" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yeğenine bal içir'' buyurdu. Adam gidip içirdi, ancak ishali daha fazla arttı. üç defa aynı konu için Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve her defasında bal içirmesini söyledi. üçüncüsünde de: ''Sen yine de yeğenine bal içirl Allah (bal içirin, diyerek) doğruyu söylemiştir, ancak kardeşinin karnı yalan söylüyor'' buyurdu. üçüncüsünde balı içirince de Allah ona şifa verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6673) rivayet etti.

 

 

 

19498 (3)- Ebu Said anlatıyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Kardeşim ishal oldu" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''O'na bal içirl'' buyurdu. Adam gidip kardeşine bal içirdi, bir süre sonra geldi ve: "Ona bal içirdim, ancak ishalini. arttırmaktan başka bir işe yaramadı" dedi. Adam üç defa aynı konu için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve her defasında bal içirmesini söyledi. Dördüncüsünde ise gelince: ''O'na bal içirIli buyurdu. Adam: "İçirdim, ama ishalini arttırmaktan başka bir işe yaramadı" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah (bal içirin, diyerek) doğruyu söylemiştir, ancak kardeşinin karnı yalan söylüyor'' buyurdu. Adam bir daha içirince de iyileşti.

 

[Sahih]

 

 

 

19499 (4)- Ebu Said bildiriyor: "Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ