MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Zatürre (Akciğer zarı iltihabı) Tedavisi

 

1. Zeyd b. Erkam

 

19500 (1) Zeyd b. Erkam bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), akciğer zarı iltihaplanmasına karşı udi hindi ile zeytinyağını tavsiye ederdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (686), Tirmiz! (2079), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7589) ve Hakim (4/201-2) rivayet ettiler.

 

 

 

19501 (2)- Zeyd b. Erkam şöyle rivayet eder: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, akciğer zarı iltihaplanmasına karşı zeytinyağı ile (Yemen'de yetişen sarı boya elde edilen) vers otunu tavsiye ettiğini işittim."

 

[Sahih]

 

Katade dedi ki: "Hasta olan bu karışımı, hangi tarafından şikayetçi ise ağzının o tarafındanalır."

 

 

2. Ümmü Kays binti Mihsan

 

19502 (1) Ukkaşe b. Mihsan'ın kızkardeşi Ümmü Kays binti Mihsan anlatıyor: Henüz yemek yemeyen bir oğlumla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiğimde çocuk Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerine idrarını yaptı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su isteyip bu suyu idrarın üzerine serpti. Bir defasında da iltihaplanan bademciklerini parmağımla patlattığım bir oğlumla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiğimde şöyle buyurdu: ''Çocuklarınızın ağzına parmağınızı sokup neden onları sıkıyorsunuz! Bunun yerine topalak otunu (=kust) kullanın. Zira bu otta yedi çeşit şifa vardır. Biri akciğer iltihabı içindir. Bademcik iltihabı için bu otun suyu buruna damlatılır. Akciğer zarı iltihabı durumunda da şurup şeklinde içilir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5692-3, 5713), Müslim (4/1734), Ebu Davud (3877), İbn Mace (3462) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7583) rivayet ettiler.

1109 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

19503 (2)- Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe der ki: "Esed b. Huzeyme oğullarından biri olan Ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ilk biat edenlerin içinde bulunan Ümmü Kays binti Mihsan'ın bana bildirdiğine göre henüz yemek yemeyen oğluyla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gitmişti ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

1110 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

19504- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ümmü Seleme'nin İbn Ebi Ganiyye riyayetinde Aişe'nin- yanına girince içerde burnundan kan akan çocuk gördü. Onlara: ''Bu ne?'' diye sordu. "Bademcikleri iltihaplanmıştı (parmağımızIa iltihabı patlattık)" dediklerinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çocuklarınıza bu şekilde neden eziyet ediyorsunuz? Oysa topalak otunu (= kust) alıp suda yedi defa yıkamanız ve o suyu ona içirmeniz yeterli olur'' buyurdu. Öyle yaptıklarında çocuk iyileşti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe, tıb 7/367 (3488) rivayet etti. Hakim (4/205) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

SONRAKİ