MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Acve, Mantar ve Çörek Otu

 

1. Ebu Hureyre

 

19453 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Mantar, kudret helvası cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır. Acve de cennet meyvelerindendir ve suyu zehirlenmeye karşı şifadır. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3455), Tirmizi (2068) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübd'da (6642) rivayet ettiler.

 

 

 

19454 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinden çıkınca ashabı "yerden koparılmış, kökü olmayan kötü ağacın"[İbrahim 26] hangi ağaç olduğu konusunda tartışı yodardı. Bazıları: "Bunun mantar olduğunu düşünüyoruz" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mantar, kudret helvası cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır. Acve de cennet meyvelerindendir ve zehirlenmeye karşı şifadır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Kesir, Camiu'l-Mesanid ve's-Sünen' de (7/196) bu eseri kaynak göstererek zikretmiştir. Kısa bir metinle de Tayalisi (7989) rivayet etmiştir.

 

 

 

19455 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldiğinde mantar konusunu konuşuyorduk ve bazılarımız onun çiçek hastalığı olduğunu söylüyordu. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mantar, kudret helvas ı cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır. Acve de cennet meyvelerindendir ve zehirlenmeye karşı şifadır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6670) rivayet etti..

 

 

 

19456 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): 'Acve cennet meyvelerindendir ve zehirlenmeye karşı şifadır. Mantar da kudret helvası cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır. '' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

19457 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Nebi'in (sallallahu aleyhi vp.sellem) ashabı mantar konusunu aralarında müzakere ettiler. Bazıları onun yerin / toprağın çiçek hastalığı olduğunu ve yenmesinin sağlıklı olmadığını söylediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu söylenenlerden haberdar olunca: ''Mantar, kudret helvası cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır. Acve de cennet meyvelerindendir ve zehirlenmeye karşı şifadır" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

19458 (6)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabının yanına çıktığında yerden koparılmış, kökü olınayan kötü ağacın hangi ağaç olduğu konusunda tartışıyodardı. Bazıları: "Bunun mantar olduğunu düşünüyoruz" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mantar, kudret helvası cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır. Acve de cennet meyvelerindendir ve zehirlenmeye karşı şifadır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

19459 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mantar, kudret helvası cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır. Acve de cennet meyvelerindendir ve zehirlenmeye karşı şifadır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

19460 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Acve cennet meyvelerindendir ve zehirlenmeye karşı şifadır. Mantar da kudret helvası cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır. '' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

19461 (8)- Ebu Hureyre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinden çıkınca ashabı mantar konusunu aralarında müzakere ediyorlardı. Bazıları: "Sence bu bitki, yeryüzünün çiçek hastalığı mıdır?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mantar, kudret helvası cinsinden bir nimettir ve suyu göz'e şifadır. Acve de cennet meyvelerindendir ve zehirlenmeye karşı şifadır" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ