MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 12- Acve, Mantar ve Çörek Otu

 

Ebu Hureyre

 

19462 (10) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çörek otunu kullanmaktan geri durmayın, zira ölüm dışında her hastalığa şifadır" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (10/122), Müslim (2/186) ve Tirmizi (3/158, 159) rivayet ettiler.

 

 

 

19463 (11)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ŞU çörek otu, sam dışında her derde devadır" buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Sam ne?" diye sorduklarında: "Ölüm!" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

19464 (12)- Ebu Hureyre der ki: Çörek otu hakkında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Çörek otunu kullanmaktan geri durmayın, zira ölüm dışında her hastalığa şifadır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

19465 (13)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çörek otunu kullanmaktan geri durmayın, zira her derde devadır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19466 (14)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şu çörek otu, sam dışında her derde devadır'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Sam nedir?" diye sorulunca: ''Ölüm'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

19467 (15)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

19468 (16)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çörek otu sam dışında her türlü hastalığa şifadır" buyurmuştur, Katade der ki: "Sam'dan kasıt ölümdür."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2460) rivayet etti.

 

 

 

19469 (17)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çörek otu sam dışında her türlü hastalığa şifadır" buyurmuştur. Katade der ki: "Sam'dan kasıt ölümdür."

 

[Sahih]

 

 

 

19470 (18)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çörek otu sam dışında her hastalığa şifadır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Şu'be der ki: Katade'ye: "Sam ne?" diye sorduğumda: "Ölüm" karşılığını verdi.

 

 

 

19471 (19)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şu çörek otu, sam dışında her derde devadır'' buyurdu, Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Sam ne?" diye sorduklarında: ''Ölüm'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

19472 (20)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çörek otu sam dışında her türlü hastalığa şifadır" buyurmuştur. İbn Şihab der ki: "Sam'dan kasıt ölümdür."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5819) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7535) rivayet ettiler.

 

 

 

19473 (21)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çörek otu, sam dışında her türlü hastalığa şifadır" buyurmuştur. Katade der ki: "Sam'dan kasıt ölümdür."

 

[Sahih]

 

 

 

19474 (22)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çörek otunda ölüm dışında her türlü hastalığa şifa vardır" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5821) ve Ebu Ya'la (6512) rivayet ettiler.

 

 

 

19475 (23)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çörek otunda ölüm dışında her türlü hastalığa şifa vardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Bureyde

 

19476 (1) Abdullah b. Bureyde'nin, babasından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Mantar göz hastalığına şifadır. Acve, cennet meyvelerindendir. Şu siyah tohumlu bitki de ölüm dışında her hastalığa devadır.''

İbn Bureyde der ki: "Siyah tohumlu bitki, tuzla karıştırılıp yenilen çörek otudur."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh müşkili'l-asar'da (5676) rivayet etti.

 

 

 

19477 (2)- İbn Bureyde, babasından bildirir: Kırk iki kişi Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikteydik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Makam'da namaz kılarken biz arkasında oturup onu bekliyorduk. Namazını bitirdikten sonra bir şeyleri tutacak gibi elini Kabe'ye doğru uzattı. Sonra bize döndü ve eliyle oturmamız için işarette bulundu. Herkes oturunca:

''Namazımı bitirdikten sonra bir şeyi alacak gibi Kabe'ye doğru elimi uzattığımı gördünüz mü?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Evet, gördük" dediğimizde şöyle buyurdu: ''O sırada bana cennet gösterildi ki daha önce hiç görmediğim şeyleri içinde gördüm. Bir üzüm salkımı gördüğümde çok beğendim ve koparmak için elimi uzattım. Ancak yetişemeden geçip gitti. Şayet alabilseydim önünüzde onu ekerdim ve cennet meyvesinden yemiş olurdunuz. Bilin ki mantar göz hastalığına şifadır. Acve, cennet meyvelerindendir. Bilin ki şu tuzla karıştırılıp yenilen çörek otu da ölüm dışında her türü hastalığa devadır.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh müşkili'l-Asar'da (5677) rivayet etti.

 

 

 

19478 (3)- Bureyde der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Çörek otunu kullanmaktan geri durmayın, zira onda şifalar vardır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Said ile Cabir

 

19479- Cabir b. Abdullah ile Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mantar, kudret helvası cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır. Acve de cennet meyvelerindendir ve zehirlenmeye karşı şifadır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3453) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6642) rivayet ettiler.

 

 

4. Hz. Aişe

 

19480 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şu siyah tohumlu bitki, sam dışında her türlü hastalığa şifadır'' buyurdu. Sam'dan kasıt ölümdür. Siyalı tohumlu bitki de çörek otudur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Adiy, Kamil'de (7/2663) rivayet etti.

 

 

 

19481 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Misvak kullanmak, ağzı temizler ve Rabbin rızasına vesile olur. Çörek otunda ise sam dışında her şeye şifa vardır" buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Sam nedir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ölümdür'' dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (6/169) ve Darimi (684) rivayet ettiler. 1389 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

5. Said b. Zeyd

 

19482 (1) Said b. Zeyd b. Amr b. Nufeyl'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mantar, kudret helvası cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/143, 144) ve Tirmizi (3/170) rivayet ettiler.

 

 

 

19483 (2)- Said b. Zeyd'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mantar, kudret helvası cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19484 (3)- Amr b. Hureys der ki: Babamın bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mantar, bıldırcın eti (selva) cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19485 (4)- Said b. Zeyd der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Mantar, kudret helvası cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

19486 (5)- Said b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elinde bir mantarla yanımıza çıktı ve: "Bu nedir biliyor musunuz? Bu, kudret helvası cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19487 (6)- Said b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Mantar, kudret helvası cinsinden bir nimettir ve suyu göze şifadır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

19488 (7)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını bildirir.

 

[Sahih]

 

Şu'be der ki: "Hakem bana bunu rivayet edince bu yönde Abdulmelik'ten gelen (bir önceki) rivayetten dolayı kabul ettim."

 

 

6. Rafi' b. Amr

 

19489 (1) Rafi' b. Amr el-Müzenı der ki: Hizmetini gördüğüm zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Acve ve ağacı -veya üzüm asması veya Rıdvan biatının yapıldığı ağaç- i cennettendir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

19490 (2)- Rafi' b. Amr el-Müzeni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Acve ve (Bey tu II-Makdis Iteki) kaya cennettendir -veya:- Acve ve ağacı cennettendir'' buyurduğunu işittim. Hangisi olduğunu konusunda tereddüt ravi Müşmeil'e aittir.

 

[Sahih]

 

 

 

19491 (3)- Rafi' b. Amr el-Müzenı der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

''Acve ve (Beyru'l-Makdis'teki) kaya, cennettendirif buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

19492 (4)- Rafi' b. Amr el-Müzeni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Acve ve (Bey tu II-Makdis Iteki) kaya, cennettendir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

19493 (5)- Rafi' b. Amr el-Müzeni der ki: Hizmetini gördüğüm zaman Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Acve ve ağacı, cennettendir'' buyurduğunu işittim.

 

 

SONRAKİ