MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Humma ve Tedavisi

 

1. İbn Abbas

 

19380 (1) Ebu Cemre der ki: İnsanlarla İbn Abbas arasında aracılık (tercümanlık) yapardım. Ancak birkaç gün yanına gidemedim. Daha sonra gittiğimde bana: "Neden gelmedin?" diye sordu. "Hummaya (yüksek ateşe) yakalanmıştım" karşılığını verdiğimde şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Humma cehennemin hararetinden bir parçadır ve onu Zemzem suyu ile soğutun'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/238) rivayet etti.

 

 

 

19381 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) humma ve her türlü ağrı ya karşı: ''Büyük olan Allah'ın adıyla! Kan fışkırtan her damarın ve ateşin sıcaklığının şerrinden Yüce olan Allah'a sığınırım'' şeklinde dua etmemizi öğretirdi.

 

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (594), İbn Mace (3526) ve Tirmizi (2075) rivayet ettiler. 15031 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn Ömer

 

19382 (1) Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Humma (yüksek ateş), cehennemin hararerinden bir parçadır ve onu su ile soğutun'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (10/147) ve İbn Mace (2/182) rivayet ettiler.

 

 

 

19383 (2)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Humma cehennemin hararerinden bir parçadır ve onu su ile söndürün -veya:- onu su ile soğutun'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/185) rivayet etti.

 

 

 

19384 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

IHummaya yakalandığınızı farkettiğinizde ateşini soğuk suyla söndürün'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

 

19385 (4)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Humma, cehennem alevinden bir parçadır ve onu su ile soğutun" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5805) rivayet etti.

 

 

3. Rafi' b. Hadıc

 

19386 (1) Rafi' b. Hadic der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Humma, cehennemin kaynamasından bir parçadır ve onu su ile soğutun" buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, sifatu'n-nar (4/146), Müslim, selam 4/1733 (2212), Tirmizi, tıb 4/404 (2074, "sahih"), İbn Mace 2/1149 (4371), Darimi 2/407 (2769) ve Malik 2/945 (16) rivayet ettiler.

 

 

 

19387 (2)- Rafi' b. Hadic der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Humma cehennemin kaynamasından bir parçadır ve onu su ile soğutun'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

4. Hz. Aişe

 

19388 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hummanın ateşi, cehennem alevinden bir parçadır ve onu su ile soğutun'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hedu'l-halk 6/330 (3264), Müslim, selam 4/1732 (2210), Tirmizi, tıh 4/404 (2074, "Sahih") ve İbn Mace, tıb 2/1149 (3471) rivayet ettiler.

 

 

 

19389 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Humma, cehennem alevinden bir parçadır ve onu su ile soğutun'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19390 (3)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Humma, cehennem alevinden bir parçadır ve onu su ile soğutun'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

İbrahim b. Sa'd der ki: "Hişam'dan bu hadis dışında bir hadis işitmiş değilim."

 

 

5. Esma binti Ebi Bekr

 

19391- Fatıma binti'l-Münzir bildiriyor: Esma'ya dua etmesi için (hummaya tutulmuş) bir kadın getirildiği zaman giysileri ile teni arasına su döker ve şöyle derdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu (hurrımayı) su ile soğutmamuzı söyler ve: ''Humma (yüksek ateş), cehennem alevinden bir parçadır'' buyururdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, bedu'l-halk (4/146), Müslim, selam 4/1732 (2211) ve Tirmizi 4/404 (2074, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Beşir

 

19392- Habib el-Ensari der ki: Ebu Beşir'in oğlu ile kızının babalarından naklen bildirdiklerine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hurrıma konusunda: ''Onu su ile soğutun, zira cehennem alevinden bir parçadır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/752) rivayet etti.

 

 

7. Cabir

 

19393- Cabir der ki: Humma, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girmek için izin istedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen kimsin?'' diye sorunca: "Ümmü Mildem'im" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman Kuba ahalisine git’’ buyurdu. Bundan dolayı Kuba ahalisinin hummadan neler çektiklerini ancak Allah bilir. Bunun üzerine Kuba ahalisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında geldiler ve hummadan yana yakındılar. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne yapmamı istersiniz? İsterseniz Allah'a dua edeyim bunu sizden gidersin. İsterseniz de ona sabredin günahlarınızı temizlesin'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Günahlarımızı temizler mi ki?" diye sorduklarında: ''Evet!'' karşılığını verdi. Bunun üzerine: "O zaman kalsın" dediler.

 

[Sahih]

 

Heysemi (2/305): "Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

8. Ebu Umame

 

19394 (1) Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Humma (yüksek ateş), cehennem artığındandır. Mümine bulaşan humma, onun cehennemden payı olur. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhakl, Şuabu'l-iman'da (9843) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (7468) rivayet ettiler.

 

 

 

19395 (2)- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Humma cehennem artığındandır. Mümine bulaşan humma onun cehennemden payı olur.''

 

[Hasen]

 

22997 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

9. Ümmü Tarık

 

19396- Sa'd'ın azatlısı Ümmü Tank anlatıyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sa'd'ın yanına geldi ve (selam vererek) girmek için izin istedi. Ancak Sa'd cevap vermedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha girmek için izin isteyince Sa'd yine cevap vermedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üçüncü defa girmek için izin istedi. Sa'd yine cevap vermeyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çekip gitti. Bunun üzerine Sa'd beni peşinden gönderdi ve: "Seni bu şekilde bekletmemiz sadece bize daha fazla selam vermen içindi" dememi istedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sa'd'ın yanında içerdeyken kapıdan bir ses işittim, ancak kimse görünmüyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen kimsin?'' diye sorunca, sesin sahibi: "Ümmü Mildem'İm" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne hoş gelmiş, ne de safa vermişsin! Kuba ahalisine gider misin?" buyurunca, sesin sahibi: "Evet, giderim" dedi ve Kuba ahalisine gitti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklı lafızlarla Ebu Davud, edeb 4/345 (5180), Beyhaki, cenaiz (3/375) ve Hakim (1/346, "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

10. Sevban

 

19397- Sevbin'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Biriniz hummaya tutulduğu zaman bilsin ki bu hastalık ateşten bir parçadır. Onun için bunu soğuk su ile söndürsün. Sabah namazından sonra henüz güneş doğmadan bir akarsuya girsin, suyun akışına karşı durup, ''Bismillah! Allahım! Bu kuluna şifa ver ve Resulünü(n bu konuda söylediğini) doğrula!'' diye dua etsin. üç gün boyunca bu duayla birlikte suya üç defa dalsin. Şayet üç günde iyileşmezse bunu beş gün boyunca yapsın. Beş günde iyileşmezse yedi, yedi günde de iyileşmezse dokuz gün boyunca bunu yapsın. Allah'ın izniyle bu hastalık dokuz günden daha fazla durmayacaktır. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/410 (2084) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ