MÜSNED-İ HANBEL

TIB, RUKYE, NAZAR VE UĞUR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Hacamat

 

1. Semure b. Cundub

 

19398 (1) Semure b. Cundub der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiğimde hacamatçıyı çağırdı. Adam boynuzdan yapmış olduğu hacamat aletlerini çıkardı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e onları tutmasını söyledi. Sonra bıçakla derisini kesti. O sırada Fezare kabilesinden Huzeyme oğullarından bir bedevi içeriye girdi. Bedevi ne kan aldırmış, ne de öylesi bir şeyi daha önce görmüştü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu şekilde kan aldırdığını görünce: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ne? Neden adamın derini kesmesine izin veriyorsun?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu hacamattır'' buyurdu. Adam: "Hacamat da ne?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIarın kullandığı en iyi tedavi şekillerinden biridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7552) rivayet etti. Heysemi (5/92), Ahmed ile Taberani'yi kaynak göstererek zikretmiştir. Hakim (4/209) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

19399 (2)- Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hacamat (kan aldırma), insanların kullandığı en iyi tedavi şekillerinden biridir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

19400 (3)- Semure b. Cundub der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındayken hacamatçıyı çağırdı ve kendisinden kan almasını söyledi. Adam boynuzdan yapmış olduğu hacamat aletlerini çıkardı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e onları tutmasını söyledi. Sonra bıçak ucuyla derisini kesti ve çıkardığı kanı yanında getirdiği bir kabın içinde akıttı. O sırada Fezare oğullarından bir adam içeriye girdi. "Ey Allah'ın Resulü! Bu ne? Neden adamın derini kesmesine izin veriyorsun?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bu hacamattır'' karşılığını verdiğini işittim. Adam: "Hacamat da ne?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIarın kullandığı en iyi tedavi şekillerinden biridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19402 (5)- Avf bildiriyor: Kasame meclisinde Bekr b. Vail kabilesinden yaşlı bir adam bize şunu anlattı: Semure b. Cundub'un yanına girdiğimde kan aldırıyordu. Bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''En iyi tedavi şekillerinizden biri de hacamattır'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

19403 (6)- Semure b. Cundub der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in boynuzla kan aldırdığını gördüm. Hacamatçı bıçağın ucuyla derisini kesiyordu. O sırada Şemh kabilesinden bir adam içeriye girdi ve: "Neden bu adamın sırtına (veya boynuna) bu şekilde yapmasına izin veriyorsun?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bul hacamattır ve en iyi tedavi şekillerinizden biridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

19404 (1) Asım b. Ömer b. Katade bildiriyor: Cabir b. Abdullah hasta olan Mukanna'yı ziyarete geldi ve şöyle dedi: "Hacamat yaptırmadan buradan gitmem! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Onda (hacamatta) şifa vardır'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5697) ve Müslim (2205) rivayet ettiler.

 

 

 

19405 (2)- Cabir b. Abdullah bildiriyor: "Ümmü Seleme hacamat yaptırmak için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den izin istedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Taybe'ye Ümmü Seleme'ye hacamat yapmasını söyledi. Sanırım Ebu Taybe, Ümmü Seleme'nin sütkardeşiydi veya henüz ergen olmamış kölelerinden birdiydi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, selam 4/1730 (2206), Ebu Davud, libas 4/62 (4105) ve İbn Mace, tıb 2/1152 (3480) rivayet ettiler. Hakim (4/210) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

3. Selma

 

19406 (1) Eyyub b. Hasan b. Ali b. Ebi Rafi', Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hizmetini görenlerden biri olan ninesi Selma'dan bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ne zaman biri başındaki bir ağrıdan dolayı yakınsa mutlaka ona: ''Kan aldır'' buyururdu. Ayaklarındaki ağrıdan dolayı yanına gelenlere de: ''Onlara kına yak'' buyururdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, tıb 4/4 (3858) ve Beyhaki, dahaya (9/339) rivayet ettiler.

 

 

 

19407 (2)- Ali b. Ubeydillah b. Ebi Rafi', halası Selma'dan bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ne zaman biri başındaki bir ağrıdan dolayı yakınsa mutlaka ona: ''Kan aldır'' buyururdu. Ayaklarındaki ağrıdan dolayı yanına gelenlere de: lAyaklarına kı na yak'' buyururdu.

 

[Zayıf]

 

 

4. Ebu Hureyre

 

19408 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tedavi amaçlı kullandığınız şeyler içinde şayet faydalı bir şey varsa o da hacamattır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, tıb 4/4 (3857) ve İbn Mace, tıb 2/1151 (3476) rivayet ettiler. Hakim (4/410) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır

 

 

 

19409 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Tedavi amaçlı kullandığınız şeyler içinde şayet faydalı bir şey varsa o da hacamattır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

5. Enes

 

19410- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Tedavi amaçlı kullanabileceğiniz en hayırlı şeyler, hacamat ile topalak otudur. İlhitap durumunda bademciklerini sıkarak çocuklarınıza eziyet etmeyin. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, tıb 10/150 (5696) ve Müslim, musakat 3/1204 (1577) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Umeyye

 

19411- Ebu Umeyye el-fezari der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hacamat yaptırdığını gördüm."

 

[Hasen]

 

Ebu Nuaym başka bir defasında rivayet ederken "Ebu Cafer el-ferra" yerine sadece "Ebu Cafer" ismini kullanmıştır.

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 22/360 (903) rivayet etti.

 

 

7. Ali b. Ebi Talib

 

19412-z Hz. Ali der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kan aldırdı. Sonra hacamatı yapan köleye: ''(Efendilerine yiyecek olarak) ne kadar haraç ödüyorsun?'' diye sordu. Köle: "İki sa'" deyince (efendileriyle konuşup) bunu bir sa' yaptı. Sonra emriyle ben de (ücret olarak) ona bir sa' verdim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn M.ke (2163) ve Tirmizi Şemail.de (361) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ