MÜSNED-İ HANBEL

AVLANMA VE BOĞAZLAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Köpekle Avlanma, Av'ın Suya Düşmesi ile ilgili Hususlar

 

1. İbn Abbas

 

19276- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Köpeğini avın üzerine saldığında şayet köpek ondan yerse sen ondan yeme, zira bu durumda köpek avı kendisi için tutmuş demektir. Köpeği avın üzerine saldığında onu öldürürı ancak ondan yemezse sen ondan yiyebilirsin. Zira bu durumda köpek avı sahibi için tutmuş demektir.''

 

[Sahih]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Babamın kitabında bu hadis "İbrahim, İbn Abbas'ın şöyle dediğini işitti" şeklinde geçiyordu. Ancak babam yanına (hatalı olduğunu gösteren) "Esbat böyle dedi" notunu koymuştu.

 

Heysemi (6020) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, Sahih'in ravileridir."

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

19277- Abdullah b. Amr bildiriyor: Ebu Sa'lebe el-Huşeni, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Eğitilmiş köpeklerim var. Bunların yakaladığı avlar konusunda hüküm ver" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet köpeğin eğitilmiş ise senin için yakaladığı avdan yiyebilirsin'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Ele geçirdiğimde canlı da olsa, ölü de olsa yiyeyim mi?" diye sorduğunda: ''Canlı da olsa, ölmüş de olsa yiyebilirsin'' buyurdu. "Peki, köpek ondan yemişse?" diye sorduğumda: ''Ondan yemiş olsa da yiyebilirsin'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Yay'ımla avlandığım avIar konusunda hüküm ver" dediğinde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yayınla avlandığın avdan yiyebilirsin'' buyurdu. Ona: "Ele geçirdiğimde canlı da olsa, ölü de olsa yiyeyim mi?" diye sorduğunda: ''Canlı da olsa, ölmüş de olsa yiyebilirsin'' buyurdu. Ona: "Vurduktan sonra bir süre gözümden kaybolursa?" diye sorduğunda: ''Şayet kokuşmamışsa ve üzerinde senin okundan başka bir ok izi yoksa bir süre gözünden kaybolmuş olsa da yiyebilirsin'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Kullanmak zorunda kalmamız durumunda Mecusilerin kapları konusunda ne dersin?" diye sorduğunda: ''Kullanmak zorunda kalırsanız önce suyla yıkayın, sonra yemeğinizi içinde yapın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/69, 70 (2857) ve Nesai (2/196) rivayet ettiler.

 

 

3. Huzeyfe ne Ukbe

 

19278 (1) Şurahbil b. Hasene'nin azatlısı bildiriyor: Ukbe b. Amir el-Cuheni ile Huzeyfe b. el-Yeman'dan işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yayınla avlandığın avdan yiyebilirsin'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

 

19279 (2)- Şurahbil b. Hasene'nin azatlısı bildiriyor: Ukbe b. Amir elCuhenı ile Huzeyfe b. el-Yeman'dan işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yayınla avlandığın avdan yemen helaldir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

19280 (3)- Şurahbil b. Hasene'nin azatlısı bildiriyor: Ukbe b. Amir ile Huzeyfe b. el- Yeman'dan işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yay'ınla avlandığın avdan yiyebilirsin'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Sünen'de (9/245) rivayet etti.

 

 

4. Ebu Sa'lebe el-Huşeni

 

19281 (1) Ebu Sa'lebe el-Huşeni der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Biz çokça avlanan insanlarız" dediğimde: "Köpeğini Besmele çekerek gönderdiğin zaman köpeğin yakaladığı avları yiyebilirsin'' buyurdu. Ona: "Avı öldürmüş olsa da mı?" diye sorduğumda: ''Öldürmüş olsa dalı karşılığını verdi. Ona: "Yaylarımızla çokça ava çıkan insanlarız" dediğimde: ''Yayınla avlandığın avdan yiyebilirsin'' buyurdu. Ona: "Çokça seyahate çıkan insanlarız. Bazen Yahudi, Hıristiyan veya Mecusilere uğruyoruz ve yemek yapmak için onların kaplarından başka da kap bulamıyoruz" dediğimde: ''Şayet o kaplardan başka bir kap bulamazsanız suyla yıkadıktan sonra onlarla yemeğinizi yapabilir, içeceğinizi içebilirsiniz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5026) ve Tirmizi (1464) rivayet ettiler.

 

 

 

19282 (2)- Ebu Sa'lebe el-Huşeni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde beni baştan aşağıya kadar süzdü ve: ''Sizden bir nesil çıkacak'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Hayırlı bir nesil mi, yoksa kötü bir nesil mi?" diye sorduğumda: ''Hayırlı bir nesir karşılığını verdi. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Av'ı çok olan bir bölgedeyiz. Bazen eğitimli köpeğimi aVln üzerine salıyorum. Ancak yakaladığı avlardan bazılarına canlı iken yetişirken bazıları ölü oluyor. Yine ava okumu atıyorum. Ancak vurduğum avlardan bazılarına canlı iken yetişirken, bazıları ölü oluyor" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yetiştiğinde canlı da olsa, ölü de olsa elinle, yayınla ve eğitimli köpeğinle avladığını yiyebilirsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (2856) rivayet etti.

 

 

 

19283 (3)- Ebu Sa'lebe el-Huşeni'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Okunla bir avı vurduğun zamanı onu üç gün sonra ele geçirsen de kokuşmamış olduktan sonra yiyebilirsin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, sayd 3/1532 (1931), Tirmizi 4/67 (1468), Nesai 7/194 (4303) ve Darakutni (4/295) rivayet ettiler.

 

 

5. Adiy b. Ha,tim

 

19284 (1) Adiy b. Hatim der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e mi'rad (iki ucu sivri sopa veya cirit) ile avlanan hayvanın etini sorduğumda: ''Sivri ucun isabeti ile ölmüşse yiyebilirsin, orta yeri ile ölmüşse darbe ile ölmüş demektir (ve yiyemezsin)'' buyurdu. Köpekle avlanan hayvanların etini sorduğumda ise şöyle buyurdu: "Köpeğini Besmele çekerek gönderdiğin zaman köpeğin yakaladığı avları yiyebilirsin. Yine tuttuğu ve ölü olarak sana getirdiği avdan yememişse sen yiyebilirsin, zira köpeğin onu yakalaması kesilmesi demektir. Besmele çekerek köpeğini avın üzerine saldığın zaman yanında başka bir köpek bulursan ve birlikte avı yakalamış olmalarından endişe edersen ondan yeme. Zira sen başkası içın değil, sadece kendi köpeğini gönderirken Besmele çektin. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5475), Müslim (1929), Tirmizi (1471), Nesai (7/180), Taberani, M. el-Kebir (17/72) ve Beyhaki (9/246) rivayet ettiler.

 

 

 

19285 (2)- Adiy b. Hatim der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e cirit ile avlanan hayvanın etini sorduğumda: ''Sivri ucun isabeti ile ölmüşse yiyebilirsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Mace 2/1072 (3215) rivayet etti.

 

 

 

19286 (3)- Şa'bi der ki: Komşumuz ve Nehrayn'da cihadı sırasında misafırimiz olan Adiy b. Hatim'in şöyle dediğini işittim: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Köpeğimi gönderiyorum ve avın yanında köpeğimle beraber başka köpeklerin de olduğunu görüyorum. Av'ı hangisinin yakaladığını da bilmiyorum" dediğimde: "Bu durumda ondan yeme! Çünkü sen başkası için değil, sadece kendi köpeğini gönderirken Besmele çektin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, sayd 3/153 (1929) ve Nesai, sayd 7/180 (4264) rivayet ettiler.

 

 

 

19288 (5)- Adiy b. Hatim der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğim zaman bana İslam'ı öğretti. Namazı anlatıp her bir namazı vaktinde nasıl kılacağımı gösterdi. Sonra bana: "Ey İbn Hatim! Gün gelecek Yemen saraylarından bineğine binip yola çıkacaksın ve Allah'tan hiç kimsenin korkusunu taşımadan Hire saraylarına kadar geleceksin'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! O zaman Tayy'ın süvarileri ile diğer adamları nerede olacaklar?" diye sorduğumda: "Tayy ve diğerlerine karşı Allah sana yetecektir" karşılığını verdi.

Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Köpeklerle ve şahinlerle avlanan bir topluluğuz. Bu konuda bize helal olan nedir?" diye sorduğumda: ''Ailah'ın size öğrettiği üzere alıştırıp yetiştirerek öğrettiğiniz avcı hayvanların sizin için tuttuklarını yiyin ve üzerine Allah'ın adını anın. Eğitimli köpeğini veya şahinini Besmele çekerek avın üzerine gönderdiğin zaman yakaladıklarından yiyebilirsin" buyurdu. Ona: "Avı öldürmüş olsa da mı?" diye sorduğumda: "Şayet ondan bir şey yememişse ölü olsa da yiyebilirsin. Zira onu senin için yakalamıştır" buyurdu.

Ona: "Köpeklerimizi avın üzerine saldıktan sonra aralarına başka köpeklerin de karıştığını görsek?" diye sorduğumda: ''Avı senin köpeğin yakaladığından emin olmadıktan sonra ondan yemeli buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Yaylarımızla avlanan bir topluluğuz. Bu konuda bize helal olan nedir?" diye sorduğumda: "Atarken Besmele çekersen ve ok avı delerse (kanını akıtırsa) yiyebilirsin" buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Cirit ile de avlanan bir topluluğuz. Bu konuda bize helalolan nedir?" diye sorduğumda: ''Sivri ucun isabeti ile ölmüşse yiyebilirsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tam metniyle Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (17/148) rivayet etti.

 

 

 

19289 (6)- Adiy b. Hatim der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Av'ın bol olduğu bir bölgemiz var" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Köpeğini Besmete çekerek gönderdiğin zaman köpeğin yakaladığı avları öldürmüş olsa dahi yiyebilirsin. Ancak ondan yerse sen yiyemezsin, zira bu durumda köpek avı kendi için tutmuş demektir. Besmele çekerek köpeğini avın üzerine saldığın zaman salınırken Besmele çekilmemiş başka bir köpek daha gelir ve avı ikisi bir yakalarsa ondan yeme, zira avı hangi köpeğin öldürdüğünü bilemezsin.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (8502), Nesai (7/182) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (17/157) rivayet ettiler.

 

 

 

19290 (7)- Adiy b. Hatim der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Eğitimli köpeğimizi avın üzerine salıyoruz" dediğimde: ''Yakaladığından yiyebilirsin'' buyurdu. Ona: "Avı öldürmüş olsa da mı?" diye sorduğumda: ''Şayet başkalarının köpekleriyle birlikte yakalamamışsa öldürmüş olsa dahi yiyebilirsin'' buyurdu. "Mi'radla (=ciritle) da avlarrıyoruz" dediğimde: ''Sivri ucun isabeti ile ölmüşse yiyebilirsin, orta yeri ile ölmüşse (darbe ile ölmüş demektir) ondan yemeli buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19291 (8)- Adiy b. Hatim der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Köpeklerimizle ava çıkıyoruz" dediğimde şöyle buyurdu: ''Eğitimli köpeğini Besmele çekerek gönderdiğin zaman köpeğin yakaladığı avları öldürmüş olsa dahi yiyebilirsin. Ancak ondan yerse sen yiyemezsin, zira bu durumda köpek avı kendi için tutmuş olabilir. Avı yakalamada başka köpeklerin de karıştığını gördüğünde ise ondan yeme. ''

 

[Sahih]

 

 

 

19292 (9)- Adiy b. Hatim der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Avın bol bulunduğu bir bölgedeyiz. Bazen birimiz avı vuruyor, ancak bir veya iki gün sonra onu buluyor ve okunun da üzerinde olduğunu görüyor" dediğimde: ''Şayet üzerinde senin okun varsa, başka yaralama izi yoksa ve onu öldürenin senin ok olduğunu biliyorsan yiyebilirsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: bamıla Tirmizi (1468) ve Nesai (7/193) rivayet ettiler.

 

 

 

19293 (10)- Adiy b. Hatim der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e mi'rad (cirit veya fırlatılan ucu sivri sapa) ile avlanmayı sorduğumda şöyle buyurdu: ''Sivri ucun isabeti ile ölmüşse yiyebilirsin, orta yeri ile ölmüşse darbe ile ölmüş demektirıondan yemeli buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19294 (11)- Adiy b. Hatim bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Eğitimli köpeklerimizi avın üzerine salıp yakalıyoruz" dediğimde: ''Eğitimli köpeğini Besmele çekerek gönderdiğin zaman yakaladığını yiyebilirsin" buyurdu. Ona: "Avı öldürmüş olsa da mı?" diye sorduğumda: "Öldürmüş olsa da'' buyurdu. Ona: "Cirit (veya sapa ile) de avlanıyorum" dediğimde: ''Sivri ucun isabeti ile ölmüşse yiyebilirsin, orta yeri ile ölmüşse (darbe ile ölmüş demektir) ondan yemeli buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5477, 7397), Müslim (5011), Ebu Davud (2847), İbn Mace (3215), Tirmizi (1465) ve Nesai (7/180) rivayet ettiler.

 

 

 

19295 (12)- Adiy b. Hatim der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen avı vuruyorum. Ancak bir gün sonrasında ona ulaşabiliyorum. Okumu da üzerinde buluyorum" dediğimde: ''Şayet okun üzerindeyse ve vahşi bir hayvan ondan yememişse yiyebilirsin'' buyurdu.

Şu'be der ki: Bunu Ebu Bişr'e aktardığımda, Said b. Cübeyr vasıtasıyla Adiy'den naklen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Şayet oku nu üzerinde bulduysan ve onu öldürenin senin okun olduğunu biliyorsan yiyebilirsin'' buyurduğunu aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

19296 (13)- Adiy b. Hatim der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, köpek ile avlanmayı sorduğumda: ''Eğitimli köpeğini Besmele çekerek gönderdiğinde köpeğin yakaladığına ölmeden yetişirsen onu kes. ÖLü olarak getirmesi halinde de ondan yiyebilirsin. Ancak ondan yemişse sen yiyemezsin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

19297 (14)- Adiy b. Hatim der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Çokça avlanan bir topluluğuz" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biriniz avını okla vuracağı zaman önce Besmele çeksin. Şayet attığı okla onu öldürürse ondan yiyebilir. Ancak onu vurduktan sonra av suya düşer ve orada ölü olarak görürse ondan yemesin. Çünkü suda boğularak ölmüş de olabilir. Kişi vurduğu avı bir veya iki gün sonra üzerinde oku varken gördüğü zaman şayet kendi okundan başka bir ok izi yoksa isterse ondan yiyebilir. Kişi köpeğini avın üzerine salacağı zaman Besmele çeksin. Köpek avı öldürdükten yetiştiği zaman ondan yiyebilir. Ancak köpek ondan yemişse kendisi yemesin, zira bu durumda köpek avı sahibi için değil kendi için tutmuş demektir. Kişi (Besmele çekerek) köpeğini avın üzerine saldığı zaman salınırken Besmele çekilmemiş başka köpekler gelir ve avı birlikte yakalarsa ondan yemesin, zira avı hangi köpeğin öldürdüğünü bilemez. ''

 

[Sahih]

 

 

 

19298 (15)- Adiy b. Hatim der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e mirad (cirit) ile avlanmay! sorduğumda: "Sivri ucun isabeti ile ölmüşsz yiyebilirsin, orta yeri ile ölmüşse darbe ile ölmüş demektir (ondaf! yeme)" buyurdu. Köpek ile avlanma konusunu sorduğumda da şöyle buyurdu: "Köpeğini avın üzerine salarken Besmele çekmişsen köpeğin yakaladığı avdan yiyebilirsin. Ancak ölen avın yanında köpeğinden başka bir köpek de bulursan ve avı hangisinin öldürdüğü konusunda emin değilsen ondan yeme. Zira sen başka köpek için değil sadece kendi köpeğini salarken Besmele çektin. ''

 

[Sahih]

 

 

 

19299 (16)- Adiy b. Hitim der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e mi'rad (cirit veya iki ucu sivri sopa) ile avlanmayı sorduğumda: ''Sivri ucun isabeti ile ölmüşse avdan yiyebilirsin, orta yeri ile ölmüşse darbe ile ölmüş demektir, ondan yemeli buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Köpeğimi avın üzerine salıyorum" dediğimde: ''Köpeğini avın üzerine salarken Besmele çekmişsen köpeğin yakaladığı avdan yiyebilirsin. Ancak köpek o avdan bir şey yemişse ondan yeme, zira bu durumda köpek avı kendi için tutmuş demektir'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bazen köpeğimi avın üzerine saldıktan sonra yanında başka bir köpek de buluyorum ve avı hangisinin yakaladığını bilemiyorum" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman ondan yeme! Zira sen başka köpek için değil sadece kendi köpeğini salarken Besmele çektin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19300 (17)- Adiy b. Hitim der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Köpeğini Besmele çektikten sonra avın üzerine saldığında başka köpeklerin arasına karışır ve avı birlikte yakalarsa ondan yeme. Zira avı hangisinin yakaladığını bilemezsin. Ava okunu atarken Besmele çektiysen ve av oktan yaralanıp öldüyse ondan yiyebilirsin. Ancak yaralanmadan ölmüşse ondan yeme. Mi'rad (cirit) ile de avlanırken kesmesine yetişebildiğin avdan ye, kesmesine yetişemediğinde ise yeme. Aynı şekilde riske taşıyla avladığın avlarda da kesmesine yetişebildiğinde yiyebilirsin.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Abdurrezzak (8530) rivayet etti.

 

 

 

19301 (18)- Adiy b. Hatim der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Eğitimli köpeğimle avlanabilir miyim?" diye sorduğumda: ''Eğitimli köpeğini avın üzerine salarken Besmete çekmişsen yakaladığında yiyebilirsin'' buyurdu. Ona: "Ya avı öldürmüşse?" diye sorduğumda: ''Şayet yakalarken yanında başkalarına ait bir köpek yoksa öldürmüş olsa dahi yiyebilirsin'' buyurdu. Ona:

"Mi'tid (cirit ya da fırlatılan sopa) ile avlanabilir miyim?" diye sorduğumda: ''Sivri ucuyla yaralanıp ölen avı yiyebilirsin. Ancak orta yeriyle isabet alıp ölmüşse ondan yemelI buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19302 (19)- Adiy b. Hatim der ki: "Ey Allah'ın Resulü ... " Sonra ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

19303 (20)- Adiy b. Hatim der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet vurduğun av suya düşüp orada ölürse etinden yemelI buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ