MÜSNED-İ HANBEL

AVLANMA VE BOĞAZLAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Fiske Taşı Atma

 

1. Abdullah b. Muğaffel

 

19304 (1) İbn Muğaffel bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fiske taşı atmayı yasakladı ve: "Düşmanı yaralamazı avı öldürmez, ancak diş kırıp göz çıkartır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (4841, 6220), Müslim (5093), Ebu Davud (5270) ve İbn Mace (3227) rivayet ettiler.

 

 

 

19305 (2)- Said b. Cübeyr bildiriyor: Abdullah b. Muğaffel'in bir yakını fiske taşı atınca Abdullah bunu yapmamasını söyledi ve şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fiske taşı atmayı yasakladı ve: ''Avı öldürmez, düşmanı yaralamazı ancak diş kırıp göz çıkartır'' buyurdu." O akrabası bir daha aynı şeyi yapınca da Abdullah'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu yasakladığını sana söylememe rağmen sen yine yapıyorsun. Artık seninle bir daha konuşmam" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Darimi (439), Müslim (5094-5) ve İbn Mace (3226) rivayet ettiler.

 

 

 

19306 (3)- İbn Bureyde bildiriyor: Abdullah b. Muğaffel, arkadaşlarından birinin fiske taşı attığını görünce şöyle dedi: "Fiske taşı atma, zira Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böylesi bir şeyi sevmez veya:- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan alıkoyar ve: ''Düşmanı yaralamazı avı öldümuzı ancak göz çıkarıp diş kırar'' buyururdu." Daha sonra aynı arkadaşının yine fiske taşı attığını görünce: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu sevmediğini veya yasakladığını sana söylememe rağmen sen yine fiske taşı atıyorsun. Artık seninle konuşmayacağım" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5479), Müslim (5091-2) ve Nesai (8/47) rivayet ettiler.

 

 

 

19307 (4)- Said b. Cübeyr der ki: "Abdullah b. Muğaffel'in yanındayken kabilesinden bir adam fiske taşı attı..." Sonrasında ravi daha önce İsmail b. Uleyye'nin, Eyyub vasıtasıyla Said b. Cübeyr'den olan rivayetinin (19305. rivayet) aynısının aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

19308 (5)- Abdullah b. Muğaffel bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fiske taşı atmayı yasakladı ve: ''Bu şekilde atarak av öldürülmez, düşman yaralanmazı ancak göz çıkarıp diş kırar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Yezid başka bir defasında rivayet ederken: ''Bu taşla av öldürülmez, düşman yaralanmazı ancak göz çıkarıp diş kırar'' lafzını kullanır.

 

 

 

19309 (6)- İbn Muğaffel der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fiske taşı atmayı yasakladı ve: ''Onunla düşman yaralanmaz ve av avlanmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, zebaih 9/607 (5479), Müslim, sayd 3/1547 (1954), Ebu Davud, edeb 4/368

(5270), İbn Mace, mukaddime 1/8 (17) ve Darimi 1/128 (440) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Bekre

 

19310- Sabit bildiriyor: Ebu Bekre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fiske taşı atmayı yasakladı" deyince, amcaoğullarından biri ufak bir taş alıp fiske ile attı ve: "Bunu mu yasakladı?" diye sordu. Bunun üzerine Ebu Bekre ona: "Ben sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunu yasakladığını söylüyorum, sen ise fiske taşı atıyorsun. Vallahi yaşadığım sürece seninle konuşmayacağım" dedi.

 

[Zayıf]

 

 

3- Hayvanın Hedef Yapılmasının Yasaklanması

 

1. Ebu Hureyre

 

19311- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvanın hedef yapılarak öldürülmesini ve bu şekilde yenilmesini yasakladı. Önce kesilmesini, sonra da istenmesi halinde hedef yapılmasını söyledi."

 

[Hasen]

 

Heysemi (6022) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden İbn Lehia'nın rivayet ettiği hadisler hasendir."

16965 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ