MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

27- içkiyi Başka isimler Adı Altında içmek

 

1. Ashabdan Biri

 

19267- İbn Muhayriz'in, ashahdan bir adamdan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ümmetimden bazıları şarabı başka isimler altında içeceklerdir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (586) ve Nesai (8/312) rivayet ettiler.

 

 

2. Ubade b. es-Samit

 

19268- Ubade b. es-Samit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ümmetimden bazıları şaraba başka isimler vererek içeceklerdir'' buyurmuştur.

 

Heysemi (8216) der ki: "Ben derim ki: İbn Mace bu hadisi "Elbette helal sayacaklar" lafzı yerine "Elbette içecekler" şeklinde rivayet etmiştir. Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Sabit b. es-Simt mestürdur. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

3. Ebu Malik el-Eş' ari

 

19269- Malik b. Ebi Meryem der ki: Dahhak b. Kays'ın valiliği döneminde Rabia el-Cureşi ile oturmuş tila konusunu müzakere ediyorduk. Bu konu hakkında konuşurken yanımıza Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından biri olan Abdurrahman b. Canın girdi. Tila konusunu bir daha açıp konuştuğumuzda Abdurrahman b. Canın şöyle dedi: "Ebu Malik b. el-Eş'ari'nin bana bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmetimden bazıları içkiye başka isimler vererek içeceklerdir'' buyurmuştur. Bunu bana rivayet eden kişi benden ve senden daha doğru sözlü biridir. Kendisinden rivayet ettiği kişi ise ondan, benden ve senden daha doğru sözlü biridir. Kendisinden başka ilah olmayana yemin olsun ki ben bunu Ebu Malik el-Eş'ari:'den işittim. O da bunu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işitti." Abdurrahman bunu üç defa tekrar edince Dahhak: "Yazıklar olsun ahir zamanın böylesi bir içeceğine!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3688) ve İbn Hibban (6758) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ