MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

28- İçkiyle Tedavinin Yasaklanması

 

1. Tarık b. Süveyd

 

19270 (1) Tank b. Süveyd el-Hadrami der ki: "Ey Allah'ın Resulü! üzüm bağlarımız var, suyunu sıkıp içebilir miyiz?" diye sorduğumda: ''Hayır'' karşılığını verdi. Daha sonra bir daha aynı şeyi sorduğumda yine: ''Hayır'' karşılığını verdi. "Onu hasta tedavisinde kullanıyoruz" dediğimde ise: ''İçki şifa değil bizatihi hastalıktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, et- Tarihu'l-Kebir' de 2/2 (352) ve İbn Mace (3500) rivayet ettiler.

 

 

 

19271 (2)- Vail b. Hucr el-Hadrami bildiriyor: Has'em kabilesinden Suveyd b. Tarık -veya Tarık b. Süveyd el-Cu'fi- adında bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e içki konusunu sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kullanmasını yasakladı..." Sonrasında ravi söz konusu hadisi aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

19272 (3)- Alkame b. Vail el-Hadrami, babasından bildirir: Süveyd b. Tarık adında bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e içki konusunu sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kullanmasını yasakladı. Süveyd: "Onu tedavi amaçlı imal ediyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçki ilaç değil, hastalıktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

19273 (4)- Alkame b. Vail, babasından bildirir: Tarık b. Süveyd el-Cu'fi, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e içki konusunu sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içki yapmasını yasakladı veya kerili gördü. Tarık: "Onu tedavi amaçlı imal ediyoruz" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçki ilaç değil hastalıktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

Tarık b. Süveyd

 

19274- Tank b. Süveyd el-Hadrami der ki: "Ey Allah'ın Resulü! üzüm bağlarımız var, Suyunu sıkıp içebilir miyiz?" diye sorduğumda: ''Hayır!'' karşılığını verdi. Daha sonra bir daha aynı şeyi sorduğumda yine: ''Hayır!'' karşılığını verdi. Daha sonra bir daha sorduğumda yine: ''Hayır!'' karşılığını verdi. "Onu hasta tedavisinde kullanıyoruz" dediğimde ise: ''İçki şifa değil bizatihi hastalıktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ