MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

26- içki Müptelalarının Cennete Girememesi

 

1. Abdullah b. Amr

 

19262 (1) Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yaptığı iyiliği başa kakan ve içki mübtelası olanlar cennete giremez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2094) ve Nesai (8/318) rivayet ettiler.

 

 

 

19263 (2)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yaptığı iyiliği başa kakanı anne babasına asi olan ve içki mübtelaları cennete giremez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Ömer

 

19264- İbn Ömer'in azatlısı Abdullah b. Yesar der ki: Şehadet ederim ki Salim'in şöyle dediğini işittim: (Babam) Abdullah'ın dediğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "üç kişi cennete giremez ve kıyamet gününde Allah onlara nazar etmez. Bunlardan biri anne babasına asi olan kişi, diğeri erkeklere benzemeye çalışan kadını diğeri de deyyus olan kişidir. Allah kıyamet gününde üç kişiye nazar etmez. Bunlardan biri anne babasına asi olan kişi, diğeri içki müptelası, diğeri de yaptığı iyiliği başa kakan kişidir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (575), Nesai (5/80), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (13180) ve Hakim (1/72) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Musa

 

19265- Ebu Musa bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç kişi cennete giremez. Bunlar da içki müptelası kişi, akrabalık bağlarını kesmiş kimse ve sihre inanan kişidir. İçki müptelası olarak ölen kişiye (kıyamet gününde) Yüce Allah, Ğuta ırmağından içirecektir'' buyurdu. Ashap: "Ğuta ırmağı nedir?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zinakar kadınların cinsel organlarında akan bir ırmaktır ki kokusu cehennem ahalisini bile rahatsız eder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (4/146, 8/72) rivayet etti.

 

 

 

19266- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, beni alemlere rahmet ve hidayet olarak gönderdi. Zurna, davul ve benzeri çalgı aletleri ile cahiliye döneminde kendilerine tapılan putları kırmamı emretti. Yüce Rabbim, izzeti üzerine şöyle yemin etti: ''Kullarımdan bir yudum dahi olsa içki içecek olan kişiye buna karşılık cehennemin kızgın sularından içireceğim. Sonrasında da onu ya (cehennemde bırakarak) cezalandırır ya da bağışlarım. İçkiyi küçük çocuğa içiren kişiye de buna karşılık cehennemin kızgın sularından içireceğim. Sonrasında da onu ya (cehennemde bırakarak) cezalandırır ya da bağışlarım. Kullarımdan biri benden çekinerek içki içmekten uzak durduğu zaman buna karşılık ona cennet şarabından içiririm.'' (Şarkıcı cariyelerin de) satılması, satın alınması, bu işin kendilerine öğretilmesi, ticareti ve kazançları helal değildir. ''

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ