MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- İçkinin Kötülükleri, İçkiyi Içenlerin Durumu

İKİ FARKLI OLAY

 

1. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

19240- Mus'ab b. Sa'd, babasından bildiriyor: Benim hakkımda dört ayet nazil oldu. İlki, Bedir savaşında bir kılıç ele geçirdim. Ganimetler paylaşılmadan önce Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu kılıcı bana hediye olarak ver" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu yerine koy'' karşılığını verdi. Sonra bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Bu kılıcı bana hediye olarak ver" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Onu yerine koy'' karşılığını verdi. Sonra bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Bu kılıcı bana hediye olarak ver. Beni gereği gibi savaşmayanlardan biri gibi mi sayacaksın?" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu aldığın yere geri koy'' buyurdu. Bunun üzerine de: "Sana ganimetler hakkında soruyorlar. De ki: "Ganimetler, Allah'a ve Resulüne aittir"[Enfal 1] ayeti nazil oldu.

İkincisi; Ensar'dan bir adam yemek yapıp bizi davet etti. Yenıekte sarhoş olana kadar da içki içtik. Sarhoş olunca da Ensar ile Kureyşliler birbirlerine karşı övünmeye başladılar. Ensar: "Biz sizlerden daha üstünüz" derken, Kureyşliler: "Aksine biz sizden daha üstünüz" demeye başladılar. Bunun üzerine Ensar'dan bir adam deve çenesi kemiği aldı ve burnuma vurup kırdı. Bundan dolayı burnum kırık olarak kaldı. Bu olay üzerine de: "Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz,,[Maide 90] ayeti nazil oldu. üçüncüsü; annem bana: "Allah, anne babaya iyi davranmanızı emretmiyor mu? Vallahi ya Muhammed'i inkar edersin ya da ölene kadar ne bir şey yerim ne de içerim" demişti. Bundan dolayı ona bir şey yedirecekleri zaman ağzını ancak bir sopayla açar ve öyle ağzına yiyecek veya içecek koyarlardı. Bunun üzerine de: "Biz insana, ana babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Çünkü anası onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır. Sütten ayrılması da iki yıl içinde olur. (İşte bunun için) önce bana, sonra da ana-babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur"[Lokman 14] ayeti nazil oldu.

Dördüncüsünde ise hasta olmuştum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ziyaretime geldiğinde: "Ey Allah'ın Resulü! Malımın tümün vasiyet edeyim mi?" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayırr karşılığını verdi. "üçte ikisini vasiyet edeyim mi?" diye sorduğumda yine: "Hayır!" karşılığını verdi. "üçte birini vasiyet edeyim mi?" diye sorduğumda ise sustu. (Bu olaydan sonra da vasiyette üçte birlik oran geçerli oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (24), Müslim (4221-2, 4578,6318,4577), Ebu Davud (2740), Tirmizi (3079, 3189) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11132) rivayet ettiler. 13388 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Ali b. Ebi Talib

 

19241- Hz. Ali der ki: "Bedir savaşında ganimetten bana yaşlı bir deve düşmüştü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana yaşlı bir deve daha verdi. Bir gün bu iki deveyi Ensar'dan bir adamın evinin önünde çöktürdüm. Satmak için onlara ızhır otu yükleyecektim. Yanımda Fatıma'nın yemek daveti konusunda bana yardımcı olması için Kaynuka oğullarından bir kuyumcu vardı. Hamza b. Abdilmuttalib de develeri çöktürdüğüm evde içki içiyordu. Bir ara bu iki deveye kılıcıyla saldırdı. Kılıçla hörgüçlerini kesti, böğürlerini de yarıp ciğerlerinden bir tanesini çıkarıp aldı."

Bu manzara beni çileden çıkardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip olanları anlattım. Yanında Zeyd b. Harise de vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına Zeyd'i de alıp çıktı ve Hamza'nın yanına girdi. İçerde Hamza'ya kızınca, Hamza başını kaldırıp baktı ve: "Siz babamın kölelerinden başka bir şey misiniz!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu duyunca gerisin geriye çıktı. Bu olay da içki henüz haram kılınmadan önce vaki olmuştu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/122, 123) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ