MÜSNED-İ HANBEL

İÇECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

21- İçkilerin Dökülmesi; içkiyi Sirkeye Dönüştürmenin Yasaklanması

 

1. Enes b. Malik

 

19231 (1) Enes b. Malik der ki: Kabilemin erkeklerine fadih ikram ediyordum. O esnada adamın biri geldi ve: "Şarap haram kılındı!" dedi. Oradakiler bu yasağı duyunca bana: "Ey Enes! Kapları dök!" dediler. Ben de döktüm.

 

[Sahih]

 

Süleyman et- Teymi der ki: Enes'e: "İçecek olarak ne veriyordun?" diye sorduğumda: "Koruk hurma ile yaş hurmanın karışımından elde dilen meşrubat (=fadih). Zira o zamanlar onların içkisi buydu" dedi. Başka bir adam da Enes'ten bunu rivayet ederken Enes'in o zamanlarda içkilerinin bu olduğunu söylediğini bana zikretti. [Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5583, 5622), Müslim (5175-8) ve Nesai (8/287) rivayet ettiler.

 

 

 

19232 (2)- Enes der ki: Ebu Talha'nın himayesinde yetim çocuklar vardı ve onların mallarıyla içki satın almıştı. İçki haram kılınınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Bu içkileri sirke yapayım mı?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır'' karşılığını verince Ebu Talha onları döktü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Darimi (2115), Müslim (5184), Tirmizi (1294) ve Ebu Davud (3675) rivayet ettiler.

 

 

 

19233 (3)- Enes b. Malik der ki: Ebu Talha'nın himayesinde yetim çocuklar vardı ve onların mallarıyla içki satın almıştı. İçki haram kılınınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Bu içkileri sirke yapayım mı?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır!'' karşılığını verince Ebu Talha onları döktü.

 

[Sahih]

 

 

 

19234 (4)- Enes bildiriyor: "Ebu Talha'nın himayesinde yetim çocuklar vardı. Bu çocuklara da miras olarak içki kalmıştı. Bu içkileri sirke yapıp yapamacağını Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorunca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu kerili gördü." Veki' başka bir defasında rivayet ederken Ebu Talha'nın: "Bunları sirke yapayım mı?" diye sorduğunu aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

19235 (5)- Enes der ki: Şarap yasaklandığı zaman on bir adama içki sunuyordum. Yasakla birlikte içkileri dökmemi söylediler. Diğer insanlar da ellerinde bulunan tüm şarapları dökmeye başladılar ki sokaklar içki kokusundan geçilmez oldu. O zamanlarda içkileri de koruk hurma ile kuru hurmanın karışımından elde edilen bir şaraptı. Yasaktan sonra adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Yanımda yetim parası vardı ve bu parayla şarap almıştım. Bu şarabı satıp yetime parasını iade etmeme izin verir misin?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah, Yahudilerin canını alsın! Hayvanların iç yağları kendilerine haram kılınınca bu yağları sattılar ve parasını yemeye başladılarlı karşılığını verdi ve içki satışına izin vermedi.

 

[Sahih]

 

15278 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

19236 (6)- Enes b. Malik şöyle der: Ebu Talha'nın yanında Ebu Ubeyde b. el-Cerrah, Ubey b. Ka'b, SOOeyl b. Beyda ve Ebu Talha'nın arkadaşlarından birkaç kişiye daha içki dağıtıyordum. İçtikleri içkiden sarhoş olmaya yakın müslümanlardan biri geldi ve: "İçkinin haram kılındığından haberiniz olmadı mı?" diye sordu. Oradakiler: "Sorup öğrenelim. Ey Enes! Sen de kapta kalanı dök!" dediler. Vallahi ondan sonra bir daha onu içmediler. Dağıttığım içecek de kuru hurma ile koruk hurmanın karışımından elde edilen meşrubattan (=fadih) başka bir şey değildi. 2

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5034) rivayet etti.

 

 

 

19238- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir bıçak getirmemi istedi. Bıçağı getirdiğimde gönderip biletti. Sonra onu bana verdi ve: ''Sabah bu bıçakla yanıma ge'' buyurdu. Dediği gibi yapıp sabah yanına gittiğimde ashabıyla birlikte Medine çarşısına çıktı. Orada Şam'dan gelen içki tulumları vardı. Bıçağı alıp bu tulumlardan bulduğunu kesip deldi. Sonra bıçağı bana verdi ve çarşıları dolaşıp bulduğum her bir içki tulumunu bu şekilde delmemi emretti. Yanında bulunan ashabına da benimle birlikte gelip bana bu konuda yardımcı olmalarını söyledi. Bu şekilde Medine çarşılarını dolaştım ve delmedik tek bir içki tulumu dahi bırakmadım.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (5/53, 54) der ki: "Hadisin tamamını İmam Ahmed iki isnadla rivayet etmiş olup, isnadın birinde yer alan Ebu Bekr b. Ebi Meryem ahir ömründe bunamıştır. Diğerinde ise yer alan Ebu Tu'ma'yı Muhammed b. Abdillah b. Ammar el-Mevsur güvenilir olduğunu, bir başkası ise zayıf olduğunu söylemiştir. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

3. Ebu Said

 

19239- Ebu Said der ki: İçki haram kılındığı zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Yanımızda bir yetime ait içki var" dedik. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emriyle bu içkileri dök tük.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, eşribe 3/326 (3675) ve Tirmizi 3/554 (1263, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ