MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- Evlenme Konusunda Dul Kadın Kendisi Söz Sahibidir; Bekar Kızın Susması ise Razı Olması Demektir

 

1. Ebu Burayra

 

17682 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Evlenme konusunda) bakire kızın izni alınır. Dul kadının da fikri sorulur'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bakire kız (konuşmaktan) utanır" denilince: ''Onun susması kabul etmesi demektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17683 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Evlenme konusunda) dul kadın kendisi söz sahibidir. Bakire kızın ise izni alınır'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Bakire kızın izni nasıl (alınır)?" deyince: ''(Onun izin vermesi) susmasıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Yahya kanalıyla Buhari (5136,6968,6970), Müslim (3457-8), Ebu Davud (2092), İbn Mace (1871), Tirmizi (1107) ve Nesai O rivayet etti.

 

 

 

17684 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yetim kızın evlenmesi için kendisinin izni alınır. Eğer susarsa bu, onun izni demektir. Kabul etmezse üzerine varılmaz.''

 

[Sahih]

 

 

 

17685 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: ''(Evlenme konusunda) dul kadın kendisi söz sahibidir. Bakire kızın ise izni alınır'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Onun izni nedir?" deyince: ''(Onun izini) susmasıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17686 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yetim kız hakkında: ''Eğer razı olursa nikahlanır. Kabul etmezse üzerine varılmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, nikah 2/231 (2093), Tirmizi, nikah 3/408 (1109) ve Nesai, nikah 6/84 (1461) rivayet ettiler.

 

 

 

17687 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Evlenme konusunda) dul kadın kendisi söz sahibidir. Bakire kızın ise izni alınır'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Onun izni nasıl (alınır)?" deyince: ''(Onun izni) susmasıdır'' buyurdu.

 

 

 

17688 (7)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dul kadın görüşü alınmadan nikahlanmaz. Bakire kız da izni alınmadan nikahlanmaz'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Onun izni nasıl (alınır)?" denilince: ''(Onun izni) susmasıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17689 (8)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yetim kızın evlenmesi için kendisinin izni alınır. Eğer susarsa bu, onun izni demektir. Kabul etmezse üzerine varılmaz.''

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

17690 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):'' {Evlenme konusunda) dul kadını velisinden daha fazla söz sahibidir. Bakire kızın ise izni alınır. Onun izni de susmasıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (325),Müslim (3460-1), Ebu Davud (2098-9), İbn Mace (1870), Tirmizi (1108) ve Nesai (6/84) rivayet ettiler.

 

 

 

17691 (2)- İbn Abbas bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Evlenme konusunda) dul kadını velisinden daha fazla söz sahibidir. Bakire kızın ise iznini babası alır. Onun izni de susmasıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

17692 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Evlenme konusunda) dul kadını velisinden daha fazla söz sahibidir. Bakire kızın ise izni alınır. Onun izni de susmasıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17693 (4)- Abdullah b. Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Evlenme konusunda) dul kadın kendisi söz sahibidir. Yetim kızın ise izni alınır. Onun izini de susmasıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17694 (5)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Evlenme konusunda) dul kadını velisinden daha fazla söz sahibidir. Bakire kızın ise izni

 

12.cilt sf 346

 

 

17695 (6)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Velinin dul kadının nikahında bulunmasına gerek yoktur. Yetim kızın ise izni alınır. Susması ise kabul etmesi demektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17696 (7)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Evlenme konusunda) dul kadını velisinden daha fazla söz sahibidir. Bakire kızın ise izni alınır. Susması ise kabul etmesi demektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17697 (8)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Evlenme konusunda) dul kadını velisinden daha fazla söz sahibidir. Bakire kızın ise izni alınır. Susması ise kabul etmesi demektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17698 (9)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Evlenme konusunda) dul kadını velisinden daha fazla söz sahibidir. Bakire kızın ise izni alınır. Susması ise kabul etmesi demektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Musa

 

17699 (1) Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''{Evlenme konusunda) yetim kızın onayı alınır. Susması ise kabul etmesi demektir. Kabul etmezse zorlanmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2191) rivayet etti.

 

 

 

17700 (2)- Ebu Burde'nin, babasından bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Evlenme konusunda) ye tim kızın muvafakatı alınır. Susması ise kabul etmesi demektir. Kabul etmezse (zorla) evlendirilmez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17701 (3)- Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Evlenme konusunda) yetim kızın muvafakatı alınır. Susması ise kabul etmesi demektir. Kabul etmezse zorlanmaz'' buyurdu.

Ravi der ki: Yunus'a: "Sen bunu Ebu Burde'den mi işittin?" dediğimde: "Evet" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

4. Hz. Aişe

 

17702 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınları evlendirirken muvafakatlarını alın'' buyurdu. Kendisine: "Bakire kız (bu konuda) konuşmaya utanır" denilince: ''Onun susması, izin anlamına gelir'' buyurdu.

 

 

 

17703 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ailesi kızlarını evlendirmek isteyince muvafakatnı alırlar mı?" diye sorduğumda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! kıza danışılır'' cevabını verdi. Ben: "Kız utanıp susar" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onun susması kabul etmesi demektir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17704 (3)- Hz. Aişe bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadınları evlendirirken muvafakatlarını alın'' buyurdu. Kendisine: "Bakire kız (bu konuda) konuşmaya utanır" denilince: ''İşte bu onun iznidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17705 (4)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kızlarından birini evlendirmek istediği zaman perdesinin yanına oturup: ''Falan kişi falanı istiyor'' derdi. Yani hem kızın adını, hem kendisini isteyen erkeğin de adını söylerdi. Eğer o kız susarsa onu evlendirirdi. Eğer kız onu istemiyorsa perdeye vururdu. Perdeye vurduğu zaman da onu evlendirmezdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (4/377): "Senedinde zayıf olan ancak güvenilir bulunan Eyyub b. Utbe bulunmaktadır" dedi.

 

 

5. Adiy b. Umeyr

 

17706 (1) Adiy b. Adiy el-Kindi'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Evlenme konusunda) dul kadını kendisi söz sahibidir. Beklir kızın razı olması ise susmasıdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, nikah 1/602 (1872), Taberani, M. el-Kebir 17/108 (264) ve Beyhaki (7/123) rivayet ettiler.

 

 

 

17707 (2)- Adiy b. Adiy el-Kindi'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadınları evlendirirken muvafakatlarını alın'' buyurdu. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Bakire kız (bu konuda konuşmaya) utanır" denilince: ''Dul kadın bu konuda söz sahibidir. Bakire kızın susması da kabul etmesi demektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

23380 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

6. Ukbe b. Amir

 

17708 (1) Ukbe b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kız çocuklarını kötü görmeyin. Zira onlar cana yakın ve değerlidirIer'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (8/156): "Ahmed ve Taberani, M. el-Kebir'de rivayet ettiler. Senedi hasendir" dedi.

 

 

SONRAKİ