MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Kızın istememesine Rağmen Babasının Onu Evlendirmesi

 

1. Hansa binti Hizame

 

17709 (1) Yezid b. Cariye'nin iki oğlu Abdurrahman ve Mucemmi', Hansa binti Hizame'den bildiriyor: "Kendisi istemediği halde babası onu zorla evlendirmişti, Kendisi dul biri idi. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu nikahı geçersiz kıldı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah 9/194 (5137), Ebu Davud, nikah 2/33 (2101), Nesai, nikah 6/86 (3268), Tirmizi, nikah 3/407 (1108, "hasen sahih"), İbn Mace, nikah 1/602 (1873), Darimi, nikah 2/187 (9192) ve Malik, nikah 2/535 (25) rivayet ettiler.

 

 

 

17710 (2)- Ensar'ın iki yaşlısı olan Abdurrahman b. Yezid ve Mucemmi' bildiriyor: Hansa razı olmadığı halde babası onu zorla evlendirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu nikahı geçersiz kıldı."

 

[Sahih]

 

 

 

17711 (3)- Mucemmi' b. Yezid der ki: Hizam, kızını bir adamla istemediği halde evlendirince, kızı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Babam beni istemediğim halde evlendirdi" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babasının kıymış olduğu nikahı geçersiz kıldı.

 

[Sahih]

 

 

 

17712 (4)- Abdurrahman b. Yezid el-Ensari ve Mucemmi' b. Yezid elEnsarı bildiriyor: Kendisine Hizam adlı bir adam kızı istemediği halde onu biriyle nikahladı. Bunun üzerine kızı, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip durumu anlattı. Nebi de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nikahı geçersiz kıldı. Sonra Ebu Lubabe b. Abdilmunzir ile evlendi.

Ravi der ki: "Yahya bu kişinin dul biri olduğunu söyledi."

 

[Sahih]

 

 

 

17713 (5)- Haccac b. es-Saib b. Ebi Lubabe b. Abdilmunzir el-Ensari: bildiriyor: Ninesi Ümmü's-Saib Hunase binti Hizam b. Halid, Lubabe'den önce kendisinden dul kaldığı başka bir adamın nikahı altında idi. Babası onu Amr b. Avf b. Hazrec oğullarından olan Hizam b. Halid ile evlendirdi. O, bunu istemedi ve Ebu Lubabe'yi istedi. Babası da onu Avf b. Hacrec oğullarından olan adama vermek istedi. Bu durumları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşınca: ''O kendi durumunda daha fazla söz sahibidir. Onu serbest bırak'' buyurdu. Böyle olunca Avf b. Hazrec oğullarından olan adamdan ayrıldı ve Ebu Lubabe ile evlendi. Ona Ebu's-Saib b. Ebi Lubabe'yi doğurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-keblr'de (24/643) ve Beyhaki, Sünen'de (7/119) rivayet ettiler.

 

 

 

17714 (6)- Haccac b. es-Saib b. Ebi Lubabe der ki: Hunase binti Hizam, kendisinden dul kaldığı başka bir adamın nİkahı altında idi. Babası onu Avf oğullarından olan bir adamla evlendirdi. O, Ebu Lubabe'yi istedi. Babası da onu Avf oğullarından olan adama vermek istedi. O da bunu kabul etmedi. Bu durumları Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşınca: ''O kendi durumunda daha fazla söz sahibidir. Onu serbest bırak'' buyurdu. Böyle olunca Ebu Lubabe ile evlendi ve ona Ebu's-Saib'i doğurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. İbn Abbas

 

17715 (1) İbn Abbas bildiriyor: Hizam Ebu Vedia, kızını bir adamla evlendirince, kızı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip, istemediği halde evlendirildiğinden şikayet etti. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kocasından ayırıp: ''Onları zorlamayınız'' buyurdu. Ebu Vedia'nın kızı daha sonra dulolarak Ebu Lubabe el-Ensari ile evlendi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Abdurrezzik (10308) rivayet etti.

 

 

 

17716 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Bekar bir kız Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip istemediği halde babasının kendisini evlendirdiğini söyledi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu (evlenmeyi kabul edip etmemekte) muhayyer bıraktı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2/195) rivayet etti.

 

 

3. Hz. Aişe

 

17717 (1) Hz. Aişe der ki: Genç bir kız Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resurü! Babam fakirliğini benimle örtbas etmek için beni yeğeni ile evlendirdi" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) durumu (evlenmeyi kabul edip etmemeyi) kıza bırakınca, kız: "Ben babamın yaptığı işi kabul ettim. Fakat kadınlar tarafından babaların böyle bir şey yapmaya hakları olmadığının bilinmesini istedim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, nikah 6/86 (3269) ve İbn Mace, nikah 1/602 (1874) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ