MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Kızları Konusunda Kadınları Yetkili Kılmak

 

1. İbn Ömer

 

17718 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Salih diye adlandırdığı, Nuaym b. en-Nehham diye bilinen İbrahim b. Salih bildiriyor: Abdullah b. Ömer, (babası) Ömer b. el-Hattab'a: "Bana Salih'in kızını iste" deyince, Ömer:

"Bakmakla yükümlü olduğu yetimleri var. Onlar varken kızlarını bize verecek değil" karşılığını verdi. Bunun üzerine Abdullah kızı istemesi için amcası Zeyd b. el-Hattab'a gitti. Zeyd de Salih'e gidip: "Abdullah b. Ömer, kızını istemek üzere beni sana gönderdi" deyince, Salih: "Yanımda yetimler var. Onlar varken size verecek değilim. Sizi de şahit tutuyorum ki ben kızımı filancaya nikahladım" karşılığını verdi. Ama kızın annesinin gönlü Abdullah b. Ömer'den yanaydı. Bu sebeple Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Abdullah b. Ömer kızımı istedi. Ancak babası kıza danışmadan onu himayesinde olan bir yetime nikahladı" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Salih'i çağırttı ve: ''Kızının muvafakatını almadan mı onu nikahladın?'' buyurdu. O da: "Evet" cevabını verince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''EvIilik konusunda bekar kızlarla istişare edin'' buyurdu. Salih dedi ki: "İbn Ömer kızıma mehir vereceği için eşim böyle yaptı. İbn Ömer'in mehir olarak takdir edeceği miktarı ben de ona malımdan takdir ediyorum."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Beyhaki, es-Sünen el-Kübra'da (7/116) rivayet etti.

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid' de (4/278,279): "Ahmed mürselolarak rivayet etti. Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

 

17719 (2)- İsmail b. Umeyye, güvenilir veya yalan söylemeyeceğine inandığı birinden bildiriyor: İbn Ömer bir arkadaşının kızını istedi. Kızın annesi, kızının İbn Ömer ile, babası ise yanındaki bir yetimle evlenmesini istiyordu. Baba, kızını o yetimle evlendirince, kız Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip durumu anlattı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kızları konusunda kadınları (annelerini) yetkili kılın'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ