MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Hadım Olmanın ve Evlilikten Uzak Durmanın Yasaklanması

 

1. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

17592 (1) Sa'd b. Ebi Vakkas der ki: "Osman b. Maz'un kadınlardan uzak durup bekar kalmak istedi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bundan yasakladı. Şayet bu yönde ona izin verseydi biz de kendimizi hadım edecektik."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5073-4), Müslim (3385-7), İbn Mace (1848), Tirmizi (1083) ve Nesai (6/86) rivayet ettiler.

 

 

 

17593 (2)- Sa'd b. Ebi Vakkas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Osman b. Maz'un'un kadınlardan uzak durup bekar kalma talebini reddetti. Şayet bu yönde ona izin verseydi, biz de kendimizi hadım edecektik."

 

[Sahih]

 

 

 

17594 (3)- Sa'd b. Ebi Vakkas der ki: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Osman b. Maz'un'un kadınlardan uzak durup bekar kalma talebini reddetti. Şayet bu yönde ona izin verseydi, biz de kendimizi hadım edecektik."

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Ömer

 

17595 (1) Abdullah b. Ömer der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Hadım olma hususunda bana izin ver" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ümmetimin hadımlığı, oruç tutmak ve gece namazı kılmaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (4/253) der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ravileri güvenilir kişilerdir. Ancak birisi eleştiriImiştir." dedi.

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

17596 (1) Cabir b. Abdillah el-Ensari der ki: Bir genç Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Hadım olma hususunda bana izin verir misin?" Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oruç tut ve Allah'ın fazlından iste''buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

17597 (2)- Cabir b. Abdullah der ki: Genç bir adam hadım olma hususunda izin almak için Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince, ona: ''Oruç tut ve Allah'ın fazlından iste'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

4. İbn Mes'ud

 

17598 (1) İbn Mes'üd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yanımızda kadınlar olmadığı halde gazyede bulunuyorduk. Bu sebeple: "Ey Allah'ın Resulü! Kendimizi hadım edelim mi?" diye sorduğumuzda böyle bir şey yapmamızı yasakladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4615, 5071, 5075) ve Müslim (3391) rivayet ettiler.

 

 

 

17599 (2)- İbn Mes'üd der ki: Biz genç iken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yanımızda kadınlar olmadığı halde gazyede bulunuyorduk. Bu sebeple: "Ey Allah'ın Resulü! Kendimizi hadım edelim mi?" diye sorduğumuzda böyle bir şey yapmamızı yasakladı.

 

[Sahih]

 

 

 

17600 (3)- Kays bildiriyor: Abdullah (b. Mes'üd) dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yanımızda kadınlar olmadığı halde gazvede bulunuyorduk. Bu sebeple: ''Ey Allah'ın Resulü! Kendimizi hadım edelim mi?'' diye sorduğumuzda böyle bir şey yapmamızı yasakladı. Daha sonra bir giysi karşılığında bir süreliğine kadınlarla evlenmemize ruhsat verdi." Sonra İbn Mes'üd: ''Ey iman edenler! Allah'ın size helal kıldığı tertemiz şeyleri kendinize haram kılmayın"[Maide 87] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

 

 

17601 (4)- Kays bildiriyor: Abdullah (b. Mes'üd) dedi ki: "Biz genç iken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idik. Biz: ''Ey Allah'ın Resulü! Kendimizi hadım edelim mi?'' diye sorduğumuzda böyle bir şey yapmamızı yasakladı. Daha sonra bir giysi karşılığında bir süreliğine kadınlarla evlenmemize ruhsat verdi." Sonra İbn Mes'üd: "Ey iman edenler! Allah'ın size helal kıldığı tertemiz şeyleri kendinize haram kılmayın"[Maide 87] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

17890 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

17602 (5)- Kays bildiriyor: İbn Mes'ud şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yanımızda kadınlar olmadığı halde (gazvede) bulunuyorduk. Bu sebeple: ''Ey Allah'ın Resulü! Kendimizi hadım edelim mi?'' diye sorduğumuzda böyle bir şey yapmamızı yasakladı." Sonra İbn Mes'ud: "Ey iman edenler! Allah'ın size helal kıldığı tertemiz şeyleri kendinize haram kılmayın"[Maide  87] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

 

5. Semure

 

17603 (1) Semure'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlilikten uzak durmayı yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1082), İbn Mace (1849) ve Nesai (6/59) rivayet ettiler.

 

 

6. Enes b. Malik

 

17604 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlenmeyi emrederek kadınlardan uzak durmak suretiyle evlenmemeyi kati olarak yasaklar ve: ''Sevecen ve doğurgan kadınlarla evlenin. Kıyamet gününde diğer Nebilere karşı sizin fokluğunuz övüncüm olacaktır'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17605 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlenmeyi emrederek kadınlardan uzak durmak suretiyle evlenmemeyi kati olarak yasaklar ve: ''Sevecen ve doğurgan kadınlarla evlenin. Kıyamet gününde diğer Nebilere karşı sizin çokluğunuz övüncüm olacaktır'' buyururdu.

Babam Abdullah dedi ki: "Halef b. Halife'yi gördüm. Birisi ona: "Ey Ebu Ahmed! Sana Muharib b. Disar bildirdi ki" diyordu. Çok yaşlı olduğundan ne dediğin anlamıyordum. O yüzden ondan hadis almayı bıraktım."

 

[Sahih]

 

 

7. Hz. Aişe

 

17606 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlilikten uzak durmayı yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2174) ve Nesai (6/58) rivayet ettiler.

 

 

 

17607 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlilikten uzak durmayı yasaklamıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

17608 (3)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlilikten uzak durmayı yasaklamıştır.

Abdullah der ki: Babam bu hadisi bana aktardıktan sonra: "Ben bunu (hocam olmasına rağmen) Yahya'dan işitmedim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

17609 (4)- Sa'd b. Hişam der ki: Aişe'ye gidip: "Ey müminlerin annesi! Ben evlilikten uzak durmak istiyorum" deyince: "Öyle yapma! Andolsun ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de sizin için güzel örnekler vardır" buyruğunu okumaz mısın? Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlendi ve çocukları oldu" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17610 (5)- Hişam b. Amir der ki: Aişe'ye gidip: "Ey müminlerin annesi! Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ahlakından haber ver" dediğimde, Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ahlakı Kur'an'dı. Allah'ın: ''Şüphesiz sen büyük bir ahlaka sahipsindir''[Kalem 4] buyruğunu okumaz mısın?" karşılığını verdi. Ona: "Ben evlilikten uzak durmak istiyorum" dediğimde ise: "Öyle yapma. ''Andolsun ki Resulullah'ta sizin için güzel örnekler vardır''[Ahzab 21] buyruğunu okumaz mısın? Resulullah evlendi ve çocukları oldu" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

25767 (6)'da tekrar edecektir.

 

 

8. İbn Abbas

 

17611 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''İslam'da (imkan olduğu halde) evlilikten yüz çevirmek olmaz'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1729) ve Hakim (1/448) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ