MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Evlenilmesi Müstehap Olan Kadın

 

1. Abdullah b. Amr

 

17612 (1) Abdullah b. Amr b. el-As bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dünyanın hepsi meta (eşya) dır. Dünyanın en hayırlı eşyası (varlığı) ise saliha kadındır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/420), Nesai (2/72,73) ve İbn Mace (1/293) rivayet ettiler.

 

 

 

17613 (2)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Doğurgan kadınlarla evlenin. Zira ben, kıyamet gününde onlarla övüneceğim'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

17614 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kadınla malı, güzelliği, soyu ve dindarlığı olmak üzere dört şey için evlenilir. Sen dindar olanını seç ki hayatın bereketli ve huzurlu olsun. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah (7/9), Müslim, rada' 2/1086 (1466), Ebu Davud, nikah (2047) ve İbn Mace (1/597) rivayet ettiler.

 

 

Ebu Hureyre

 

17615 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hangi kadınlar daha hayırlıdır?" diye sorulunca: ''Bakıldığında huzur verenı verilen emri yerine getirenı kendinde ve malında kocasına muhalefet etmeyen kadınlardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, zekat 2/126 (1664), Nesai, nikah 6/68 (3231), İbn Mace (1857) ve Hakim, niktlh (2/161) rivayet ettiler.

 

 

 

17616 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Hangi kadınlar daha hayırlıdır?" diye sorulunca: "Bakıldığında huzur verenı verilen emri yerine getirenı kendinde ve malında kocasına muhalefet etmeyen kadınlardır'' buyurdu.

 

 

[Sahih]

 

 

 

17617 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Hangi kadınlar daha hayırlıdır?" diye sorulunca: "Bakıldığında huzur verenı verilen emri yerine getirenı kocasının hoşlanmadığı şeyi malında ve kendinde bulundurmayan kadınlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Hz. Aişe

 

17618 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınla malı, güzelliği ve dindarlığı olmak üzere üç şey için evlenilir. Sen dindar olanını seç ki hayatın bereketli ve huzurlu olsun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Said el-Hudri

 

17619 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kadınla üç hasletten biri için evlenilir. Kadınla malı için, güzelliği için ve dindarlığı için evlenilir. Sen dindar ve ahlaklı alanını seç ki hayatın huzurlu ve bereketli olsun.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (988) rivayet etti.

 

 

5. Cabir

 

17620 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bir kadınla evlendim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Cabir! Evlendin mi?'' diye sordu. Ben: "Evet" karşılığını verdim. Bana: "Bakire mi dul mu?'' diye sorunca: "Dul biriyle" dedim. Bana: "Seninle oynaşacak bakire biriyle evlenseydin ya'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Benim kız kardeşlerim vardır. Onun kardeşlerimle arama girmesinmden korktuğum için dul biriyle evlendim" dedim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınla dindarlığı, malı ve güzelliği için evlenilir. Sen dindar alanını seç ki hayatın huzurlu ve bereketli olsun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3626), İbn Mace (1860), Tirmizi (1086) ve Nesai (6/65) rivayet ettiler.

 

 

6. Hz. Aişe

 

17621 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İstenmesini kolaylaştırması, mehrini kolaylaştırması ve doğurgan olması, kadının bereketindendir.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (4/255 (281): "Senedinde zayıf olan ancak güvenilir bulunan Usame b.

Zeyd b. Eslem bulunmaktadır" dedi.

 

 

 

17622 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınların bereketi en çok olanı, zahmeti en az olanıdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim (2/178) ve Beyhakl, Şuabu'l-iman'da (6566) rivayet ettiler.

 

 

7. Enes

 

17623 (1) Enes bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ümmü Süleym'i bir cariyeye bakması için gönderdi ve ona: "Dişlerini (ağzını) kokla ve baldırlarındaki adale kirişlerine bak'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, nikah (2/166, "sahih") ve Beyhakl, nikah (7/87) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ