MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

50- Kendisinde Sarhoşluk Görülen veya içki Kokusu Olan ve içtiğini itiraf Etmeyen Kimse

 

1. İbn Mes'ud

 

17566 (1) Alk.ame bildiriyor: Abdullah (b. Mes'ud), Humus'ta Yusuf Suresi'ni okudu. Adamın biri: "Bu sure bu şekilde indirilmiş değildir" deyince, Abdullah bu adama yaklaştı. Adamdan içki kokusu geldiğini görünce: "Pis olan bir şeyi içip hakkı mı inkar ediyorsun! Sana haddi uygulamadan seni bırakmam" dedi ve ona haddi uyguladı. Sonra: "Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bana bunu bu şekilde okuttu" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5001), Müslim (801) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8080) rivayet ettiler.

 

 

 

17567 (2)- Alkame der ki: Abdullah, Şam'a geldiğinde Humus ahalisinden bazıları kendisine: "Bize Kur'an oku" dediler. Abdullah, onlara Yusuf Suresi'ni okudu. Adamın biri: "Vallahi bu sure bu şekilde indirilmiş değildir" deyince, Abdullah: "Yazık sana! Vallahi bunu bu şekilde Resulullah'a okuduğumda bana: ''İyi okudun'' buyurdu" dedi. Abdullah söz konusu adamla bu şekilde konuşurken adamdan içki kokusu geldiğini farketti. Bunun üzerine: "Pis olan bir şeyi içip Kur'an'ı mı inkar ediyorsun! Vallahi seni kırbaçlamadan yanımdam ayrılmayacaksın" dedi ve ona haddi uyguladı.

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

17568 (1) İbn Abbas anlatıyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şarap içene ceza olarak herhangi bir had (şeri ceza) belirlemiş değildi. Adamın biri içmiş bir şekilde pervasızca sözler söylerken hemen alınıp Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürüldü. Yolda Abbas'ın evinin önüne ulaştıklarında adam kendisini götürenlerin elinden kaçıp Abbas'ın evine sığındı. Bu yaptığı Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlatılınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gülerek: ''Gerçekten öyle mi yaptır dedi ve ceza olarak herhangi bir emirde bulunmadı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/376,377) rivayet etti.

 

 

51- Ukl ve Ureyne Kıssası

 

1. Enes

 

17569 (1) Enes'in bildirdiğine göre Ureyne kabilesinden bazıları Müslüman oldu ve Medine havası kendilerini rahatsız edince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bize ait deve sürüsünün bulunduğu yere gidip develerin sütlerinden -Humeyd, Katade'nin Enes'ten: ''ve idrarlarından'' sözünü de naklettiğini bildiriyor- içseniz'' buyurdu. Onlar da denileni yaptılar ve iyileşince, İslamiyet'ten küfre döndüler, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in mümin -veya müslüman- olan çobanını öldürüp Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in deve sürüsünü önlerine katıp kaçtılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) peşlerinden adam gönderdi, onları yakalatıp ellerini ve ayaklarını kestirdi, gözlerini de oydundu ve ölünceye kadar onları Harre (denilen yer)de bıraktı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4368) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ