MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

49- Dördüncü Kez içki içen Kişiyi Öldürmek Hakkında

 

1. Abdullah b. Amr

 

17545 (1) Abdullah b. Amr bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İçki içenleri kırbaçlayın. Bir daha içerlerse yine kırbaçlayın. Sonra yine içederse yine kırbaçlayın. Dördüncü defa içederse onları öldürün. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (4/372) ve Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (3/278) rivayet ettiler.

 

 

 

17546 (2)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İçki içen kişiyi kırbaçlayın. Bir daha içerse yine kırbaçlayın. Sonra yine içerse yine kırbaçlayın. Sonra yine içerse onu öldürün.''

Veki' rivayetinde Abdullah'ın: "Dördüncü kez içki içen kişiyi bana getirin. Ben onu öldürürüm" dediğini söyledi.

 

[Hasen]

 

 

 

17547 (3)- Hasan der ki: Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İçki içen kişiyi kırbaçlayın. Bir daha içerse yine kırbaçlayın. Sonra yine içerse yine kırbaçlayın. Dördüncü defa içmesi halinde de boynunu vurun'' buyurduğuna Abdullah'ın şahid olduğunu söylediler. Abdullah b. Amr: "İçki içmekten dolayı dört kez kırbaçlanan adamı bana getirin ben onu öldürürüm" derdi.

 

[Hasen]

 

 

 

17548 (4)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçki içen kişiyi kırbaçlayın. İkinci defa içerse yine kırbaçlayın. üçüncü defa içerse yine kırbaçlayın. Dördüncü defa içerse onu öldürün'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

17549 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şarap içen kişiyi kırbaçlayın. Bir daha içerse yine kırbaçlayın. Sonra yine içerse yine kırbaçlayın. Dördüncü defa içmesi halinde ise onu öldürün'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek (4/371, 372) rivayet etti.

 

 

 

17550 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi sarhoş olursa onu kırbaçlayın. Sonra bir daha sarhoş olursa yine kırbaçlayın. Sonra bir daha sarhoş olursa yine kırbaçlayın. Dördüncü defa sarhoş olurması halinde ise boynunu vurun '' buyurdu. Zühd ekledi: "(Fakat) Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), dördüncü kez getirilen bir sarhoşu serbest bırakmıştır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hudad 4/164 (4484), Tirmizi4/480 (1444), İbn Mace 2/859 (2573), Taberani, M. el-Kebir (7/366) ve İbn Hibban, Mevarid 364 (1518) rivayet ettiler.

 

 

 

17551 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi sarhoş olursa onu kırbaçlayın. Sonra bir daha sarhoş olursa yine kırbaçlayın. Sonra bir daha sarhoş olursa yine kırbaçlayın. Dördüncü defa sarhoş olması halinde ise boynunu vurun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17552 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi şarap içerse onu kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. Dördüncü defada ise onu öldürün'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Muaviye

 

17553 (1) Muaviye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Şarap içen kimseyi kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. Dördüncü defa içmesi halinde ise onu öldürün'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5279) rivayet etti.

 

 

 

17554 (2)- Muaviye bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şarap içenleri kırbaçlayın. Bir daha içerlerse yine kırbaçlayın. Sonra yine içerlerse yine kırbaçlayın. Dördüncü defa içerlerse onları öldürün. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/164 (4482), Tirmizi4/48 (1444, "Sahih"), Hakim (4/372) ve Taberani, M. el-Kebir 19/360 (846) rivayet ettiler.

 

 

 

17555 (3)- Muaviye b. Ebi Süfyan bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şarap içen kişi hakkında şöyle buyurdu: "Şarap içen kimseyi kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. Sonra üçüncü defa içerse yine kırbaçlayın. Dördüncü defa içmesi halinde de boyıtunu vurun.''

 

[Sahih]

 

 

 

17556 (4)- Muaviye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şarap içen kimseye vurun (kırbaçlayın). Sonra bir daha içerse yine vurun (kırbaçlayın). Sonra üçüncü defa içerse yine vurun (kırbaçlayın). Dördüncü defa içmesi halinde ise onu öldürün.''

 

[Sahih]

 

 

 

17557 (5)- Muaviye b. Ebi Süfyan der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Şarap içen kimseyi kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse onu öldürün.''

 

 

4. Deylemi el-Himyeri

 

17558 (1) Mersed b. Abdullah el-Yezeni der ki: DeyIemi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Biz soğuk bir bölgedeyiz. Soğuğa karşı bize güç versin (bizi ısıtsın) diye buğdaydan şarap imal ediyoruz" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sarhoşluk veriyor mu?'' diye sorunca: "Evet" karşılığını verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman onu içmeyin'' buyurdu. DeyIemi aynı şeyi tekrar edince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Sarhoşluk veriyor mu?'' diye sordu. DeyIemi: "Evet" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman onu içmeyin'' buyurdu. DeyIemi aynı şeyi tekrar edince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Sarhoşluk veriyor mu?'' diye sordu. DeyIemi: "Evet" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman onu içmeyin'' buyurdu. DeyIemi: "Onu içmeden sabredemezler (bırakamazlar)" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer sabretmezlerse (bırakmazlarsa) onları öldürün'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe, eşribe 7/460 (3794), Ebu Davud 4/89 (3683) ve Beyhaki (8/292) rivayet ettiler.

 

 

 

17559 (2)- Deylem el-Himyeri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Biz soğuk bir bölgedeyiz ve orada ağır işlerde çalışmaktayız. İşimizde daha dirençli olmak ve ülkemizin soğuğuna karşı dayanmak için buğdaydan şarap imal ediyoruz" dedim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sarhoşluk veriyor mu?'' diye sorunca: "Evet" dedim. Bunun üzerine: ''O zaman ondan uzak durun'' buyurdu. Sonra önünden gelip aynı şeyi tekrar ettim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Sarhoşluk veriyor mu?'' diye sordu. Ben: "Evet" deyince: ''O zaman ondan uzak durun'' buyurdu. Ben: "İnsanlar onu bırakmaz" deyince: ''Eğer bırakmazlarsa onları öldürün'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17560 (3)- Mersed b. Abdillah el-Yezeni, Deylem'den bildiriyor: Kendisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Biz soğuk bir bölgedeyiz. Biz şarap içerek soğuğa karşı direnç kazanmaktayız" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sarhoşluk veriyor mu?'' diye sorunca: "Evet" karşılığını verdi ve aynı şeyi tekrar etti. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sarhoşluk veriyor mu?'' diye sorunca, DeyIem: "Evet" cevabını verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman ondan uzak durun'' buyurdu. Deylem: "Onu içmeden sabredemezler (bırakamazlar)" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer sabredemezlerse (bırakamazlarsa) onları öldürün'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. Ümmü Hablbe

 

17561 (1) Ümmü Habibe binti Ebi Süfyan bildiriyor: Yemen ahalisinden bir grup Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara namazı, sünnetleri ve miras ilmini öğretti. Sonra onlar: "Ey Allah'ın Resulü! Biz buğday ve arpadan şarap yapmaktayız" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gubayra denilen şey mi?'' buyurduğunda: "Evet" cevabını verdiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu içmeyin'' buyurdu. İki gün sonra aynı şeyi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikrettiler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Gubayra denilen şey mi?'' buyurduğunda: "Evet" cevabını verdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine:

''Onu içmeyin'' buyurdu. Artık gidecekleri zaman yine aynı şeyi sordular. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gubayra denilen şey mi?'' buyurduğunda: "Evet" cevabını verdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Onu içmeyin'' buyurunca: "Onlar onu bırakamazlar" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu bırakmayanın boynunu vurun'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/328 (3685), Ebu Ya'la 2/331 (7147), Taberani, M. el-Kebir 23/242 (483) ve Beyhaki (8/292) rivayet ettiler.

 

 

6. Şurahbil b. Evs

 

17562 (1) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Şurahbll b.

Evs der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şarap içen kimseyi kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse onu öldürün.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (10666) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Senedinde İmran b. Mihmer -veya Mihber- bulunmaktadır ki; bu raviyi tanımıyorum. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir. "

 

 

7. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ashabından Biri

 

17563 (1) Ebu Bişr der ki: Yezid b. Ebi Kebşe'nin Şam'da hutbe verirken şöyle dediğini işittim: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabndan bir adamın şarap hakkında Abdulmelik b. Mervan'a şöyle anlattığım işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şarap hakkında: "İçki içen kimseyi kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. Dördüncü defa içmesi halinde de onu öldürün'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Heysemi (10667) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Yezid b. Ebi Kebşe'yi İbn

 

 

8. Şerid

 

17564 (1) Amr b. eş-Şerid'in bildirdiğine göre babası Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "İçki içen adamı kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. '' (Dördüncü veya beşinci defada) ''Sonra bir daha içerse onu öldürün'' buyurduğunu işitmiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5301) rivayet etti.

 

 

9. Abdullah b. Ömer

 

17565 (1) İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şarap içen kimseyi kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. Sonra bir daha içerse yine kırbaçlayın. '' -Dördüncü veya beşinci defada- ''Sonra bir daha içerse onu öldürün'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Sünen (4483) ve Beyhaki, es-Sünen el-Kübra (8/313) rivayet ettiler.

Hibban güvenilir saymıştır. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ