MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

48- İçenin Cezası

 

1. Hz. Ali

 

17519 (1) Hudayn Ebu Sasan er-Rakkaşi anlatıyor: Küfe ahalisinden bir grup Hz. Osman'ın yanına gelip Velid b. Ukbe'nin durumunu (içki içtiğini) haber verdiler. Hz. Ali bu konuda Osman'la konuşunca, Osman: "Amcan oğlunu al ve ona haddi uygula" dedi. Ali: "Ey Hasan! Kalk onu kırbaçla" deyince, Hasan: "Bu konuda sen yetkili değilsin, bu işi başkasına bırak" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ali: "Bu konuda sen zayıf düştün, gevşek davrandın ve aciz kaldın. Kalk ey Abdullah b. Cafer! (Onu kırbaçla)" dedi. Abdullah b. Cafer (Velid b. Ukbe'ye) kırbaçlamaya başladı. Ali de vurulan kırbaçları sayıyordu. Abdullah kırk kırbaca ulaşınca Ali şöyle dedi: "Dur! İçki konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kırk kırbaç vurdu. Ebu Bekr de kırk kırbaç vurdu, ama Ömer bunu seksene tamamladı. Bunların hepsi de sünnete uygundur."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/38, 39) rivayet etti.

 

 

 

17520 (2)- Hudayn der ki: Velid b. Ukbe'nin içki içtiğine dair Hz. Osman'ın yanında şahitlik edildi. Hz. Ali bu konuda Osman'la konuşunca, Osman: "Amcan oğlunu al ve ona haddi uygula" dedi. Ali: "Ey Hasan! Kalk onu kırbaçla" deyince, Hasan: "Bu konuda sen yetkili değilsin, bu işi başkasına bırak" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ali: "Bu konuda sen zayıf düştün, gevşek davrandın ve aciz kaldın. Kalk ey Abdullah b. Cafer! (Onu kırbaçla)" dedi. Abdullah b. Cafer (Velid b. Ukbe'yi) kırbaçlamaya başladı. Ali de vurulan kırbaçları sayıyordu. Abdullah kırk kırbaca ulaşınca Ali şöyle dedi: "Dur! İçki konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kırk kırbaç vurdu. Ebu Bekr de kırk kırbaç vurdu, ama Ömer bunu seksene tamamladı. Bunların hepsi de sünnete uygundur."

 

[Sahih]

 

 

 

17521 (3)- Hudayn b. el-Munzir b. Haris b. Va'le bildiriyor: Velid b. Ukbe cemaate sabah namazını dört rekat kıldırdı. Sonra onlara doğru dönüp: "Daha kıldırayım mı?" dedi. Bu durum Hz. Osman'a bildirilince kırbaçlanmasını emretti. Hz. Ali, Hasan b. Ali'ye: "Ey Hasan! Kalk onu kırbaçla" deyince, Hasan: "Bu konuda senin ne yetkin vardır ki?" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ali: "Bu konuda sen aciz kaldın ve gevşek davrandın. Kalk ey Abdullah b. Cafer! Onu kırbaçla!" dedi. Abdullah b. Cafer kalkıp (Velid b. Ukbe'yi) kırbaçlamaya başladı. Ali de vurulan kırbaçları sayıyordu. Abdullah kırk kırbaca ulaşınca Ali: "Dur!" dedi ve şöyle ekledi: "İçki konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kırk kırbaç vurdu. Ebu Bekr de kırk kırbaç vurdu. Ömer de hilafetinin ortalarına kadar kırk kırbaç vurdu. Sonra bunu seksene tamamladı. Bunların hepsi de sünnete uygundur."

 

[Sahih]

 

 

2. Hz. Ali

 

17522 (1) Hz. Ali der ki: "İçki içen kişi dışında birine bir haddi uygularken ölmesi durumunda üzülecek değilim. Ancak içki içen kişiye had uygularken ölürse fidye veririm. Bu da içki içen kişiye uygulanacak had konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından kılınan bir sünnetin bulunmayışındandır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6778), Müslim (1707), Ebu Davud (4486) ve İbn Mace (2569) rivayet ettiler.

 

 

 

17523 (2)- Hz. Ali der ki: "İçki içen kişi dışında birine bir haddi uygularken ölmesi durumunda üzülecek değilim. Ancak içki içen kişiye had uygularken ölürse fidye veririm. Bu da içki içen kişiye uygulanacak had konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından kılınan bir sünnetin bulunmayışındandır."

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Ömer

 

17524 (1) İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sarhoş biri getirilince ona haddi uyguladı ve: ''Ne içtin?'' diye sordu. Adam: "Kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından elde edilen meşrubatı içtim" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zaten (içki olarak) her biri kendi başına diğerinin yerini tutar'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3/293) ve İbn Mace (2/22, 23) rivayet ettiler.

Heysemi, Mecma'uzZevaid (6/278, "muhtasar") der ki: Ahmed, en-Necrani kanalıyla İbn Ömer'den rivayet etti. Ben bu kişiyi tanımamaktayım. Diğer ravileri ise Sahih'in ravileridir."

 

 

 

17525 (2)- Ebu İshak, Necranlı bir adamdan bildiriyor: İbn Ömer'e hurmayı selem akdi ile satın almanın hükmü ile kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından elde edilen içeceğin hükmünü sorduğumda şöyle dedi: "Zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından elde edilen meşrubatı içip sarhoş olan bir adam getirildi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kamçılattı ve bu ikisini karıştırarak meşrubat yapılmasını yasakladı. Bir adam da parasını önceden vererek (selem akdiyle) birinden o yıl çıkacak mahsülü satın aldı. Ancak o yıl ağaçlar mahsül vermeyince adam parasını geri almak istedi. Satan kişi vermeyi kabul etmeyince onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna çıkardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) satan adama: ''Hurmaların mahsül verdi mi?'' diye sorunca, adam: "Hayır!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman neye dayanarak adamın parasına el koyuyorsun?'' buyurdu ve emrederek aldığı parayı iade etti. Ardından olgunlaşma belirtileri göstermeden hurmanın selem akdi ile satışını yasakladı.

 

15401 (23)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

17526 (3)- Ebu İshak, Necranlı bir adamdan bildiriyor: İbn Ömer'e: "Sana iki şey soracağım. Biri kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından elde edilen içeceğin hükmüdür. Diğeri de hurmayı selem akdi ile satın almanın hükmüdür" dediğimde şu cevabı verdi: "Zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sarhoş bir adam getirildi. Adam: "Kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından elde edilen meşrubatı içtim" demesine rağmen Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kamçılattı ve bu ikisini karıştırarak meşrubat yapılmasını yasakladı. Bir adam da parasını önceden vererek (selem akdiyle) birinden o yıl çıkacak malısülü satın aldı. Ancak o yıl ağaçlar ürün vermeyince adam parasını geri almak istedi. Satan kişi vermeyi kabul etmeyince onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna çıkardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adamın hurmaları mahsül vermedi mi?'' diye sorunca, adam: "Hayır!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) satan adama: ''0 zaman neye dayanarak adamın dirhemlerine el koyuyorsun?'' buyurunca adam aldığı parayı geri verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşma belirtileri göstermeden hurmanın selem akdi ile satışım yasakladı.

 

15400 (22)' de tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

17527 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e içki içmiş bir adam getirilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ona vurun'' buyurdu. Bunun üzerine kimimiz eli, kimimiz ayakkabısı, kimimiz de giysisi ile ona vurmaya başladı. Vurma işi bittiğinde topluluktan bir kişi: "Allah seni rezil etsin" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öyle demeyin ve ona karşı şey ta na yardım etmeyin. Ancak: ''Allah sana merhamet etsin'' deyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (12/57,71) ve Ebu Davud (4477, 4478) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Said el-Hudri

 

17528 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biri getirilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki ayakkabı ile ona kırk defa vurdurdu. Mis'ar: "Sanırım bu ceza, içki içmesinden dolayı idi" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hudad 4/163 (4479) ve Tirmizi, hudad 4/47 (1442, "hasen") rivayet ettiler.

 

 

 

17529 (2)- Ebu'l-Veddak der ki: Ben, Ebu Said'in şöyle dediği zamandan beri şıra içmiyorum: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sarhoş biri getirildi. Adam: "Ben içki içmedim. Kabakta yapılmış kuru üzüm ile yaş hurma şırası içtim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emri üzerine adamı ellerle ve ayakkabılarla dövdüler. Sonra Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuru üzüm ile yaş hurmanın karışımından şıra yapılmasını yas akladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5273) rivayet etti.

 

 

 

17530 (3)- Ebu Said el-Hudri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında içki için iki ayakkabı ile kırk defa vuruldu. Ömer'in hilafetinde ise her ayakkabı (darbesi) yerine bir kırbaç vuruldu."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh Meani'l-asar'da (3/157) rivayet etti.

 

 

 

17531 (4)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) had uygulaması için biri getirilince ona iki ayakkabı ile kırk defa vurduk." Mis'ar: "Sanırım bu ceza, içki içmesinden dolayı idi" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

17532 (5)- Ebu'l-Veddak der ki: Ben, Ebu Said'in şöyle dediği zamandan beri şıra içmiyorum: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sarhoş biri getirilince, oradakiler: "Bu sarhoştur" dediler. Adam: "Ben kuru üzüm ile kuru hurmadan kabak içinde yapılan şıradan içtim" dedi. Bunun üzerine ayakkabılarla ve elle vuruldu. Sonra Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuru

üzümün ve kuru hurmanın kabak içerisinde karıştırıl(lıp şıra yapıl)masını yasakladı.

 

[Hasen]

 

 

6. Enes b. Malik

 

17533 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içki içmekten dolayı kişiyi soyulmuş hurma dalı ve ayakkabılarla dövdürdü. Ebu Bekr aynı şekilde dövdürdü. -Yahya rivayetinde: "Kırk defa vurdurdu" ibaresi geçmiştir- Ömer idareye gelince şehirlerden ve köylerden insanlar toplandı. Ömer arkadaşlarına: "(İçkinin haddi konusunda) görüşünüz nedir?" diye sordu. Abdurrahman b. Avf: "Onu, hadlerin en hafıfi gibi kıl" dedi. Bunun üzerine Ömer (içki için had olarak) seksen kırbaç vurdurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hudad 12/63 (6773), Müslim, hudad 3/1331 (1706), Ebu Davud, hudad 4/163 (4479) ve-İbn Mace 2/858 (2271) rivayet ettiler.

 

 

 

17534 (2)- Enes b. Malik der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içki içmiş bir adam getirildi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona soyulmuş hurma dalı ve ayakkabılarla yaklaşık olarak kırk defa vurdurdu. Ebu Bekr de öyle yaptı. Ömer idareye gelince bu konuyu halkla istişare etti. Abdurrahman b. Avf: "Hadlerin en hafifi seksendir" dedi. Bunun üzerine Ömer (içki için had olarak) seksen kırbaç vurulmasını emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

17535 (3)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içkiden dolayı soyulmuş hurma dalı ve ayakkabılarla vururdu. Sonra Ebu Bekr kırk defa vurdurdu. Ömer idareye gelince şehirlerden ve köylerden insanlar toplandı. Ömer halkla bu konuda istişare etti. Bu da insanlar arasında yayıldı. Abdurrahman b. Avf: "Onu, hadlerin en hafifi gibi kılman görüşündeyim" dedi. Bunun üzerine Ömer (içki için had olarak) seksen kırbaç vurdurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17536 (4)- Enes b. Malik bildiriyor: "Sarhoş bir adam Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) huzuruna çıkarıldı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaklaşık yirmi kişiye ona vurmaları için emretti. Onlardan her biri soyulmuş hurma dalı ve ayakkabılarla ona ikişer defa vurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (2894) ve Tahavi, Şerh Meani'l-asar'da (3/158) rivayet ettiler.

 

 

 

17537 (5)- Enes b. Malik bildiriyor: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içki içmiş bir adam getirildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaklaşık olarak ona kırk defa vurdurdu. Sonra Ebu Bekr de öyle yaptı. Ömer idareye gelince bu konuyu halkla istişare etti. Abdurrahman b. Avf: "Hadlerin en hafıfı seksendir" dedi. Bunun üzerine Ömer (içki için had olarak) seksen kırbaç vurulmasını emretti.

Haccac rivayetinde: "(Abdurrahman b. Avf): "Hadlerin en hafıfı seksendir" deyince, Ömer (içki için had olarak) seksen kırbaç vurulmasını emretti" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

7. Ukbe b. el-Haris

 

17538 (1) Ukbe b. el-H aris der ki: "İçki içmiş olan Nuayman, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evde bulunanlara (vurmaları için) emredince, ona el, soyulmuş hurma dalı ve ayakkabılarla vurdular. Ona vuranlar arasında ben de vardım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2316, 6774-5) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5276) rivayet ettiler.

 

 

 

17539 (2)- Ukbe b. el-Haris der ki: "İçki içmiş Nuayman veya İbn Nuayman, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirilince ona bu ağır geldi ve evde bulunanlara (vurmaları için) emredince, ona el, soyulmuş hurma dalı ve ayakkabılarla vurdular. Ben de ona vuranlar arasında idim."

 

[Sahih]

 

 

8. Saib b. Yezid

 

17540 (1) Saib b. Yezid der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer'in hilafetinin bir döneminde, içki içmiş kişiyi getirip ona ellerimizle, ayakkabılarımızla ve cübbelerimizle vururduk, Ömer de hilafetinin ortalarına kadar kırk kırbaç vurdurdu. Ancak daha da ileri gidip fesat çıkardıklarında onlara seksen kırbaç vurmaya başladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hudad 12/66 (6779) rivayet etti.

 

 

9. Abdurrahman b. Ezher

 

17541 (1) Abdurrahman b, Ezher der ki: "Huneyn savaşı sırasında Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Halid'in evini sorarken gördüm. O esnada sarhoş bir adam getirilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oradakilere ellerinde bulunan şeylerle ona vurmalarını emretti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4488) rivayet etti.

 

 

 

17542 (2)- Abdurrahman b. Ezher der ki: Mekke'nin fethi sırasında ben genç biri idim. Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Halid'in evini sorarken gördüm. O esnada sarhoş bir adam getirilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona vumlmasını emretti. Oradakiler ona ellerinde bulunan şeylerle, kimisi ayakkabılarıyla, kimisi değnekle, kimisi de kırbaçla vurmaya başladı. Sora Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın yüzüne toprak saçtı.

 

[Sahih]

 

 

 

17543 (3)- İbn Şihab'ın Abdurrahman b. Ezher'den bildirdiğine göre kendisi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in içki içenlerin yüzlerine toprak saçtığı zamanda hazır bulunmuştur.

Abdullah der ki: "Babamın dediğine göre Zühri kanalıyla Kabisa (b.

Zu'eyb )'den içki içen kişi hakkındaki hadisi rivayet eden de Yakub b. İbrahim'dir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5282) rivayet etti..

 

 

 

17544 (4)- Abdurrahman b. Ezher der ki: "Mekke'nin fethi sırasında ben genç biri idim. Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlara Halid b. el-Velid'in evini sorarken gördüm. O esnada sarhoş bir adam getirilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona vurmalarını emretti. Oradakiler de ona ellerinde bulunan şeylerle, kimisi değnekle ve kimisi kırbaçla vurmaya başladı. Sonra Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın yüzüne toprak saçtı."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ