MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

40- Koruma Altında Olan Bir Şeyi Çalan Hırsıza Haddi Uygulamak ve Kesmek Gerektirmeyen Hırsızlıklar

 

1. Abdullah b. Amr

 

17488 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden: "Muzeyne kabilesinden bir adamın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şöyle sorduğunu duydum" dediğini bildirip İbn İdris'in hadisi gibi bir rivayette bulundu ve şöyle devam etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e meyveleri dallarından koparmanın hükmünü sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadece yiyen ve toplayıp eteğini doldurmayana bir şey gerekmez. Ama toplayıp yanında götürene topladığının bedelinin iki katı ödetilir ve ceza olarak kendisine vurulur. Harman yerinden alınan şeyin değeri, bir kalkan değerindeyse el kesme cezası vardır'' cevabını verdi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Meskun bir yerin yolunda bulduğumuz yitik konusunda ne dersin?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu bir yıl ilan et. Eğer sahibi bulunursa ona ver. Bulunmazsa senindir'' cevabını verdi. Adam: "Yolcuların geçtiği ve salıibi bilinmeyen buluntu hakkında ne dersin?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunda ve madenIerde beşte bir zekat vardır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

41- Ne Meyvelerden, Ne de Ağaçtaki Özden Dolayı EI Kesilmez

 

1. Rafi' b. Hadİc

 

17489 (1) Rafi' der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ne meyvelerden, ne de ağaçtaki özden dolayı el kesilmez'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hudad 4/136 (4388), Tirmizi, hudad 4/52 (1449), Nesai, kat'us-sarik 8/86 (4960), İbn Mace 2/865 2593) ve İbn Hibban 161 (1505) rivayet ettiler.

 

 

 

17490 (2)- Muhammed b. Yahya b. Habban der ki: Nu'man elEnsari'nin bir kölesi küçük hurma fidanlarını çaldı. Mervan'ın huzuruna çıkarılınca elini kesmek istedi. Bunun üzerine Rafi' b. Hadic: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne meyvelerden, ne de ağaçtaki özden dolayı el kesilmez'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

17491 (3)- Rafi' b. Hadic bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ne meyvelerden, ne de ağaçtaki özden dolayı el kesilmez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17492 (4)- Rafi' b. Hadic der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ne meyvelerden, ne de ağaçtaki özden dolayı el kesilmez'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

17493 (1) Abdullah b. Amr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bahçeye giren (ve meyvelerden yiyen) adamın durumu sorulunca: "Kucağına doldurup almadan yiyebilir'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ