MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

42- Hain, Yağmacı ve Yankesici

 

1. Cabir b. Abdillah

 

17494 (1) Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yağma yapan kişiye el kesme cezası yoktur. Herkes tarafından (değerli) bilinen bir şeyi yağma yapan bizden değildir. Aldığı şeye hainlik eden kişiye el kesme cezası yoktur.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2310), Ebu Davud (7291-3), İbn Mace (2591, 3935), Tirmizi (1448) ve Nesai (8/88) rivayet ettiler.

 

 

 

17495 (2)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yağma yapan kimse bizden değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17496 (3)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yağma yapan kimse bizden değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17497 (4)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yağma yapan kimse bizden değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17498 (5)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Cabir b.

Abdullah el-Ensari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağma yapmayı yasaklamıştır.

 

[Hasen]

 

 

2. Abdurrahman b. Zeyd b. Halid el-Cüheni

 

17499 (1)  Abdurrahman b. Zeyd b. Halid el-Cüheni'nin bildirdiğine göre babası, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağma ve yankesicilik yapmayı yasakladığını işitmiştir.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (10664) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Hadisin senedinde bir ravinin adı zikredilmemiştir."

 

 

 

17500 (2)- Abdurrahman b. Zeyd b. Halid el-Cüheni'nin bildirdiğine göre babası, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağma ve yankesicilik yapmayı yasakladığını işitmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

3. Enes

 

17501 (1) Enes der ki; Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağma yapmayı yasakladı ve: ''Yağma yapan kimse bizden değildir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (3/49) ve Muhtare'de (2124) Diyau'l-Makdisi rivayet ettiler.

 

 

 

17502 (2)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınların biatını kabul ettiği zaman ölü arkasından ağıt yakmamaları üzere kabul etti. Biz; "Ey Allah'ın Resulü! Cahiliye zamanında bazı kadınlar ölülerimize ağıt yakmıştı. Biz de onların ölülerine ağıt yakalım mı?" dediğimizde: ''Hayır!  İslamıda ağıt yakma, şiğar, mezarın üzerinde kurban kesme ve zekat için malı ayağa getirme yoktur. Yağma yapan da bizden değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, cenaiz 4/16 (1852), Abdurrezzak, cenaiz 3/60 (6690) ve İbn Hibban, Mevarid 189 (738) rivayet ettiler.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

17503 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir deve kesti ve insanlar onu yağmaladı. Bir münadi: "Allah ve Resulü size yağma yapmayı yasakladı" diye seslendi. Bunun üzerine insanlar aldıklarını geri getirdiler ve o da onu aralarında taksim etti.

 

[Hasen]

 

 

5. Abdullah b. Ebi Evfa

 

17504 (1) İbn Ebi Evfa bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İçkici içki içtiği zaman mümin olarak içki içmez, zina ettiği zaman mümin olarak zina etmez ve değerli -veya:- değersiz bir şeyi yağma yaptığı zaman mümin olarak yağma yapmaz.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisi (823) rivayet etti. 17228 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

6. Abdurrahman b. Semure

 

17505 (1) Ebu Leb     ld der ki: Abdurrahman b. Semure ile birlikte Kabil'de savaşta bulunduk. İnsanlar koyunlar ele geçirdi ve onları yağmaladılar. Abdurrahman bir münadiye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: '' Yağma yapan kimse bizden değildir'' buyurduğunu işittim. Koyunları geri getirin" diye nida etmesini emretti. (Bu şekilde çağrıda bulunulunca) koyunları geri getirdiler ve Abdurrahman onları eşit bir şekilde taksim etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (1995) ve Ebu Davud (2703) rivayet ettiler.

13365 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

7. İmran b. Husayn

 

17506 (1) İmran b. Husayn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yağma yapan kimse bizden değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3937) rivayet etti.

 

 

 

17507 (2)- İmran b. Husayn bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yağma yapan kimse bizden değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

8. Leys Oğullarından Biri

 

17508 (1) Simak b. Harb der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bazı kimseler beni esir aldı. Ben de onlarla birlikte iken koyun sürüsü ele geçirip onu yağmaladılar ve pişirdiler. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Yağma yapmak caiz değildir, tencereleri dökün" buyurduğunu işittim.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ