MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 34- Ehli Kitab'dan Evli Olup da Zina Eden Kişinin Recmedilmesi ve Muhsan (Evli) Sayılmak için Müslüman Olmanın Şart Olmaması

 

3. Bera b. Azib

 

17432 (1) Bera b. Azib der ki: Yüzü kömürle karartılmış ve kırbaçlanmış biri Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından sokulunca onları çağırıp: ''Zina eden kişiye had (ceza) olarak kitabınızda bunu mu buldunuz?'' buyurdu. Yahudiler: "Evet" cevabını verince onlardan alim olan birini çağırdı ve: ''Tevrat'ı Musa'ya indiren Allah için sana soruyorum! Siz zina eden kişi için had (ceza) olarak kitabınızda bunu mu buluyorsunuz?'' diye sordu. O da şu karşılığı verdi: "Hayır vallahi. Eğer bana yemin ettirmeseydin sana bunu söylemezdim. Biz kitabımızda onu recm olarak buluyoruz. Ancak zina, şerefli saydığımız kişiler arasında çoğaldı. Bu konuda şerefli birini yakalarsak onu geri bırakıyor, zayıf birirıi yakalarsak ona haddi uyguluyorduk. Bu sebeple: ''Gelin şerefliye de zayıfa da uygulayacağımız bir şeyde birleşelim'' dedik ve yüzü kömürle karartmaya, recm yerine de kırbaç vurmaya karar kıldık." Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Öldürülmüş olan emrini ilk ihya eden benim'' deyip, recmedilmesini emretti ve adam recmedildi. Bunun üzerine Allah: "Ey Nebi! Kalpten inanmadıkları halde, ağızlarıyla ''İnandık'' diyenler (münafıklar) ile Yahudilerden küfürde yarışanlar seni üzmesin. Onlar (Yahudiler) yalan uydurmak için (seni) dinlerler, sana gelmeyen bir topluluk hesabına dinlerler. Kelimelerin (ifade içindeki) yerlerini bildikten sonra yerlerini değiştirir ve şöyle derler: "Eğer size şu hüküm verilirse, onu tutun"[Maide 41] ayetini indirdi. Yahudiler: "Muhammed'e gidin, eğer size yüzü boyamak ve kamçı vurmak üzere fetva verirse alın. Eğer recm ile fetva verirse sakının" diyordu. Bu konuda Allah "Kim Allah'ın indirdiği (hükümler) ile hükmetmezse işte onlar kafirlerin ta kendileridir"[Maide 44] ayetini indirdi. Yahudiler hakkında Allah "Kim Allah'ın indirdiği ile hükmetmezse işte onlar zalimlerdir. Kim Allah'ın indirdiği ile hükmetmezse işte onlar fasıklardır,[Maide 45, 47] ayetlerini indirdi. Bu ayetler, kafirlerin hepsi içindir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hudad 12/166 (6841), Müslim, hudad 1326 (1699), Ebu Davud, hudad 4/154 (4448), İbn Mace, hudad 2/855 (2558) ve Darimi, hudad 2/233 (2321) rivayet ettiler.

 

 

 

17433 (2)- Bera b. Azib bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir Yahudiyi taşlattı ve: "Allahım! Öldürülmüş olan emrini ilk ihya eden benim'' dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

17434 (3)- Bera b. Azib'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (bir Yahudiyi) taşlatmıştır.

 

[Sahih]

 

 

4. Cabir b. Semure

 

17435 (1) Cabir b. Semure bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi bir adamla Yahudi bir kadını recmetti."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2557) ve Tirmizi (1437) rivayet ettiler.

 

 

 

17436 (2)-Z Cabir b. Semure ile İbn Ömer: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi bir adamla Yahudi bir kadını recmetti" demişlerdir.

 

[Hasen]

 

 

 

17437 (3)-Z Cabir b. Semure bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi bir adamla Yahudi bir kadını recmetti."

 

[Hasen]

 

 

 

17438 (4)- Cabir b. Semure bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi bir adamla Yahudi bir kadını recmetti."

 

[Hasen]

 

 

 

17439 (5)-Z Cabir b. Semure bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi bir adamla Yahudi bir kadını recmetti."

 

Ravi der ki: "Bu hadisin ve Halefin, Şerik kanalıyla rivayet etmiş olduğu hadisin senedinde Simak bulunmamaktadır. Sanırım Halef bu hadisi Mübarek! kanalıyla, Şerik'ten işitmiştir. çünkü rivayetinde Simak bulunmamaktadır."

 

[Hasen]

 

 

5. Abdullah b. Ebi Evfa

 

17440 (1) Şeybani der ki: İbn Ebi Evfa'ya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmetti mi?" dediğimde: "Evet, Yahudi bir adamla Yahudi bir kadını recmetti" karşılığını verdi. Ona: "Nur Suresi indikten sonra mı, yoksa inmeden önce mi?" dediğimde ise: "Bilmiyorum" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6813) ve Müslim (1702) rivayet ettiler.

24615 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

6. Cabir b. Abdillah

 

17441 (1) Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir b. Abdullah'ın: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Eslemli bir adamı ve Yahudilerden bir adamla bir kadını taşlattı" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4461-2) ve Ebu Davud (4455) rivayet ettiler.

 

 

 

17442 (2)- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmetti mi?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Evet, Eslemli bir adamı ve Yahudilerden bir adamla bir kadını recmetti. Sonra Yahudiye: ''Şimdi biz size hükmetmekteyiz'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ