MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

35- Zina Eden Köleye Evli Olsun, Bekar Olsun Elli Kırbaç Vurulur

 

1. Hz. Ali

 

17443 (1) Hz. Ali bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cariyesi zina etti ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bana cariyeye had uygulamamı emretti. Cariyenin yanına gittiğimde daha kanından temizlenmemiş olduğunu gördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip bu durumu bildirdiğimde: "Kam temizlenince ona haddi uygula. Elinizin altında bulunan köle ve cariyelere (hakettiklerinde) hadleri uygulayın" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4473) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7201,7227-9) rivayet ettiler.

 

 

 

17444 (2)- Hz. Ali b. Ebi Talib bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cariyesi zina ile lohusalık kanı gördü ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), beni cariyeye had uygulamam için gönderdi. Cariyenin (yanına gittiğimde) daha kanından temizlenmemiş olduğunu gördüm. Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri dönüp bu durumu bildirdiğimde: ''Kanı temizlenince ona haddi uygulayıp kırbaçla. Elinizin altında bulunan köle ve cariyelere (hak ettiklerinde) hadleri uygulayın" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

17445 (4)-Z Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni, zina etmiş olan siyah bir cariyeyi kırbaçlamam için gönderdi. Onu daha kanından temizlenmemiş bulduğumda Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip durumu haber verdim. Bunun üzerine bana: ''Kanından temizlendiği zaman ona elli kırbaç vur'' buyurdu.

Ebu'r-Rabi' rivayetinde şöyle geçmiştir: Durumu Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bildirdiğimde: ''Kanından temizlendiği zaman ona haddi uygula'' dedikten sonra: "Elinizin altında bulunan köle ve cariyelere (hak ettiklerinde) hadleri uygulayın" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

17446 (4)- Ebu Cemile, Hz. Ali'den bildiriyor: Bir cariyeleri zina etti ve hamile kaldı. Hz. Ali, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip durumu haber verince: ''Doğum yapana kadar onu dokunma. (Ancak doğum yaptıktan) sonra kırbaçla'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

17447 (5)- Hasan b. Sa'd, babasından bildiriyor: Yuhannes ve Safıye, humus esirlerden idi. Safiyye humus esirlerden olan bir adamla zina etti ve bir çocuk doğurdu. Zina eden ve Yuhannes (çocuğun babası olduklarına dair) iddiada bulundular. Sonunda davalaşmak için Osman b. Affan'ın yanına çıktılar. Osman b. Affan da onları Ali b. Ebi Talib'e gönderdi. Bunun üzerine Hz. Ali: "Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in verdiği hükümle hükmederim. Çocuk doğduğu yatağa aittir. Zina eden (erkek) ise recmedilir (veya mahrum edilir)" dedi. Sonra onlara ellişer kırbaç vurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

17448 (6)-Z Hz. Ali bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cariyesi zina etti ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bana cariyeye had uygulamamı emretti. Ancak onu daha kanından temizlenmemiş bulunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip bu durumu bildirdim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kanı temizlenince ona haddi uygula. Elinizin altında bulunan köle ve cariyelere (hak ettiklerinde) hadleri uygulayın" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

17449 (7)-Z Ebu Cemile bildiriyor: Hz. Ali: "Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir cariyesinin zina ettiği haberi verildi ... " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

 

17450- Ebu Abdurrahman es-Sülemi der ki: Hz. Ali bize hutbe verip şöyle dedi: "Ey insanlar! Kölelerinize ister evli olsunlar, ister bekar olsun onlara hadleri uygulayınız. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir cariyesi zina etmiş ve Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana, ona haddi uygulamamı emretmişti. Cariyenin yanına gittiğimde onun yeni nifas olduğunu gördüm. O halde iken onu kırbaçlarsam ölmesinden korktum. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip durumu haber verdiğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İyi yaptm'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4470-1) ve Tirmizi (1441) rivayet ettiler.

 

 

36- Efendinin Kölesine Haddi Uygulaması

 

1. Ebu Hureyre

 

17451 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birinizin cariyesi zina eder de zina ettiği ortaya çıkarsa onu kırbaçlasın ve bundan dolayı daha sonra onu azarlamasmı -Süfyan'ın bir rivayetinde: ''Üçüncü veya dördüncü zina edişinde onu azarlayıp ayıplamasm'' ibaresi geçmiştir- ancak kıldan bir yular karşılığında olsa dahi onu satsın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi 1/300 (1527) ve Abdurrezzak 7/393 (13599), Buhari (12/146, 147), Müslim, hudud 3/1328 (1703), Ebu Davud 4/274,275 (4470,4471), Tirmizi (2/328) ve İbn Mace (2565) rivayet ettiler.

 

 

 

17452 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden birinizin cariyesi zina ederse onu kırbaçlasın ve bundan dolayı daha sonra onu azarlamasın. Bir daha zina ederse yine onu kırbaçlasın ve bundan dolayı daha sonra onu azarlamasın. Bir daha zina ederse yine onu kırbaçlasın ve bundan dolayı daha sonra onu azarlamasın. Eğer dördüncü kez zina ederse kıldan bir ip veya kıldan bir yular karşılığında olsa dahi onu satsın.''

 

[Sahih]

 

 

 

 

17453 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden birinizin cariyesi zina ederse onu kırbaçlasın ve bundan dolayı daha sonra onu azarlamasın. İkinci kez zina ederse yine onu kırbaçlasın ve bundan dolayı daha sonra onu azarlamasın. üçüncü kez zina ederse yine onu kırbaçlasın ve bundan dolayı daha sonra onu azarlamasın. Eğer dördüncü kez zina ederse kıldan bir ip veya kıldan bir yular karşılığında olsa dahi onu satsın.''

 

[Sahih]

 

 

 

17454 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden birinizin cariyesi zina ederse onu kırbaçlasın ve bundan dolayı daha sonra onu azarlamasın. İkinci kez zina ederse yine onu kırbaçlasın ve bundan dolayı daha sonra onu azarlamasın. üçüncü kez zina ederse yine onu kırbaçlasın ve bundan dolayı daha sonra onu azarlamasın. Eğer dördüncü kez zina ederse kıldan bir ip veya kıldan bir yular karşılığında olsa dahi onu satsın.''

 

[Sahih]

 

 

 

17455 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden birinizin cariyesi zina ederse ...'' buyurdu. Sonrasında söz konusu hadis devam etmektedir.

 

[Sahih]

 

23532 (ı)'de tekrar edecektir.

 

 

 

17456 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Birinizin cariyesi zina eder de zina ettiği ortaya çıkarsa onu kırbaçlasın ve bundan dolayı daha sonra onu azarlamasm. Sonra bir daha zina ederse onu kırbaçlasın ve bundan dolayı daha sonra onu azarlamasm. Sonra bir daha zina eder de zina ettiği ortaya çıkarsa kıldan bir ip karşıfığında olsa dahi onu satsın.''

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre, Zeyd b. Halid ve Şibl

 

17457 (1) Ebu Hureyre, Zeyd b. Halid ve Şibl şöyle dediler: "Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlilikten önce zina eden cariyenin durumu sorulunca şöyle buyurdu: "Onu kırbaçlayın. Bir daha tekrar ederse yine kırbaçlayın. Bir daha tekrar ederse yine kırbaçlayın. Eğer bir daha tekrar ederse bir yular karşılığında olsa dahi onu satın.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-bari 4/321 (2232, 2233) ve Müslim 3/1329 (1703) rivayet ettiler.

 

 

 

17458 (2)- Zeyd b. Halid el-Cüheni ve Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), evli olmayıp da zina eden cariye hakkında şöyle buyurdu: ''Onu kırbaçla. Bir daha tekrar ederse yine kırbaçla.'' (üçüncü veya dördüncü defada) ''Eğer bir daha tekrar ederse bir yular karşılığında olsa dahi onu sat.''

 

[Sahih]

 

 

 

17459 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

17460 (4)- Ubeydillah b. Abdillah b. Utbe bildiriyor: Zeyd b. Halid elCüheni ve Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zina eden cariyenin durumu sorulunca ... " deyip bir önceki hadisin aynısını aktardılar.

 

[Sahih]

 

 

3. Hz. Aişe

 

17461 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Cariye zina ederse onu kırbaçlayın. Bir daha tekrar ederse yine kırbaçlayın. Bir daha tekrar ederse yine kırbaçlayın ve sonra bir yular karşılığında olsa dahi onu satın.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, buyu' 4/369 (2153), Müslim, hudud 3/1329 (1703), Ebu Davud, hudad 4/160 (4469), Tirmizi, hudud 4/49 (1440) rivayet ettiler.

 

 

4. Abdullah b. Malik

 

17462 (1) Abdullah b. Malik el-Evsı bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), cariye hakkında şöyle buyurdu: "Eğer zina ederse onu kırbaçlayın. Bir daha zina ederse yine kırbaçlayın. Bir daha zina ederse yine kırbaçlayın. Eğer bir daha zina ederse bir yular karşılığında olsa dahi onu satın.'' Üçüncü veya dördüncü defada: ''Bir yular karşılığında olsa dahi onu satın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7222-4) rivayet etti.

 

 

 

17463 (2)- Abdullah b. Malik el-Evsı bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), cariye hakkında şöyle buyurdu: "Eğer zina ederse onu kırbaçlayın. Bir daha zina ederse yine kırbaçlayın. Bir daha zina ederse yine kırbaçlayın. Eğer bir daha zina ederse bir yular karşılığında olsa dahi onu satın.''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ