MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

34- Ehli Kitab'dan Evli Olup da Zina Eden Kişinin Recmedilmesi ve Muhsan (Evli) Sayılmak için Müslüman Olmanın Şart Olmaması

 

1. İbn Ömer

 

17422 (1) İbn Ömer bildiriyor: Yahudiler zina etmiş bir adamla bir kadını Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara: ''Bu konuda kitabınızda ne buldunuz?'' deyince, Yahudiler: "Onların yüzü kömürle karartılır ve (eşeğe ters bir şekilde bindirilerek çarşılarda gezdirilip) rez il edilirler" dediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yalan söylüyorsunuz! Kitabınızda recmetmek vardır. Eğer doğru söylüyorsanız Tevratı getirin ve okuyun'' buyurdu. Tevrat'ı getirdiler ve onu okuması için İbn Suriye adlı tek gözü kör bir adamı getirdiler. Adam okumaya başladı ve recmetme ayetine gelince elini ayetin üstüne koydu. Oradakiler ona: "Elini kaldır!" dedi. Adam elini kaldırdığında ayet apaçık ortaya çıktı. İbn Suriye veya Yahudiler: "Ey Muhammed! Burada recmetmek vardır, ama biz bunu aramızda saklıyorduk" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haddi uygulamalarını emretti ve recmedildiler. (Kendisiyle zina eden) adamın, kadını taşlardan korumak için üstüne eğildiğini gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7543), Müslim (1699), Ebu Davud (4449) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7214) rivayet ettiler.

 

 

 

17423 (2)- İbn Ömer bildiriyor: "Zina etmiş olan iki Yahudi Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirildi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların recmedilmesini emretti. Adamın (önünde durarak) kadını (taşlardan) koruduğunu gördüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1699:26) ve İbn Mace (2556) rivayet ettiler.

 

 

 

17424 (3)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi bir adamla Yahudi bir kadını Belat'ta (Mescid ile çarşı arasında) taşlattı"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4498) rivayet etti.

 

 

 

17425 (4)- İbn Ömer bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi bir adamla Yahudi bir kadını recmetti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/819), Şafii (Sünen 554), Buhari (3635, 6841), Müslim (1699:27), Ebu Davud (4446) ve Tirmizi (1436) rivayet ettiler.

 

 

 

17426 (5)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi bir adamla Yahudi bir kadını taşlattı."

 

[Sahih]

 

 

 

17427 (6)- İbn Ömer bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi bir adamla Yahudi bir kadını taşlattı."

 

[Hasen]

 

 

 

17428 (7)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onların recmedilmesini emrettiğine şahid oldum. Onlar taşlandığı zaman, adamın kadını taşlardan korumak için üstüne eğildiğini gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (4897) rivayet etti.

 

 

 

17429 (8)- Zühri bildiriyor: Biz İbnu'l-Müseyyeb'in yanında iken Müzeyneli bir adam: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi bir adamla Yahudi bir kadını recmetti" dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4450, 4451) ve Beyhaki (8/246, 247) rivayet ettiler.

 

 

 

17430 (9)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Yahudi bir adamla Yahudi bir kadını taşlattı."

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Abbas

 

17431 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mescid'inin kapısı yanında Yahudi bir adamla Yahudi bir kadının recmedilmesini emretti. Yahudi adam taşların darbesine maruz kalınca kadını taşlardan korumak için üstüne eğildi. Bu şekilde ikisi de öldürüldü. Böylece Allah, Resulüne zina haddinin uygulamasını Yahudilerde gerçekleştirdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (6/371): "Ahmed'in ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

SONRAKİ