MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

33- Analığı ile Evlenen Kişinin Cezası

 

1. Bera b. Azib

 

17414 (1) Bed. der ki: Bir gün dayımı elinde sancakla gördüm. Ona: "Nereye gidiyorsun?" diye sorduğumda: "Adamın biri babasının ölümünün ardından analığıyla evlenmiş. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni, onun boynunu vurmam -veya:- öldürüp malını almam için gönderdi" karşılığını verdi.

 

Diğer tahric: Nesai (6/109) rivayet etti.

17823 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

17415 (2)- Bera b. Azib der ki: Bir yere giden insanlarla karşılaştık ve: "Nereye gidiyorsunuz?" diye sorduk. Onlar: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi, babasının (ölümünden sonra) analığı ile ilişkide bulunan birini öldürmemiz için gönderdi" karşılığını verdiler.

 

[Hasen]

 

 

 

17416 (3)- Bera b. Azib der ki: Amcam Haris b. Amr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendisine vermiş olduğu sancakla yanımdan geçti. Ona: "Ey amca! Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), seni nereye gönderdi?" dediğimde: "Beni analığıyla evlenen birine gönderdi ve boynunu vurmamı emretti" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1362) rivayet etti.

 

 

 

17417 (4)- Bera b. Azib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında kaybolan devemi Ebyat denilen yerde arıyordum. Bir de baktım ki atlılar geldi ve yanımdaki evden birini çıkarıp ona bir şey sormadan ve hiç konuşturmadan boynunu vurdular. Atlılar gidince oradakilere adamın durumunu (suçunu) sorduğumda: "Analığıyla ilişkiye girmiş" dediler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (4456) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5466) rivayet ettiler.

 

 

 

17418 (5)- Mutarrif der ki: Bir çadırın yanına geldiler ve ondan bir adamı çıkarıp öldürdüler. Oradakilere: "Bu da nedir?" dediğimde: "Bu kişi eşinin annesi ile ilişkiye girmiş. Bu sebeple Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) peşinden ( onları) gönderdi ve onu öldürdüler" dediler.

 

[Sahih]

 

 

 

17419 (6)- Beri b. Azib der ki: Dayımı yanında bir sancakla gördüm. Ona: "Nereye gidiyorsun?" diye sorunca şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi, babasının ölümünden sonra analığıyla evlenen Temım oğullarından bir adama gönderdi ve onu öldürüp mallarını almamızı emretti." Neticede öyle de yaptılar.

Ebu Abdurrahman der ki: Babam, illetli olmasından dolayı Ebu Meryem Abdulğaffar'dan sadece bu hadisi rivayet etmiştir.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (4457), İbn Mace (2607) ve Nesai (6/109) rivayet ettiler.

 

 

 

17420 (7)- Bera b. Azib bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birini, analığıyla evlenen bir adamı öldürmesi için gönderdi."

 

[Sahih]

 

 

 

17421 (8)- Bera der ki: Amcamla karşılaştığımda yanında tuttuğu bir sancak vardı. Ona: "Nereye gidiyorsun?" diye sorduğumda: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni, analığıyla evlenen birine gönderdi ve onu öldürmemi emretti" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ