MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

31- Hanımının Cariyesi ile ilişkide Bulunan Kimse Hakkında

 

1. Nu'man b. Beşir

 

17390 (1) Habib b. Salim bildiriyor: Bir kadın Nu'man b. Beşir'e gelip: "Kocası hanımının cariyesi ile ilişkiye girdi" deyince, Nu'man b. Beşir şu karşılığı verdi: "Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hükmü ile hükmedeceğim. Eğer onu kendisine helal kıldıysan kendisine yüz kırbaç vuracağım. Eğer helal kılmadıysan onu recmedeceğim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi 1/300 (1529), Ebu Davud 4/157 (4458), Tirmizi 4/54 (1451), Nesai (3360), İbn Mace 2/853 (2551), Darimi 2/237 (2329) ve Hakim (4/365) rivayet ettiler.

 

 

 

17391 (2)- Habib b. Salim, Nu'man b. Beşir'den bildiriyor: Kendisine Abdurrahman b. Huneyn denilen ve lakabı Kurkur olan bir adam karısının cariyesi ile ilişkiye girdi ve bu kişi Nu'man b. Beşir el-Ensari'ye götürüldü. Nu'man b. Beşir: "Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hükmü ile hükmedeceğim. Eğer karın o cariyeyi sana helal kıldıysa sana yüz kırbaç vuracağım. Eğer helal kılmadıysa seni taşlarla recmedeceğim" dedi. Kadın cariyeyi kendisine helal kılmıştı. Bu sebeple adama yüz kırbaç vurdu.

 

Ravi der ki: Eban'ın şöyle dediğini işittim: "Katade bize bu meseleyi Habib b. Salim'e yazdığım ve onun da kendisine cevaben böyle yazdığım söyledi."

 

[Sahih]

 

 

 

17392 (3)- Habib b. Salim bildiriyor -Ravi der ki: Eb an: "Katade bize bu meseleyi Habib b. Salim'e yazdığım ve onun da kendisine şöyle yazdığım söyledi-: Abdurrahman b. Huneyn adlı ve lakabı Kurkur olan bir adam karısının cariyesi ile ilişkiye girdi ve bu kişi Nu'man b. Beşir elEnsari'ye götürüldü. Nu'man b. Beşir: "(Bu konuda) sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hükmü ile hükmedeceğim. Eğer karın o cariyeyi sana helal kıldıysa sana yüz kırbaç vuracağım. Eğer helal kılmadıysa seni taşlarla recmedeceğim" dedi. Kadının cariyeyi kendisine helal kıldığını görünce adama yüz kırbaç vurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17393 (4)- Nu'man b. Beşir bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), karısının cariyesi ile ilişkiye giren kişi hakkında: ''Eğer karısı cariyesini kendisine helal kılarsa adama yüz kırbaç vururum. Eğer helal kılmazsa onu recmederim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17394 (5)- Nu'man b. Beşir'in azatlısı bildiriyor: Karısının cariyesi ile ilişkiye giren bir adam Nu'man b. Beşir'in yanına götürüldü. Nu'man: "Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hükmü ile hükmedeceğim. Eğer karın o cariyeyi sana helal kıldıysa sana yüz kırbaç vuracağım. Eğer helal kılmadı ysa seni recmedeceğim" dedi. Kadının cariyeyi kendisine hel al kıldığını görünce adama yüz kırbaç vurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17395 (6)- Habib b. Salim bildiriyor: Bir kadın Nu'man b. Beşir'e gelip: "Kocası hanımının cariyesi ile ilişkiye girdi" deyince, Nu'man b. Beşir: "Bu konuda yanımda Resulullah’tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) almış olduğum net bir bilgi vardır. Eğer ona sen izin verdiysen kendisine yüz kırbaç vuracağım. Eğer izin vermediysen onu recmedeceğim" karşılığını verdi. Oradakiler kadına doğru dönüp: "Kocan recmedilecek. ''Ona ben izin vermiştim'' de!" dediler. Kadın: "Ona ben izin vermiştim" deyince, onu getirip yüz kırbaç vurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17396 (7)- Habıb b. Salim bildiriyor: Nu'man b. Beşir'e, karısı kendisine cariyesini helal kılan biri getirilince: "Bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hükmü ile hükmedeceğim. Eğer kadın cariyeyi ona helal kıldıysa adama yüz kırbaç vuracağım. Eğer helal kılmadıysa recmedeceğim" dedi. Kadının cariyeyi kendisine helal kıldığını görünce adama yüz kırbaç vurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Seleme b. el-Muhabbik

 

17397 (1) Seleme b. el-Muhabbik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, karısının cariyesi ile ilişkiye giren kişinin durumu sorulunca şöyle buyurdu: ''Eğer cariyeyi zorladıysa cariye hür olur ve cariyenin sahibine (yani karısına) onun mislini öder. Eğer cariye gönüllü ise, cariye adamın olur ve adam cariyenin sahibine (yani karısına) onun mislini öder.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2552) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7230) rivayet ettiler.

 

 

 

17398 (2)- Seleme b. el-Muhabbik bildiriyor: Adamın biri karısının cariyesi ile ilişkiye girdi. Bu durum Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürülünce şöyle buyurdu: ''Eğer cariye gönüllü ise, cariye adamın olur ve adam carı'yenin sahibine (yani karısına) onun mislini öder, Eğer onu zorladıysa cariye hür olur ve carı'yenin sahibine (yani karısına) onun mislini öder,''

 

[Sahih]

 

 

 

17399 (3)- Seleme b. el-Muhabbik bildiriyor: Adamın biri gazyede iken karısının cariyesi ile ilişkiye girdi. Bu durum Allah  Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürülünce şöyle buyurdu: ''Eğer cariyeyi zorladıysa cariye hür olur ve cariyenin sahibine (yani karısına) onun mislini öder, Eğer cariye gönüllü ise, cariye adamın olur ve adam malından cariyenin efendisine (yani karısına) onun mislini öder,''

 

[Sahih]

 

 

 

17400 (4)- Seleme b. el-Muhabbik bildiriyor: Adamın biri karısının cariyesi ile birlikte gazyeye çıktı ye onunla -gazyede- ilişkiye girdi. Bu durum Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylenince şöyle buyurdu: ''Eğer cariyeyi zorladıysa carı'ye hür olur ve cariyenin sahibine (yani karısına) onun mislini öder, Eğer cariye gönüllü ise, cariye adamın olur ve adam malından carı'yenin efendisine (yani karısına) onun mislini öder,''

 

[Sahih]

 

 

 

17401 (5)- Seleme b. el-Muhabbik, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mana olarak bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

17402 (6)- Seleme b. el-Muhabbik, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

17403 (7)- Seleme b. el-Muhabbik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), karısının cariyesi ile ilişkiye giren kişi hakkında: ''Eğer cariyeyi zorladıysa cariye hür olur ve cariyenı'n efendisine (yani karısına) onun mislini öder'' şeklinde hüküm verdi,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4460) ve Nesai (6/124) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ