MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

25- Maiz b. Malik el-Eslemi Hakkında

 

1. Hz. Ebu Bekr

 

17343 (1) Hz. Ebu Bekr der ki: Ben Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında otururken Maiz b. Malik gelip zina ettiğini itiraf etti. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu geri çevirdi. Sonra ikinci defa gelip itirafta bulundu ve yine onu geri çevirdi. Sonra üçüncü defa itirafta bulunca ona: "Eğer dördüncü defa itirafta bulunursan seni recmeder" dedim. Maiz dördüncü defa itirafta bulunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu yanında tuttu ve hakkında soruşturma yaptı. Sordu ğu kimseler: "Hakkında hayırdan başka bir şey bilmiyoruz" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmedilmesini emretti.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (10605) der ki: "Hadisi Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet etmişlerdir.

Bezzar'ın lafzı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Maiz'i dört defa geri çevirdi; sonra recmedilmesini emretti" şeklindedir. Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta onu üç defa geri çevirdiği ifadesiyle rivayet etmiştir. Bütün senedlerde zayıf sayılan Cabir b. Yezid elCu'fi bulunmaktadır."

 

 

2. İbn Abbas

 

17344 (1) İbn Abbas bildiriyor: Maiz b. Malik, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip zina ettiğini itiraf edince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Belki onu öpmüş veya okşamışsındır" buyurdu. Maiz: "Hayır" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onunla ilişkiye girdin mi?" diye sordu. O da: "Evet" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emri üzerine recmedildi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6824), Ebu Davud (4427) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (71301) rivayet ettiler.

 

 

  

17345 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Maiz b. Malik ile karşılaşınca: ''Senin hakkında bana gelen haber doğru mudur?" diye sordu. Maiz: "Benim hakkımda size ne haber geldi ki?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Filan oğullarının cariyesi ile zina ettiğin haberi geldi'' buyurdu. Maiz: "Evet" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu geri çevirdi. Ancak dört defa kendi aleyhine şahitlik edince recmedilmesini emretti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (4446), Ebu Davud (4425-6), Tirmizi (1427) ve Nesai, esSünenu'l-kübra'da (7133-4) rivayet ettiler

 

 

 

17346 (3)- İbn Abbas bildiriyor: Maiz b. Malik, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince (ve itirafta bulununca), ona: "Belki onu öpmüşsündür veya göz atmışsındır veya sadece bakmışsındır'' buyurdu. Maiz ise: "Hayır" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onunla ilişkiye girdin mi?" diye sorunca Maiz: "Evet" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmedilmesini emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

17347 (4)- İbn Abbas der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Maiz b. Malik'e: ''Senin hakkında bana gelen haber doğru mudur?" diye sorunca, Maiz: "Benim hakkımda size ne haber geldi ki?" diye karşılık verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Filan oğullarının cariyesi ile zina ettiğin haberi geldi'' deyince, Maiz: "Evet" dedi ve dört defa kendi aleyhine şahitlik etti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu taşlattı.

 

[Sahih]

 

 

 

17348 (5)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Eslemliye:

"Belki onu öpmüşsündür veya okşamışsındır veya sadece bakmışsındır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (10/25) rivayet etti.

 

 

 

17349 (6)- İbn Abbas bildiriyor: Eslemli adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip zina ettiğine dair itirafta bulundu. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ona: "Belki onu öpmüşsündür veya okşamışsındır veya sadece bakmışsındır.''buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17350 (7)- İbn Abbas bildiriyor: Maiz: "Ben zina ettim" dediği zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Belki ona göz atmışsındır ve öpmüşsündür veya sadece bakmışsındır'' buyurdu. Sanki adamın zinanın ne olduğunu bilmemesinden korkuyordu.

 

[Sahih]

 

 

 

17351 (8)- İbn Abbas der ki: Maiz b. Malik'i, Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem} yanına getirdiler ve Maiz iki defa zina ettiğine dair itiraf ta bulundu. Hz. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Onu alıp gidin'' buyurdu. Daha sonra onu bir daha Resulullah'a {Sallallahu aleyhi ve Sellem} getirdiler ve Maiz iki defa daha itirafta bulundu. Dört defa itirafta bulununca Hz. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Onu götürün ve taşlayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hurayra

 

17352 (1) Ebu Malik el-Eslemi bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Maiz b. Malik'i üç defa geri çevirdi. Dördüncü defa geldiğinde (ve itirafta bulunduğunda) emri üzerine recmedildi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7163) rivayet etti.

 

 

 

17353 (2)- Ebu Hureyre, Allah Resulü'nden {Sallallahu aleyhi ve Sellem} bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

17354 (3)- Ebu Hureyre der ki: Maiz b. Malik el-Eslemi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben zina ettim" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan yüz çevirdi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sağından gelip bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Ben zina ettim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine ondan yüz çevirdi. Bu sefer solundan gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben zina ettim" dedi. Bunu dört defa tekrar etti. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu götürün ve taşlayın'' buyurdu. Adamı recmetmeye götürdüler. Adam taş darbelerinin acısından kaçmaya çalışınca, elinde deve çenesi kemiği olan bir adam onun karşısına geçip ona vurdu (ve öldürdü). Adamın taşlardan bu kaçış durumu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatılınca: ''Keşke onu bıraksaydınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1428), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7166) ve İbn Hibban (44396) rivayet ettiler.

 

 

 

17355 (4)- Ebu Hureyre der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mescid'de iken Eslemli bir adam yanına geldi ve yüksek sesle: "Ey Allah'ın Resulü! Ben zina ettim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan yüz çevirince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in karşısına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben zina ettim" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine ondan yüz çevirince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in döndüğü tarafa gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben zina ettim" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine ondan yüz çevirdi. Adam dördüncü kez öyle deyip kendi aleyhine dört kez şahitlik edince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu çağırdı ve: ''Sende delilik var mıdır?'' diye sordu. Adam: "Hayır" diye cevap verince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen evli misin?'' diye sordu. Adam yine: "Evet" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu alın gidin ve taşlayın'' buyurdu.

İbn Şihab der ki: Cabir b. Abdillah'tan işiten bir kişi bana şöyle bildirdi: "Onu recmedenlerin arasında idim. Onu namazgahta taşlamıştık ve taş darbelerinin acısından kaçmıştı. Fakat onu Harre denilen (volkanik kayalık) mevkide yetiştik ve recmettik (öldürdük)."l

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5271-2, 6815, 7167, 6825), Müslim (4438-41) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7139-40) rivayet ettiler.

 

 

4. Cabir b. Abdillah

 

17356 (1) Hasan b. Muhammed b. Ali der ki: Cabir b. Abdillah'a (bu olay nasıloldu?) dediğimde şu karşılığı verdi: "Yeğenim! Bu hadisi insanlar içinde en güzel bilen benim. çünkü ben adamı (yani Maiz'i) taşlayanlar arasında idim. O, taşlara maruz kaldığı zaman: ''Hey millet! Beni Resulullah'a götürün. Kavmim beni dövdü ve kandırdı. Onlar bana: ''Resulullah seni öldürmeyecektir'' dediler" dedi. Fakat biz, onu öldürene kadar bırakmadık. Geri döndüğümüzde ve durumu Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattığımızda: ''Onu bıraksaydınız ve beraberinizde yanıma getirseydiniz'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in öyle demesi, adamın suçunun olup olmadığının kesinleşmesi içindi (Haddi bırakmak için değildi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4420) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7168-9) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Said el-Hudri

 

17357 (1) Ebu Said der ki: Maiz b. Malik Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip zina ettiğini söyledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu birkaç defa geri çevirdi. Sonra recmedilmesini emretti. Biz de Harre denilen yere gidip onu recmettik. Sonra Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döndüğümüzde durumu kendisine bildirdik. Yatsı zamam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Allah'a hamdü sena ettikten sonra: ''Bazı kavimlere ne oluyor ...'' buyurdu.

Abdullah der ki: "Babam hadisin son cümlesinin devamını yazmamıştır."

 

[Sahih]

 

 

 

17358 (2)- Ebu Said der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Maiz b. Malik'i recmetmemizi emredince onu Baki'ye çıkardık. Vallahi ona ne bir çukur kazdık, ne de bir iple bağladık. O ayakta duruyordu. Onu kemik ve irili ufaklı taşlarla vurup devirdik. Acı çekince bir daha kaçtı ve Harre'nin yanında karşımızda durdu. Bunun üzerine ölene kadar onu büyük taşlarla recmettik."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1694-5) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ