MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 25- Maiz b. Malik el-Eslemi Hakkında

 

6. Cabir b. Semure

 

17359 (1) Cabir b. Semure der ki: Maiz b. Malik, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirildi. O, kısa boylu üzerinde izarı olup ta üstlüğü olmayan biriydi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de solundaki yastığa yaslanmıştı. Kendisiyle aramda bir topluluk vardı. Bir şeyler söylüyordu ve ben ne dediğini bilmiyor, sadece bakıyordum. Sonra Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu alıp götürün" dedi. Sonra (kavmi onu alıp giderken) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu geri getirin" buyurdu. Onu tekrar konuşturdu. Ben söylenenleri işitmekteydim (kendilerine yaklaşmıştım). Sonra: "Bunu alın götürün ve taşlayın" dedikten sonra, hutbeye kalkıp şöyle buyurdu: "Biz Allah yolunda her savaşa gidişimizde, arkada teke melemesi gibi meleyen birisi kalır. Kadınlardan birine biraz süt verir (ve onunla zina eder). Eğer Allah onlardan birini elime düşürürse onu mutlaka cezalandırırım. "

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4444-5), Ebu Davud (4422-3) ve Nesai, es-Sünenu'Z-kübra'da (7144-5) rivayet ettiler.

 

 

 

17360 (2)- ''Bir önceki hadis yanlışlıkla tekrar etmiştir. Bu nedenle tarafımızdan silinmiştir.

 

 

 

17361 (3)- Cabir b. Semure bildiriyor: Maiz dört defa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip (zina ettiğine dair) itirafta bulundu ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmedilmesini emretti.

 

[Hasen]

 

 

 

17362 (4)- Cabir b. Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Maiz b. Malik'i recmetmiş ve kırbaçlamayı zikretmemiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

17363 (5)- Cabir b. Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Maiz b. Malik'i recmetmiş ve kırbaçlamayı zikretmemiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

17364 (6)- Cabir b. Semure der ki: Maiz b. Malik, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip zina ettiğine dair itirafta bulundu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünü bir tarafa çevirdi. Maiz b. Malik birkaç defa gelip itirafta bulundu. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmedilmesini emretti ve recmedildi. Sonra gelip recmedildiği haberi verilince kalkıp Allah'a hamdü sena etti ve şöyle buyurdu: "Biz Allah yolunda her savaşa gidişimizde, arkada teke melemesi gibi meleyen birisi kalır. Kadınlardan birine biraz süt verir (ve onunla zina eder). Eğer Allah onlardan birini elime düşürürse onu mutlaka cezalandırırım.''

 

[Sahih]

 

 

 

17365 (7)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kısa boylu, başı kirli, kaslı ve üzerinde izar olan zina etmiş bir adam getirildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu iki defa geri çevirdi. Sonra recmedilmesini emretti ve recmedildi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biz Allah yolunda her savaşa gidişimizde, arkada teke melemesi gibi meleyen birisi kalır. Kadınlardan birine biraz süt verir (ve onunla zina eder). Eğer Allah onlardan birini elime düşürürse onu mutlaka cezalandırırım.''

Ravi der ki: Said b. Cübeyr bu hadisi bana anlattı ve rivayetinde: "Onu dört defa geri çevirdi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

17366 (8)- Simak b. Rarb bildiriyor: Cabir b. Semure: "Maiz b. Malik'in Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirildiğini gördüm. .. " dedi ve mana olarak bir önceki hadisin aynısını zikretti. Ancak rivayetinde: "Arkada teke gibi meleyen birisi kalır'' dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

17367 (9)- Cabir b. Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Maiz b. Malik'i recmetmiş -ve kırbaçlamayı zikretmemiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

17368 (10)-Z Cabir b. Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Maiz'i recmetmiş -ve kırbaçlamayı zikretmemiştir.-

 

[Hasen]

 

 

 

17369 (ll)-Z Cabir b. Semure der ki: Maiz b. Malik, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ben zina ettim" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki defa onu geri çevirdi. Sonra da taşlattı.

 

[Sahih]

 

 

7. Hazzal

 

17370 (1) Yezid b. Nuaym b. Hezzal, babasından bildiriyor: Maiz b. Malik babamın yanında kalan bir yetim idi. Maiz kabileden bir cariye ile zina edince babam ona: "Resulullah'a git ve yaptığını haber ver. Belki senin için bağışlanma diler" dedi. Bunu Maiz için bir kurtuluş yolu olur diyerek yapmıştı. Maiz, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben zina ettim. Bana, Allah'ın Kitabı'm(n hükmünü) uygula" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan yüz çevirdi. Maiz ikinci defa gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben zina ettim. Bana, Allah'ın Kitabı'm(n hükmünü) uygula" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine ondan yüz çevirdi. Maiz üçüncü defa gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben zina ettim. Bana, Allah'ın Kitabı'm(n hükmünü) uygula" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine ondan yüz çevirdi. Ancak dördüncü defa gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Ben zina ettim. Bana, Allah'ın Kitabı'm(n hükmünü) uygula" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen bunu dört defa söyledin. Sen kiminle zina ettin?'' diye sordu. Maiz: "Filan kadınla" cevabım verince: ''Onunla birlikte yattın mı?'' diye sordu. Maiz: "Evet" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onunla temas ettin mi?'' diye sorunca, yine: "Evet" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onunla cinsel ilişkide bulundun mu?'' diye sorunca, Maiz yine: "Evet" karşılığını verdi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmedilmesini emretti. O, Harre'ye çıkarıldı. Recmedilip taşların acısını hissedince dayanamayıp kaçtı. Abdullah b. Uneys ona yetişti. Arkadaşları ona yetişememişti. Abdullah b. Uneys ona bir deve inciğiyle vurup öldürdü. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip olanları anlattı. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Keşke onu bıraksaydınız! Belki tövbe ederdi ve Allah tövbesini kabul ederdi'' buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), babamı görünce: ''Vallahi ey Hezzal! Onun ayıbmı giysinle gizleseydin ona yapmış olduğundan daha hayırlı olurdu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17371 (2)- Nuaym b. Hezzal bildiriyor: Hezzal, Maiz b. Malik'i (iş için) ücretle tutmuştu. Hezzal'ın Fatıma adında bir cariyesi vardı. Onların koyunlarını otlatırdı. Maiz onunla ilişkiye girince Hezzal'a haber verdi ve Hezzal onu kandırıp: "Allah Resulü'ne git ve durumu haber ver. Belki hakkında bir ayet iner" dedi. (Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gittiğinde) Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emri üzerine recmedildi. Fakat taşların acısını hissedince kaçmaya başladı. Adamın biri onu bir deve çenesi kemiği veya inciği ile karşılayıp vurup yere devirdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vay haline ey Hezztil! Onu giysinle gizlemiş olsaydın senin için daha hayırlı olurdu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hudUd 4/131 (4377), Malik 2/626 (3), Tahavi, Şerhu Müşkili'l-Asar (1/183, "sahih"), Hakim (4/363) ve BeyhakI (8/228) rivayet ettiler.

 

 

 

17372 (3)- Yezid b. Nuaym, babasından bildiriyor: Maiz b. Malik, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Bana, Allah'ın Kitabı'nı(n hükmünü) uygula" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda ondan dört defa yüz çevirdi. Sonra recmedilmesini emretti. Maiz, taşların acısını hissedince -veya "acı çekince"- kaçmaya kalktı. Abdullah b. Uneys veya Enes kendi tarafından ona yetişti. Ona bir eşek inciğiyle vurup yere devirdi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip olanları anlattı. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Keşke onu bıraksaydınız! Belki tövbe ederdi ve Allah tövbesini kabul ederdi'' buyurdu.

Sonra: ''Ey Hezzal! Onun ayıbını giysinle gizleseydin ona yapmış olduğundan daha hayırlı olurdu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17373 (4)- Yezid b. Nuaym b. Hezzal, babasından bildiriyor: Maiz b. Malik onun yanında kalan bir yetim idi. Zina edince ona: "Resulullah'a git ve (yaptığını) haber ver" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hezzal ile karşılaştı ve: ''Ey Hezzal! Onun ayıbını giysinle gizleseydin, ona yapmış olduğundan daha hayırlı olurdu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17374 (5)- İbn Hezzal, babasından bildiriyor: Kendisi Maiz konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir şeyler anlattı. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu giysinle gizlemiş olsaydın, senin için daha hayırlı olurdu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17375 (6)- İbn Hezzal, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kendisine: ''Ey Hezzal, Onu (yani Maiz'i) giysinle gizlemiş olsaydın senin için daha hayırlı olurdu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

8. Nasr b. Dehr el-Eslemi

 

17376 (1) Nasr b. Dehr el-Eslemi'nin bildirdiğine göre Maiz b. Halid b. Malik, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip zina ettiğine dair kendi aleyhine şahitlik etti. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu recmetmemizi emretti. Niyar oğullarının Harre'sine çıktık ve onu taşladık. Taşların acısını hissedince feryad etti. Recmetme işini bitirdiğimizde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına döndük ve onun feryad edişini anlattık. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Keşke onu bıraksaydınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2318) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7170) rivayet etti.

 

 

9. Bureyde

 

17377 (1) Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturuyorken Maiz b. Malik denilen bir adam geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ben zina ettim, beni temizlemeni istiyorum" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Geri dön!'' buyurdu. İkinci gün sabahı bir daha geldi ve zina ettiğine dair itiraf ta bulundu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine ona: ''Geri dön!'' buyurdu. Sonra kavmine haber gönderdi ve onlara: ''Maiz b. Malik hakkında ne dersiniz? Onda bir sorun var mı? Veya aklında bir şey var mı?'' diye sordu. Kavmi: "Ey Allah'ın Resulü! Biz onda bir sorun görmüyoruz. Aklında da bir şeyolduğunu söyleyemeyiz" dediler. Sonra üçüncü defa gelip zina ettiğine dair itirafta bulundu ve: "Ey Allah'ın Resulü! Beni temizle" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha kavmine haber gönderdi ve durumunu sordu. Kavmi birinci defada dediklerini tekrar edip: "Biz onda bir sorun görmüyoruz. Aklında da bir şey olduğunu söyleyemeyiz" dediler. Maiz dördüncü defa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip zina ettiği itirafında bulundu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emri üzerine ona bir çukur kazıldı ve göğsüne kadar o çukura gömüldü. Sonra halka onu taşlamaları için emir verdi. Bureyde der ki: "Biz, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı kendi aramızda: ''Eğer Maiz üçüncü itirafından sonra evinde otursaydı, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu geri istemeyecekti. çünkü onu dördüncü itirafında recmetti'' diye konuşuyorduk."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2320) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7202) rivayet ettiler.

 

 

10. Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Gören Biri

 

17378 (1) Abdülazız b. Abdullah b. Amr el-Kureşı, Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gören bir kişiden bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke ile Medine arasında bir adamın recmedilmesini emretti. Taşlar adama isabet edince kaçmaya çalıştı (ve neticesinde yetişip onu öldürdüler). Bu durum Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ulaşınca: ''Keşke onu bıraksaydınız" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (10608) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir ."

 

 

 

17379 (2)- Abdulazız b. Abdullah b. Amir, Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işiten bir kişiden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke ile Medine arasında bir adamın recmedilmesini emretti. Taşlar adama isabet edince (çukurdan) çıkıp kaçtı (ve neticesinde yetişip onu öldürdüler). Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Keşke onu bıraksaydınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17380 (3)- Abdulazız b. Abdullah b. Amir, Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işiten bir kişiden bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mekke ile Medine arasında bir adamın recmedilmesini emretti. Taşlar adama isabet edince (çukurdan) çıkıp kaçtı (ve sonunda yetişip onu öldürdüler). Bunun üzerine Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Keşke onu bıraksaydınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

11. Ebu Berze

 

17381 (1) Musavir b. Ubeyd -el-Himmani- der ki: Ebu Berze'ye gidip: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmetti mi?" diye sorduğumda: "Evet, Maiz b. Malik denilen bizden birini (recmetti)" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

12. Sehl b. Sa'd

 

17382 (1) Sehl b. Sa'd bildiriyor: Eslemli bir adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip (kendini kastederek ve) kadının adını bildirerek: "Bu adam zina etti" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadına haber gönderip onu çağırdı. Kadına adamın dediğini sorunca kadın (zina ettiğini) inkar etti. Bunun üzerine adama (iftira sayıldığı için) haddi (yüz kırbaç vurmayı) uygulayıp kadını bıraktı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (4/370) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ