MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- Zina Eden Evli Kişinin Recmedilmesi

 

1. Hz. Ali

 

17334 (1) Amir( -i Şa'bi) der ki: Kocası uzaklarda olan Şerahe hamile kalınca efendisi onunla Hz. Ali'ye gitti. Hz. Ali ona: "Belki kocan gelmiştir -veya:- Belki biri sana zorla tecavüz etmiştir" dedi. Kadın: "Hayır" dedi ve zina ettiğini itiraf etti. Ali, Perşembe günü onu kırbaçladı. Ben de orada bulunuyordum. Cuma günü de recmetti. Yine orada bulunuyordum. Göbeğine kadar bir çukur açılmasını emretti ve: "Recmetmek Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetidir. O zaman recm ayeti inmişti. Yemame'de recm ayetini neshedilmeden önce okuyanlar ölüp gittiler (yoksa bu dediğime şahitlik ederlerdi)" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

17335 (2)- Şa'bi bildiriyor: Hz. Ali, Şerahe'ye: "Belki biri sana zorla tecavüz etmiştir -veya:- Belki kocan gelmiştir" dedi. Kadın: "Hayır" dedi (ve zina ettiğini itiraf etti). Kadın doğum yaptıktan sonra onu kırbaçladı, sonra da recmetti. Kendisine: "Niye onu kırbaçladıktan sonra recmettin?" denilince: "Onu Allah'ın Kitabı'na göre kırbaçladım ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetine göre recmettim" karşılığını verdi,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6812) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da rivayet ettiler.

 

 

 

17336 (3)- Şa'bi bildiriyor: Hz. Ali, Şerahe'ye: "Belki biri sana zorla tecavüz etmiştir. Belki kocan gelmiştir. Belki ... Belki ... " dedi. Kadın: "Hayır" dedi (ve zina ettiğini itiraf etti). Kadın doğum yaptıktan sonra onu kırbaçladı, sonra da recmetti. Kendisine: "Niye onu kırbaçladıktan sonra recmettin?" denilince: "Onu Allah'ın Kitabı'na göre kırbaçladım ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetine göre recmettim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17337 (4)- Şa'bi der ki: Hz. Ali'ye zina etmiş evli bir adam getirildi. Ali, Perşembe günü onu kırbaçladı, Cuma günü de recmetti. Kendisine: "Ona iki haddi birden uyguladın" denilince: "Onu Allah'ın Kitabı'na göre kırbaçladım ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetine göre recmettim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17338 (5)- Şa'bi der ki: Said b. Kays'ın zina eden azatlı cariyesi Hz. Ali'ye getirilince önce ona yüz kırbaç vurduktan sonra recmetti. Sonra da: "Onu Allah'ın Kitabı'na göre kırbaçladım ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetine göre recmettim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

17339 (6)- Amir der ki: Kocası uzaklarda yani Şam'da iken Şerilhe hamile kalınca efendisi onunla Ali b. Ebi Tillib'e getirdi ve: "Bu kadın zina etti" dedi. Hz. Ali, Perşembe günü ona yüz kırbaç vurdu ve Cuma günü recmetti. Göbeğine kadar gelecek bir çukur açtı. Ben de orada

bulunmaktaydım. Sonra: "Recmetmek Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetidir" dedi. Onun zina ettiğine şahitlik eden olsaydı bu kimse onu taşlıyacak ilk kişi olurdu. çünkü şahit şahitlik eder ve şahadetinden sonra onu taşlar. Ancak kendisi itiraf ta bulunmuştu. Ona ilk taş atan kişi, ben oldum. Sonra da oradakiler taşlamaya başladı. Vallahi ben onu öldürenler arasında idim.

 

[Hasen]

 

 

 

17340 (7)- Şa'bi bildiriyor: Hz. Ali, Şerilhe'yi Perşembe günü kırbaçlayıp Cuma günü recmetti ve: "Onu Allah'ın Kitabı'na göre kırbaçlıyor ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetine göre recmediyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

17341 (8)- Şa'bi anlatıyor: Hz. Ali, Küfeli kadını recmettiği zaman Perşembe günü kırbaçlayıp Cuma günü recmetti. Sonra: "Onu Allah'ın Kitabı'na göre kırbaçlıyor ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetine göre recmediyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

17342 (9)- Şa'bi bildiriyor: Şerahe, Hz. Ali'ye gelip: "Ben zina ettim" dedi. Hz. Ali: "Belki başka bir şeydir. Belki bir rüya gördün. Belki biri sana zorla tecavüz etmiştir" dedi. Ancak Şerahe her dafasında: "Hayır (ben zina ettim)" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ali onu Perşembe günü kırbaçlayıp Cuma günü recmetti. Sonra: "Onu Allah'ın Kitabı'na göre kırbaçladım ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetine göre recmettim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ