MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

23- Zina Eden işçinin Kıssası

 

1. Zeyd, Ebu Hureyre ve Şibl

 

17331 (1) Ebu Hureyre ile Zeyd b. Halid el-Cuheni bildiriyor: Adamın biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip şöyle dedi: "Oğlum bu adamın yanında işçi idi ve hanımıyla zina etti. Bana oğlumun cezasının recm olduğu haberini verdiler. Ona fidye olarak yüz koyun ve bir hizmetçi verdim. Sonra ilim ehli oğlumun cezasının yüz kırbaç (celd) ve bir yıl sürgün olduğunu, recmedilecek kişinin de bu adamın eşi olduğu haberini verdiler." Sanırım: "Aramızda Allah'ın Kitabı ile hükmet" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Canım elinde olana yemin olsun ki aranızda ancak Allah'ın Kitabı ile hükmedeceğim. Yüz koyun ile hizmetçi sana geri verilecektir. Oğluna da yüz kırbaç vurulduhan sonra bir yıl sürgün edilecektir. '' Sonra Uneys adlı Eslem'li bir adama: ''Kalk ey Uneys! Bu adamın karısına sor. Eğer (suçunu) itiraf ederse onu recmet'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hudad (3/115), Müslim 3/1324 (1697), Ebu Davud 4/353 (4445), Tirmizi 4/39 (1433, "hasen sahih"), Nesai (8/240), İbn Mace 2/852 (2549), Malik 2/828 (18) ve Darimi 2/232 (2317) rivayet ettiler.

 

 

 

17332 (2)- Ebu Hureyre, Zeyd b. Halid el-Cuheni ve Şibl bildiriyor: Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında idik. Adamın biri kalkıp: "Allah için aramızda, Allah'ın Kitabı ile hükmet" deyince, kendisinden daha fakih olan hasmı kalkıp: "Evet doğru söylüyor. Aramızda Allah'ın Kitabı ile hüküm ver ve izin ver ben konuşayım" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Konuş!'' buyurunca, adam: "Oğlum bu adamın yanında işçi idi ve hanımıyla zina etti. Ona fidye olarak yüz koyun ve bir hizmetçi verdim. Sonra ilim ehlinden adamlara sorduğumda oğlumun cezasının yüz kırbaç (celd) ve bir yıl sürgün olduğunu, recmedilecek kişinin de bu adamın eşi olduğu haberini verdiler" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde olana yemin olsun ki aranızda ancak Allah'ın Kitabı ile hükmedeceğim. Yüz koyun ile hizmetçi sana geri verilecek. Oğluna da yüz kırbaç vurulduktan sonra bir yıl sürgün edilecektir.'' (Eslem'den bir kişiye) ''Ey Uneys! Bu adamın hanımına git, eğer (suçunu) itiraf ederse onu recmet'' buyurdu. Uneys kadının yanına gidince ve kadın suçunu itirafta bulununca onu recmetti.

 

[Sahih]

 

 

 

17333 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evli olmayan ve zina eden biri hakkında yüz kırbaç vurulmakla birlikte bir yıl sürgün edilmesine hükmetmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-bari 5/255 (2649) rivayet etti .

 

 

SONRAKİ