MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- Zina Eden Evli Kişiyi Recmetmenin Allah'ın Kitab'ında Olan Delili

 

1. Hz. Ömer

 

17310 (1) İbn Abbas der ki: Ömer b. el-Hattab -bize bir- hutbe verip Allah'a hamdü sena etti ve recmi zikrederek şöyle dedi: "Bu konuda sakın aldanmayın! Zira recm, Allah'ın hadlerinden (şeri cezalarından) bir haddir. Bilmiş olun ki, Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} recmetti, ondan sonra bizler de recmettik. Eğer insanların "Ömer, Allah'ın Kitabı'na, onda olmayanı ilave etti" deme ihtimali olmasaydı, mutlaka recm hükmünü Mushaf'ın (bir sayfasının) kenarına yazardım."

İbn Abbas der ki: Ömer b. el-Hattab -Huşeym başka bir defasında rivayet ederken Ömer'in yanında Abdurrahman b. Avfi ve filan ile falanı da zikretmiştir-, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in recmettiğine şahitlik etti, Hz. Nebi'den {Sallallahu aleyhi ve Sellem} sonra kendilerinin de recmettiğini söyledi ve şöyle devam etti: "Bilmiş olun ki, sizden sonra birtakım insanlar gelecek, recmi, şefaati, Deccal'ı, kabir azabını ve (günahkar) bazı (mümin) kimselerin Cehennemde (bir süre azap görüp) yandıktan sonra oradan çıkacağını yalanlayacaktır."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tayalisi (25), Abdurrezzak (13364) ve Ebu Ya'la (146) rivayet ettiler.

 

 

 

17311 (2)- Abdullah b. Abbas, Abdurrahman b. Avf'tan bildiriyor: Kendisi, Ömer b. el-Hattab'ın halka hutbe verip şöyle dediğini işitmiş: "Bilmiş olun ki, bazı insanlar: ''Recm de ne oluyor? Oysa Allah'ın Kitab 'ında sadece kırbaçlama (celd) bulunmaktadır" demektedir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmetti, ondan sonra bizler de recmettik. Eğer insanlar: "Allah'ın Kitab'ına sonradan bir şeyler ekledi" demeseler ayeti indirildiği gibi onu (Allah'ın Kitabı'na) yerleştirirdim."

 

[sahih]

 

 

 

17312 (3)- Hz. Ömer der ki: "Recm ayetini terkedip helak olmaktan ve: ''Allah'ın Kitabı'nda iki haddi bulamıyoruz'' demekten sakının. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmetti, ondan sonra bizler de recmettik."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/824), Tirmizi (1431) ve İbn Ebi Şeybe (10/77) rivayet ettiler.

 

 

 

17313 (4)- İbn Abbas der ki: Allah, Muhammed'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderdi ve kendisine Kitap indirdi. Kendisine indirilen ayetlerden biri de recm ayetiydi. Biz onu Kuran'dan bir ayet olarak okuduk anladık ve öğrendik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmetti, ondan sonra biz de recmettik. Uzun zaman geçtikten sonra insanların: "Allah'ın Kitabı'nda recmi bulamıyoruz" demesinden ve Allah'ın indirmiş olduğu farzı terk edip dalalete düşmelerinden korkuyorum. Biliniz ki, zina eden erkek veya kadın eğer evliyse ve zina ettiğine dair delil varsa veya gebelik zuhur ederse veyahut itiraf etme durumu olursa Allah'ın Kitabı'na göre bunu recmetmek haktır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4436) rivayet etti.

 

 

 

17314 (5)- Ömer b. el-Hattab der ki: "Recm ayetini terkedip helak olmaktan ve: "Allah'ın Kitabı'nda iki haddi bulamıyoruz" demekten sakının. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmetti, ondan sonra bizler de recmettik. "

 

 

 

17315 (6)- İbn Abbas bildiriyor: Ömer der ki: Allah, Muhammed'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hak olarak gönderdi ve kendisiyle Kitab indirdi. Kendisine indirilen ayetlerden biri de recm ayetiydi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmetti, ondan sonra biz de recmettik." Sonra şöyle dedi: "Biz şöyle bir ayette okurduk: "Sizin babalarınızdan yüz çevirmeniz (babalarınızdan başkalarına mensupluk iddia etmeniz) sizin küfrünüzdür -veya:- Sizin babalarınızdan yüz çevirmeniz, muhakkak sizin için bir küfürdür."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1432) rivayet etti.

 

 

 

17316 (7)- İbn Abbas bildiriyor: Hz. Ömer hac ettiği zaman insanlara bir hutbe vermek istedi. Abdurrahman b. Avf ona: "Şu an burada terbiyesiz gençler ve aşağılık insanlar da bulunmaktadır. Hutbeni Medine'ye gelene kadar ertele" dedi. Ömer de öyle yaptı. Medine'ye geldiğinde ben minbere yakın bir yerde oturdum ve (Ömer'in) şöyle dediğini işittim: Bazı insanların: "Recm de ne oluyor? Oysa Allah'ın Kitab'ında sadece kırbaçlama (celd) bulunmaktadır" demekte. Bilmiş olun ki, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmetti, ondan sonra bizler de recmettik. Eğer insanlar: "Allah'ın Kitabı'na sonradan bir şeyler ekledi" demeseler ayeti indiği gibi (Allah'ın Kitabı'na) yerleştirirdim.

 

[Sahih]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis daha uzun bir metinle ve değişik kanalla sonra tekrar gelecektir inşaailah.

 

 

2. Zeyd b. Sabit

 

17317 (1) Kesir b. es-Salt der ki: Said b. el-As ve Zeyd b. Sabit, mushafları yazmaktaydı. Bu ayete geldiklerinde Zeyd: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Zina eden ihtiyar erkekle zina eden ihtiyar kadını mutlaka recmediniz'' buyurduğunu işittim" dedi.

Hz. Ömer der ki: "Bu ayet indiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip ''Bunu bana yazdır'' dedim."

Şube: "Sanki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yazdırmak istememiş" diye ekledi. Ömer: "Görmüyor musun, ihtiyar zina ettiği zaman evli değilse kırbaçlanıyor, genç biri de zina ettiği zaman evli ise recmediliyor" dedi.

 

Diğer tahric: Darimi (2323) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7107) rivayet ettiler.

21255 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

3. Zir b. Hubeyş

 

17318 (1)-z Yezid b. Ebi Ziyad bildiriyor: Ubey b. Ka'b, Zir b. Hubeyş'e: "Ahzab Süresi'ni kaç ayet olarak okumaktasınız?" diye sorunca, Zir b. Hubeyş: "Yetmiş küsur ayet" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ubey: "Ben bu süreyi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Bakara Süresi kadar veya daha uzun olarak okudum. Onda recm ayet i de bulunmaktaydı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7112) rivayet etti.

21253 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

17319 (2)-Z Zir b. Hubeyş bildiriyor: Ubey b. Ka'b bana: "Ahzab Süresi'ni kaç ayet olarak okumaktasınız? -veya:- Kaç ayet olarak saymaktasınız?" diye sorunca: "Yetmiş üç ayet" karşılığını verdim. Bunun üzerine Ubey: "Asla! çünkü bu süre (uzunluk olarak) Bakara Süresi'ne eşittir. Biz onda: ''Zina eden ihtiyar adamla zina eden ihtiyar kadını Allah'tan bir ceza olarak mutlaka recmediniz. Allah Aziz ve Hakim'dir'' şeklinde bir ayet okuduk" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (4/359) ve Muhtare'de (1166) Diyau'l-Makdisı rivayet ettiler.

21254 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

4. Hz. Aişe

 

17320 (1) Hz. Aişe der ki: "Andolsun ki recm ayeti ve yetişkin kişiyi on defa emzirme (neticesinde nikahlamanın haramlığı) ayeti indi. Bu ayetler yatağımın altındaki bir kağıtta (yazılı) idi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalandığında biz onunla meşgulolurken küçük bir hayvan girip o kağıdı yedi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, nikah 1/626 (1944) rivayet etti.

 

 

5. Ubade b. es-Samit

 

17321 (1) Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''(Dininizin hükümlerini) benden alın (ve öğrenin), benden alın (ve öğrenin). Muhakkak ki Allah onlara bir yol gösterdi. BeMrın beMrla zina etmesi halinde yüz kırbaç vurulur ve bir yıl sürgün edilir. Ev'inin evli ile zina etmesi halinde ise yüz kırbaç vurulur ve recmedilir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2327-8), Müslim (4432-5), Ebu Davud (4415-6), Tirmizi (1434) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7104-6) rivayet ettiler.

 

 

 

17322 (2)- Ubade b. es-Samit bildiriyor: Allah  Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vahiy indiği zaman bu, kendisine çok ağır gelir ve yüzünün rengi solardı. Kendine geldiğinde üç defa: ''(Dininizin hükümlerini) benden alın (ve öğrenin), benden alın (ve öğreninr derdi. (Yine bir gün kendisine vahiy gelidikten ve '' (Dininizin hükümlerini) benden alın (ve öğrenin), benden alın (ve öğreninr dedikten) sonra: ''Muhakkak ki Allah onlara bir yol gösterdi. Evli evli ile ve bekar bekar ile zina ettiği zamanı evliye yüz kırbaç vurulur ve recmedilir. Bekara ise yüz kırbaç vurulur ve bir yıl sürgün edilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17323 (3)- Ubade b. es-Samit der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vahiy indiği zaman bu, kendisine çok ağır gelir ve yüzünün rengi solardı. Yine bir gün Allah kendisine vahiy indirdi. Kendine geldiğinde: ''(Dininizin hükümlerini) benden alın (ve öğrenin). Muhakkak ki Allah onlara bir yol gösterdi. Evli evli ile ve bekar bekar ile zina ettiği zamanı evliye yüz kırbaç vurulur ve taşlarla recmedilir. Bekara ise yüz kırbaç vurulur ve bir yıl sürgün edilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17324 (4)- Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''(Dininizin hükümlerini) benden alın (ve öğrenin) .. ''Muhakkak ki Allah onlara bir yol gösterdi. Evli evli ile ve bekar bekar ile zina ettiği zamanı evliye yüz kırbaç vurulur ve recmedilir. Bekara ise kırbaç vurulur ve bir yıl sürgün edilir.''

 

[Sahih]

 

 

 

17325 (5)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

17326 (6)- Ubide b. es-Simit der ki: Allah Resulüine (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vahiy indiği zaman bu, kendisine çok ağır gelir ve yüzünün rengi solardı. Yine bir gün Allah ona vahiy indirdi. Kendine geldiğinde: ''(Dininizin hükümlerini) benden alın (ve öğrenin). Muhakkak ki Allah onlara bir yol gösterdi. Evli evli ile ve beMr bekar ile zina ettiği zamanı evliye yüz kırbaç vurulur ve taşlarla recmedilir. Bekara ise yüz kırbaç vurulur ve bir yıl sürgün edilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

21227 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

17327 (7)-Z Ubade b. es-Samit bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadınlarınızdan fuhuş (zina) yapanlara karşı içinizden dört şahit getirin. Eğer onlar şahitlik ederlerse, o kadınları ölüm alıp götürünceye veya Allah onlar hakkında bir yol açıncaya kadar kendilerini evlerde tutun (dışarı çıkarınayın)"[Nisa 15] ayeti nazil olduğu zaman onlara bu şekilde uygulama yaptı. Bir gün Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturmuş ve biz etrafında iken ki, kendisine vahiy indiği zaman bizden yüz çevirir ve biz de başka tarafa dönerdik, yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzü solmuş ve vahiy ona ağır gelmişti. Kendine geldiğinde: "(Dininizin hükümlerini) benden alın (ve öğrenin)'' buyurdu. Biz: "Evet ey Allah'ın Resulü!" deyince: ''Muhakkak ki Allah onlara bir yol gösterdi. Bekar bekar ile zina ettiği zaman yüz kırbaç vurulur ve bir yıl sürgün edilir. Evli evli ile zina ettiği zaman yüz kırbaç vurulur ve sonra recmedilir'' buyurdu.

Hasan der ki: ''Bir yorgan altında bulunup cinsel ilişkinin gerçekleştiği konusunda şahit bulunmazsa, onlara yüz kırbaç vurulup başları tıraş edilir '' cümlesinin hadisten olup olmadığılU bilmiyorum."

 

[Sahih]

 

Heysem'i (10588) der ki: "Hadisi Abdullah b. Ahmed rivayet etmiş olup ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

6. Seleme

 

17328 (1) Seleme b. el-Muhabbik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "(Dininizin hükümlerini) benden alın (ve öğrenin), benden alın (ve öğrenin). Muhakkak ki Allah onlara bir yol gösterdi. Bekar bekar ile zina ettiği zaman yüz kırbaç vurulur ve bir yıl sürgün edilir. Evli evli ile zina ettiği zaman yüz kırbaç vurulur ve sonra recmedilir.''

 

[Sahih]

 

 

7. İmran b. Husayn

 

17329 (1) İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kesinlikle recmetmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

17330 (2)- İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) recmetmiştir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ