MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

21- Muhanneslerin ve Kendilerini Erkeklere Benzetmeye Çalışan Kadınların Lanetlenmesi; Evden Çıkanlmaları ve Kadınların Yanına Girmelerinin Yasaklanması

 

1. ümmü Seleme

 

17298 (1) Zeyneb binti Ebi Seleme, Ümmü Seleme'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ümmü Selemenin evine girdiğinde yanında muhannes biri ve kardeşi Abdullah b. Umeyye bulunmaktaydı. Muhannes, Abdullah'a şöyle diyordu: "Ey Abdullah b. Ebi Umeyye! Allah, size Taifi fethetmeyi nasip ederse Gaylan'ın kızını almaya bak. O (öyle güzel ki) önünü döndüğü zaman dörte, arkasını döndüğü zaman sekize benzer" diyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), onun bu dediğini işitince, Ümmü Seleme'ye: ''Bu bir daha yanına girmesin'' buyurdu.

 

[sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/72), Buhari (4324, 5235, 5887) ve Müslim (2180) rivayet ettiler.

 

 

 

17299 (2)- Zeyneb binti Ebi Seleme, annesinden bildiriyor: Muhannes biri kardeşi Abdullah b. Ebi Umeyye'ye: "Allah, size Taifi fethetmeyi nasip ederse sana Gaylan'ın kızını tavsiye derim. O (öyle güzel ki) önünü döndüğü zaman dörte, arkasını döndüğü zaman sekize benzer" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), onun bu dediğini işitince: ''Böylelerini evinizden çıkarın ve yanınıza girmesinIer'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Hz. Aişe

 

17300 (1) Hz. Aişe anlatıyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinin yanına giren muhannes biri vardı. Onu cinsel ihtiyacı olmayan erkeklerden sayarlardı. Bir gün Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşinin yanına girdi ve muhannesi eşinin yanında gördü. O, bir kadını vasfederek: "O (öyle güzel ki) önünü döndüğü zaman dört(harfın)e, arkasını döndüğü zaman sekiz(harfin)e benzer" diyordu. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gördüğüm kadarıyla bu, orada ne olduğunu biliyor. Bir daha sizin yanınıza girmesin'' buyurdu ve ona karşı örtündüler (yanlarına girmekten menettiler).

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4107-9) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9246) rivayet ettiler.

 

 

3. İbn Abbas

 

17301 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhannes erkekleri ve kendini erkeklere benzeten kadınları lanetleyerek: ''Onları evlerinizden çıkarın" buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) filan kişiyi, Hz. Ömer de filan kişiyi evinden çıkardı.

 

[sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2886, 6834), Tirmizi (3/17, "hasen sahih") ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9208-10) rivayet ettiler.

 

 

 

17302 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendini erkeklere benzeten kadınları ve muhannes erkekleri lanetleyerek: ''Onları evlerinizden çıkarın'' buyurdu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) filan kişiyi, Hz. Ömer de filan kişiyi evinden çıkardı.

 

[sahih]

 

 

 

17303 (3)- İbn Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhannes erkekleri ve kendini erkeklere benzeten kadınları lanetleyerek: ''Onları evlerinizden çıkarın'' buyurdu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) filan kişiyi, Hz. Ömer de filan kişiyi evinden çıkardı.

 

[Sahih]

 

 

 

17304 (4)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhannes erkekleri ve mutereccil kadınları lanetledi.

 

Ravi der ki: Ona: "Mutereccil kadınlar ne demektir?" dediğimde: "Kendini erkeklere benzeten kadınlardır" karşılığını verdi.

 

[sahih]

 

 

 

17305 (5)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhannes erkekleri ve kendini erkeklere benzeten kadınları lanetledi."

 

[sahih]

 

 

 

17306 (6)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saç ekleyeni, ekleterri, kendini kadınlara benzeten erkekleri ve kendini erkeklere benzeten kadınları lanetledi."

 

[Hasen]

 

20512 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

4. Ebu Dureyre

 

17307 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kadın gibi giyinen erkeği ve erkek gibi giyinen kadını lanetlemiştir."

 

[sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4098), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9209) ve İbn Hibban (5751) rivayet ettiler.

 

 

5. İbn Ömer

 

17308 (1) İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhannes erkekleri ve kendini erkeklere benzeten kadınları lanetledi."

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (8/103) der ki: "Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet ettiler. Senedinde metruk olan Suveyr b. Ebi Fahite bulunmaktadır."

 

 

 

17309 (2)- İbn Ömer bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) muhannes erkekleri ve kendini erkeklere benzeten kadınları lanetledi."

 

[Zayıf]

 

24317 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ