MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Keler Eti

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

18461 (1) Ömer b. el-Hattab der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) keler etini haram kılmadı, ama ondan tiksinti duydu.

 

[Zayıf]

 

"Bu hadisi Muhammed dışında rivayet edenler ravi Süleyman'ı zikrederken Süleyman el-Yeşkuri demişlerdir."

 

Diğer tahric: Müslim (2/115) rivayet etti.

 

 

2. İbn Abbas

 

18462 (1) İbn Abbas bildiriyor: "Teyzem Ümmü Hufeyd, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yağ, keler eti ve peynir hediye etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağ ve peynirden yerken, tiksindiği için keler etinden yemedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sofrasında keler eti yenildi. Şayet haram olsaydı Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sofrasında bu etten yenilmezdi."

 

[Sahih]

 

Şu'be der ki: Ebu Bişr'e "Şayet haram olsaydı..." sözünü kimin söylediğini sorduğumda: "İbn Abbas" karşılığını verdi.

 

Diğer tahric: Buhari (2572, 5402, Ebu Davud (3793) ve Nesai (7/198) rivayet ettiler.

 

 

 

18463 (2)- İbn Abbas anlatıyor: Halid b. el-Velid ile birlikte Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Meymune binti'l- Haris'in yanına girdik. Meymune:

"Ümmü Ufeyk'in bize hediye olarak gönderdiği yemekten ikram edeyim mi?" dedi ve kızartılmış iki keler getirdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları görünce tükürmeye başladı. Halid: "Ondan tiksinmiş gibisin" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet" karşılığını verdi. Meymune: "Bize hediye olarak getirdiği sütten içer misin?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tabi ki'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sağ tarafında ben, sol tarafında da Halid oturuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kapta getirilen sütten içtikten sonra bana: "İçme sırası sende, ama sıranı Halid’e vermek istersen verebilirsin'' buyurdu. Ben: "Senin kaptan içme iznini kimseye bırakmam" dedim. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kişi, Allah kendisine yiyecek ihsan ettiği zaman: ''Allahım! Bu yiyeceği bizlere bereketli kıl ve daha hayırlısını bize yedir'' diye dua etsin. Kendisine süt ihsan ettiği zaman da: ''Allahım! Bunu bize bereketli kıl ve daha da arttır'' desin. Süt gibi yiyecek ile içeceğin yerini tutan başka bir şey bilmiyorum. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Daha kısa bir metinle Ebu Davud (3/393) ve Tirmizi (4/247) rivayet ettiler. 18666 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

18464 (3)- İbn Abbas der ki: "Meymune'nin kızkardeşi Meymune'ye iki keler hediye etti ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktanr.

 

[Sahih]

 

18667 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

18465 (4)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yağ, peynir ve keler eti hediye edildi. Yağ ve peynirden yerken, keler eti konusunda: ''Bunu şu ana kadar hiç yemedim. Ancak yemek isteyen yiyebilir'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sofrasında keler eti yenildi.

 

[Sahih]

 

 

 

18466 (5)- İbn Abbas der ki: Teyzem Ümmü Hufeyd, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yağ, süt ve birkaç keler hediye etti. Keler eti Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ağır geldiği için yemedi. Halid b. el-Velid: "Ey Allah'ın Resulü! Ondan tiksiniyor musun?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütü alıpiçti ve sağ tarafında oturduğum için bana: ''İçme sırası sende, ancak senden önce amcana içirmeme izin verir misin?'' diye sordu. Ben: "Hayır, vallahi senin kaptan içme iznini kimseye bırakmam" dedim. Sütü alıp içtikten sonra geri verdim. Sonrasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Süt gibi yiyeceğin yerini tutan başka bir içecek bilmiyorum. Bundan dolayı kişi süt içtiği zaman: ''Allahım! Bunu bize bereketli kıl ve daha da arttır'' desin. Yemek ' yediği zaman da: ''Allahım! Bu yiyeceği bizlere bereketli kıl ve daha hayırlısını bize yedir'' diye dua etsin. ''

 

[Sahih]

 

 

 

18467 (6)- İbn Abbas der ki: "Teyzem Ümmü Hufeyd, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yağ, peynir ve keler eti hediye etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağ ve peynirden yerken, tiksindiği için keler etinden yemedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sofrasında keler eti yenildi. Şayet haram olsaydı Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sofrasında bu etten yenilmezdi."

 

[Sahih]

 

 

 

18468 (7)- Yezid b. el-Asam anlatıyor: Adamın biri bizi yemeğe davet etti. Bir yatsı vaktinde adam üzerinde on üç keler bulunan bir sofra getirdi. Orada bulunanlardan bazısı yerken bazıları yemedi. Diğer gün sabah İbn Abbas'ın yanına gittiğimde bu konuyu sordum. Yanında oturanlar bu konuda ağızlarına geleni söylemeye başladılar. Hatta biri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onun etini yemem; ama haram da kılmam'' buyurdu" dedi. Bunun üzerine İbn Abbas: "Ne kötü konuştunuz! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) helal ile haramları bildirmek için gönderildi" dedi ve şöyle devam etti: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Meymune'nin evindeydi.

Yanında da Fudayl b. Abbas, Halid b. el-Velid ve bir kadın daha vardı. Yemek olarak içinde ekmek ve keler eti bulunan bir sofra getirildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek için elini uzatınca Meymune: "Ey Allah'ın Resulü! Keler eti!" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini çekti ve: ''Şu ana kadar ondan hiç yemedim, ama siz yiyin'' buyurdu. Bunun üzerine Fudayl b. Abbas, Halid b. el-Velid ve oradaki kadın keler etinden yediler. Meymune de: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yemediği yemekten ben de yemem" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1948) rivayet etti.

 

 

 

18469 (8)- Yezid b. el-Asam anlatıyor: Filan kişi evlenince bize yemek ikram etti. Getirdiği yemeğin ardından on üç keler getirdi. Oradakilerden bazıları keler etinden yerken bazıları yemedi. (Konuyu sormak için gittiğim) İbn Abbas'ın yanındakilerken biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu konuda: ''Ondan yememı ancak haram kılmam. Yenmesini söylememı ama yenmesine de engelolmam'' buyurduğunu söyleyince İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) helal ile haramları bildirmek için gönderildi" dedi ve şöyle devam etti:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e içinde keler eti bulunan bir sofra getirildi.

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek için elini uzatınca Meymune: "Ey Allah'ın Resulü! Keler eti!" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini çekti ve: ''Şu ana kadar ondan hiç yemedim, ama siz yiyin'' buyurdu. Bunun üzerine Fudayl b. Abbas, Halid b. el-Velid ve orada bulunan başka bir kadın keler etinden yediler. Meymune de: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yemediği yemekten ben de yemem" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18470 (9)- İbn Abbas bildiriyor: "Teyzem Ümmü Hufeyd binti'l-Haris, Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağ, peynir ve keler eti hediye etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) keler etinin getirilmesini söyledi. Oradakiler sofrasında bunlardan yerken kendisi tiksinmiş gibi bu ete dokunmadı. Şayet keler etinin yenilmesi haram olsaydı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sofrasında bu et yenilmez, yenilmesini de söylemezdi."

 

[Sahih]

 

 

 

18471 (10)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kızartılmış iki keler getirildi. Halid b. el-Velid de yanındaydı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek için elini uzatınca ardakiler: "Bu keler etidir" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)' elini geri çekti. Halid: "Ey Allah'ın Resulü! Keler eti haram mı ki?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır, ama kavmimin topraklarında pek bulunmadığı için ondan tiksinti duyuyorum'' buyurdu. Bunun üzerine Halid ondan yedi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de onu izledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (5078) rivayet etti.

 

 

 

18472 (11)- İbn Abbas der ki: "Teyzem Ümmü Hufeyd, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yağ, peynir ve keler eti hediye etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağ ve peynirden yerken, tiksindiği için keler etinden yemedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sofrasında keler eti yenildi. Şayet haram olsaydı Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sofrasında bu etten yenilmezdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1947) rivayet etti.

 

 

 

18473 (12)- Yezid b. el-Asam der ki: İbn Abbas'ın yanında keler eti konusu açılınca oradakilerden biri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e de keler eti getirilmişti. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) keler etini ne helal, ne de haram kılmıştır" deyince, İbn Abbas şu karşılığı verdi: "Ne kötü konuşuyorsunuz! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) helal ile haramları bildirmek için gönderildi. Ümmü Hufeyd binti'l-Haris, kızkardeşi Meymune binti'l-Haris'i ziyarete gittiğinde yanında yiyecek götürdü. Bu yiyeceğin içinde keler eti de vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince su içti. Sonra yiyecek getirildi ve: "İçinde keler eti var" denildi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini çekti, ancak yanındakiler ondan yediler. Şayet haram olsaydı yanındakilerin yemesine engelolurdu. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bizim bölgede pek bulunmadığı için ondan tiksinti duyuyoruz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (13007) rivayet etti.

 

 

 

18474 (13)- İbn Abbas der ki: "Teyzem Ümmü Hufeyd, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yağ, peynir ve keler eti hediye etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağ ve peynirden yerken, tiksindiği için keler etinden yemedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sofrasında keler eti yenildi. Şayet haram olsaydı Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sofrasında bu etten yenilmezdi."

 

[Sahih]

 

 

3. Halid b. el-Velid

 

18475 (1) Halid b. el-Velıd bildiriyor: İbn Abbas ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile İbn Abbas'ın teyzesi Meymune binti'l-Haris'in yanına girdik. Meymune yiyecek olarak keler eti getirdi. Bu eti Necd'li Ümmü Hufeyd binti'l-Haris getirmişti. Ümmü Hufeyd de Cafer oğullarından bir adamla evliydi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne olduğunu öğrenmedikçe bir şeyi yemezdi. Oradaki kadınlardan biri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdiğiniz yemeğin ne olduğunu söylemeyecek misiniz?" deyince keler eti olduğunu söylediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeyi bıraktı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Keler eti haram mı ki?" diye sorduğumda: ''Hayır! ama kavmimin yiyecekleri arasında olmadığı için ondan tiksinti duyuyoruz'' buyurdu. Bunun üzerine bu eti önüme doğru çekip yemeye başladım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de beni izliyordu.

 

[Sahih]

 

İbn Şihab der ki: "Bu hadisi bize Meymune'nin himayesinde yetişen Yezid b. el-Asam da Meymune'den naklen rivayet etti."

 

 

 

18476 (2)- Halid b. el-Velid bildiriyor: İbn Abbas ile Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte Meymune'nin evine girdik. Kızartılmış keler eti getirilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek için elini uzattı. Oradaki kadınlardan biri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, yiyeceği yemeğin ne olduğunu söyleyin" deyince: "Ey Allah'ın Resulü! Keler etidir" denildi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini çekti. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Keler eti haram mı?" diye sorduğumda: ''Hayır! ama kavmimin bölgesinde bulunmadığı için ondan tiksinti duyuyorum'' buyurdu. Bunun üzerine bu eti önüme doğru çekip yemeye başladım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de beni izliyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2775), Buhari (5391, 5400, 5537, 5057), Ebu Davud (3794), İbn Mace (3241) ve Nesai (7/198) rivayet ettiler.

 

 

 

18477 (3)- İbn Abbas bildiriyor: Halid b. el-Velid, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte teyzem Meymune binti'l-Haris'in yanına girdi. Meymune yiyecek olarak keler eti getirdi. Bu eti Necd'li Ümmü Hufeyd binti'l-Haris getirmişti. Ümmü Hufeyd de Cafer oğullarından bir adamla evliydi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise ne olduğunu öğrenmedikçe bir şeyi yemezdi. Oradaki kadınlardan biri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdiğiniz yemeğin ne olduğunu söylemeyecek misiniz?" deyince keler eti olduğunu söylediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemeği bıraktı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Keler eti haram mı ki?" diye sorduğumda: ''Hayır! ama kavmimin yiyecekleri arasında olmadığı için ondan tiksinti duyuyoruz'' buyurdu. Bunun üzerine bu eti önüme doğru çekip yemeye başladım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de beni izliyordu.

 

[Sahih]

 

İbn Şihab der ki: "Bu hadisi bize Meymune'nin himayesinde yetişen Yezid b. el-Asam da Meymune'den naklen rivayet etti."

 

 

 

18478 (4)- İbn Abbas bildiriyor: Lakabı Seyfullah (Allah'ın kılıcı) olan Halid b. el-Velld, Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte hem teyzesi, hem de benim teyzem olan Meymune'nin yanına girdi. Meymune'nin yanında kızartılmış keler eti vardı. Onu da Meymune'nin Necd'li olan kızkardeşi Hufeyde binti'l-Haris getirmişti. Meymune keler etini yemek için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önüne koydu. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şeyi yemeden önce ne olduğunu sorar, ismini öğrenirdi. Yemek için elini uzattığında oradaki kadınlardan biri: "Resulullah'ın önüne ne koyduğunuzu ona söyleyin" dedi. "Keler eti" denilince de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini geri çekti. Halid b. el-Velid: "Ey Allah'ın Resulü! Keler eti haram mı ki?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! ama kavmimin bölgesinde bulunmadığı için ondan tiksinti duyuyorum'' buyurdu. Bunun üzerine Halid bu eti önüne doğru çekip yemeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de yemesine engelolmadı.

 

[Sahih]

 

 

4. İbn Ömer

 

18479 (1) İbn Ömer der ki: "Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) keler eti getirilince ondan yemedi, ancak yenmesini de haram kılmadı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (2038), Şafii (2/174), Müslim (1943) ve Nesai (7/197) rivayet ettiler.

 

 

 

18480 (2)- İbn Ömer der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) keler eti sorulunca: ''Ondan yemem, ama yenmesini de haram kılmam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (2776), Buhari (5536), Müslim (5067), İbn Mace (3242), Tirmiz! (1790) ve Nesai (7/197) rivayet ettiler.

 

 

 

18481 (3)- İbn Ömer ile Urve'nin bildirdiğine göre Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) keler eti sorulunca: ''Ondan yemem, ama yenmesini de haram kılmam'' buyurmuştur.

 

Diğer tahric: İki isnadlı bir hadistir. İbn Ömer'den olanı muttasıldır ve sahihtir. Hişam'dan geleni ise murseldir.

 

 

 

18482 (4)- İbn Ömer bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minber üzerindeyken adamın biri ona keler etini sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ondan yemem, ama yenilmesini de yasaklamam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

3736 Cl)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

18483 (5)- İbn Ömer der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) keler eti sorulunca: ''Ondan yemem, ama yenmesini de haram kılmam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18484 (6)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e keler eti sorulunca: ''Ondan yemem, ama yenilmesini de yasaklamam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18485 (7)- İbn Ömer der ki: Adamın birinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e keler etini sorduğunu işittim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ondan yemem, ama yenmesini de haram kılmam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18486 (8)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minber üzerindeyken adamın birinin ona keler etini sorduğunu işittim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ondan yemem, ama yenmesini de haram kılmam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18487 (9)- İbn Ömer bildiriyor: Keler eti konusunda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben yememı yenmesını söylememı ama yenilmesini de yasaklamam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18488 (10)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e keler eti sorulunca: ''Ondan yemem, ama yenmesini de haram kılmam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18489 (11)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e keler eti sorulunca: ''Ondan yemem, ama yenmesini de haram kılmam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18490 (12)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e keler eti sorulunca: ''Ondan yemem, ama yenmesini de haram kılmam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18491 (13)- İbn Ömer der ki: Bedevinin biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Bu keler eti konusunda ne dersin?" diye seslenince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ondan yemem, ama yenmesini de haram kılmam'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

18492 (14)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e keler eti sorulunca: ''Ondan yemem, ama yenmesini de haram kılmam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18493 (15)- Şa'bi der ki: İbn Ömer'le birlikte bir buçuk yıl boyunca kaldım. Bir hadis dışında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şey rivayet ettiğini işitmedim. Bu bir hadisi de rivayet ederken şöyle derdi: Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikteyken keler eti getirildi. Oradakiler yemeye başlayınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşlerinden biri seslenip keler eti olduğunu söyledi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz yiyin, zira helaldir'' veya: ''Yenmesinde bir sakınca yoktur'' buyurdu. ''Haram değildir, ancak bizim yiyeceklerimizden de değildir'' buyurarak kendisi yemedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7267), Müslim (5072) ve İbn Mace (26) rivayet ettiler.

 

 

 

18494 (16)- Şa'bi der ki: "İbn Ömer'le birlikte bir buçuk yıl boyunca oturdum, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şey rivayet ettiğini işitmedim ... " Sonrasında ravi bir önceki hadiste geçtiği gibi keler konusunu aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

18495 (17)- Tevbe el-Anberi bildiriyor: Şa'bi bana: "Hasan'ın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklen rivayet ettiği şu hadisi görüyor musun?" dedi ve şöyle devam etti: İbn Ömer'le birlikte yaklaşık iki veya bir buçuk yıl boyunca oturdum. Bir hadis dışında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir şey rivayet ettiğini işitmedim. Bu bir hadisi de rivayet ederken şöyle derdi: İçlerinde Sa'd'ın da bulunduğu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir grup getirilen eti yemek istediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşlerinden biri: "Keler etidir" diye seslenince ellerini çektiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yiyebilirsinizı zira helaldir ve yenmesinde bir sakınca yoktur. Ancak benim yiyeceklerim arasında değildir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Hureyre

 

18496- Ebu Hureyre der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi keler getirildi, üzerinde de hurma ile yağ vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına: ''Siz yiyin, zira ben etinden tiksiniyorum'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (6071) der ki: Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden Ebu'lMühezzim zayıftır. Ahmed onun hakkında: "Hadisine yaklaşmam" der.

 

 

6. Cabir b. Abdillah

 

18497 (1) Cabir b. Abdullah der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) keler eti getirilince yemedi ve: "Bilmiyorum, belki de bunlar önceki topluluklarından hayvana döndürülmüş bir ırktır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1949) rivayet etti.

 

 

 

18498 (2)- Ebu'z-Zübeyr der ki: Cabir'e keler etini sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e keler eti getirilince ondan tiksinerek: ''Yemem!'' buyurdu" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ömer b. el-Hattab: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun etini haram kılmış değildir. Allah da çok kişiye onunla faydalar ihsan etmiştir. Çobanların genelinin yiyeceğidir ve yanımda olsa ben de yerdim" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh Meani'l-asar'da (4/200) rivayet etti.

 

 

 

18499 (3)- Cabir b. Abdullah der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) keler eti getirilince yemedi ve: "Bilmiyorum, belki de bunlar önceki topluluklarından hayvana çevrilmiş bir ırktır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

7. Ebu Said el-Hudri

 

18500 (1) Ebu Said der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Kelerin bolca bulunduğu bir bölgede yaşıyoruz. Eti konusunda ne buyurur, ne fetva verirsin?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana anlatılana göre İsrail oğullarından bir topluluk hayvana çevrilmiştir'' buyurdu. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne yenilmesini söyledi, ne de yenilmesini yasakladı. Daha sonraları ise Ömer: "Allah çok kişiye keler etiyle faydalar ihsan etmiştir. Çobanların genelinin yiyeceğidir ve yanımda olsa ben de yerdim. Fakat Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan tiksinirdi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zebaih 3/1546 (1951) rivayet etti.

 

 

 

18501 (2)- Ebu Said el-Hudri der ki: Adamın biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kelerin bolca bulunduğu bir bölgedeyiz. Eti konusunda ne buyurursun?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana anlatılana göre İsrailoğullarından bir topluluk hayvana çevrilmiştir. Fakat hangi hayvana çevrildiğini bilmiyorum'' buyurdu. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne yenilmesini söyledi, ne de yenilmesini yasakladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1379 (3238) rivayet etti.

 

 

 

18502 (3) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e keler getirilince elindeki değnekle çevirip altına ve üstüne baktı. Sonra da: "İsrailoğullarından bir boyortadan kayboldu. Şayet onlar henüz yeryüzünde iseler bu kelerler onlar demektir" buyurdu.

 

Diğer tahric:  Abdurrezzak (8679) ve İbn Sa'd (1/396) rivayet ettiler.

 

 

 

18503 (4)- Ebu Said der ki: Bedevinin biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Akrabalarımın genel yiyeceği keler etidir" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama herhangi bir cevap vermedi. Çok zaman geçmeden adam bir daha gelip aynı şeyi söyledi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine adama bir karşılık vermedi. Adam üçüncü defa gelip aynı şeyi söyleyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'ın kendilerine öfkelendiği İsrail oğullarından bir boy hayvanlara çevrildi. Bilmiyorumı belki de bir kısmı bunlardır. Bundan dolayı ben onun etinden yememı ancak yenilmesini de yasaklamam'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, sayd 3/1546 (1951), Ebu Davud, et'ime 3/353 (3795), Nesai, sayd 7/199 (4320) ve İbn Mace, sayd 2/1079 (3240) rivayet ettiler.

 

 

 

18504 (5)- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir keler getirilince: "Onu sırtüstü çevirin" buyurdu. Sırtüstü çevrilince: "Tekrar yüzüstü çevirin" buyurdu. Yüzüstü çevrilince de: "İsrail oğullarından, Allah'ın kendilerine üflen (enip hayvanlara çevir)diği bir boy ortadan kayboldu. Şayet onlar henüz yeryüzünde iseler bu kelerler onlar demektir! Şayet henüz yeryüzünde iseler bunlar onlar demektir! Şayet henüz yeryüzünde iseler bunlar onlar demektir!" buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

18505 (6)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "İsrailoğullarından iki boy (hayvanlara çevrilerek) ortadan kaybolmuştur. Kelerlerin onlar olmasından endişe ediyorum."

 

[Sahih]

 

 

 

18506 (7)- Ebu Said der ki: Adamın biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kelerin bolca bulunduğu bir bölgede yaşıyoruz. Eti konusunda ne buyurursun?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana anlatılana göre İsrail oğullarından bir topluluk hayvana çevrilmiştir. Fakat hangi hayvana çevrildiğini bilmiyorum" buyurdu. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne yenilmesini söyledi, ne de yenilmesini yasakladı.

 

[Sahih]

 

 

8. Abdurrahman b. Hasene

 

18507 (1) Abdurrahman b. Hasene der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir yolculuktayken keleri bolalan bir bölgede konakladık. Biraz keler yakalayıp kestik. Kazanlar keler etiyle kaynarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı. "İsrail oğullarından bir boy (hayvana çevrilip) ortadan kayboldu. Kelerlerin onlar olmasından endişe ediyorum. Onun için kazanları dökün!" buyurunca kazanları döktük.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/37) der ki: "Ahmed, Taberani, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet ettiler. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

18508 (2)- Abdurrahman b. Hasene el-Cuheni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile çıktığımız bir savaşta açlığa maruz kaldık. Keleri bolalan bir bölgede konakladığımızda onlardan yakalayıp kazanlarda kaynatmaya başladık. Sonra Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunların etini sorduğumuzda: ‘‘Zamanında bir topluluk ortadan kaybolmuştu (veya hayvana dönüşmüştü). Akıbetierini Allah bilir'' buyurdu. Emriyle de kazanları döktük.

 

Veki rivayetinde ibare şöyledir: " ... Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zamanında bir topluluk hayvana çevrilmişti. Kelerlerin onlar olmasından endişe ediyorum'' buyurunca aç olmamıza rağmen kazanları döktük."

 

[Sahih]

 

 

9. Sabit b. (Yezid) b. Vedia

 

18509 (1) Sabit b. Vedia bildiriyor: Adamın biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) avladığı kelerler ile geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içlerinden bir tanesini alıp inceledi ve: "Zamanında bir topluluk hayvana çevrilmişti. Belki bu da onlardandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, sayd 7/200 (4321) rivayet etti.

 

 

 

18510 (2)- Sabit b. Vedia der ki: Adamın biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) avladığı kelerler ile geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları evirip çevirip inceledi ve: "Zamanında bir topluluk hayvana çevrilmiş ve akıbeti bilinememişti. Bilmiyorumı belki bu da onlardandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18511 (3)- Sabit b. Vedia der ki: Fezare oğullarından bir adam Hz.Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) keler getirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlardan birini evirip çevirip inceledi ve: "Zamanında bir topluluk hayvana çevrilmişti. Bilmiyorumı belki bu da onlardandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18512 (4)- Sabit b. Vedia bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e keler getirilince: "Zamanında bir topluluk hayvana çevrilmişti. AkıbetIerini Allah bilir '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18513 (5)- Sabit b. Yezid b. Vedia el-Ensari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile katıldığımız bir savaşta keler avladık. Müslümanlar bu kelerleri pişirip yemek yaptılar. Ben de bir keler alıp kızarttım ve Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirdim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu keleri önüne koydu ve elindeki değnekle parmaklarını saymaya başladı. Sonra da: ''İsrail oğullarından bir topluluk hayvana dönüştürülmüştü. Ancak hangi hayvana çevrildiklerini bilmiyorum '' buyurdu. "Ama diğerleri bunların etini pişirdiler" dediğimde kendisi yemedi, ama yiyenlere de engel olmadı.

 

[Sahih]

 

 

 

18514 (6)- Sabit b. Vedia bildiriyor: Fezare oğullarından bir adam avladığı kelerler ile Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlardan birini evirip çevirdi ve: "Zamanında bir topluluk hayvana çevrilmişti. Akıbetini de bilmiyorum. Belki bu da onlardandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

10. Semure b. Cundub

 

18515 (1) Semure b. Cundub der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verirken bedevinin biri geldi ve hutbeyi kesip: "Ey Allah'ın Resulü! Keler eti konusunda ne dersin?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsrailoğullarından bir topluluk hayvana çevrilmişti. Ancak hangi hayvanlara çevrildiklerini bilmiyorum'' karşılığılli verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (4/197-8), İbn Ebi Şeybe (8/268-9) ve Taberani, elMu'cemu'l-kebir'de (6790) rivayet ettiler.

 

 

 

18516 (2)- Semure b. Cundub der ki: "Bedevinin biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şöyle sordu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

18517 (3)- Semure b. Cundub der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verirken bedevinin biri geldi ve hutbeyi kesip: "Ey Allah'ın Resulü! Keler eti konusunda ne dersin?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsrail oğullarından bir topluluk hayvana çevrilmişti. Ancak hangi hayvanlara çevrildiklerini Allah bilir '' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

11. Abdurrahman b. Ganın el-Eş'ari

 

18518- Abdurrahman b. Ganın'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İsrailoğullarından bir topluluk (hayvana çevrilerek) helak olmuştur ve helak olduğu yer bilinmemektedir. Onların bu kelerler olmasından endişe ediyorum.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (6059) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, Abdurrahman b. Ganm'ın biyografisi verilmiştir. Bu hadis mürseldir. İsnadı hasendir. Ya da İmam Ahmed'e göre isnadı muttasıldır."

 

 

12. Hz. Aişe

 

18519 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e keler eti getirilince ondan yemedi, ancak yenmesini de yasaklamadı. "Ey Allah'ın Resulü! Onu yoksullara verelim mi?" diye sorduğumda: ''Yemediğiniz şeyi onlara yedirmeyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (4/37) ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söylemiştir.

 

 

 

18520 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e keler eti getirilince ondan yemedi. "Ey Allah'ın Resulü! Onu yoksullara verelim mi?" diye sorduğumda: ''Yemediğiniz şeyi onlara yedirmeyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18521 (3)- Hz. Aişe der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) keler eti getirilince ondan yemedi. "Onu yoksullara verelim mi?" diye sorduğumda: "Yemediğiniz şeyi onlara yedirmeyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ