MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Balık ve Çekirge Eti

 

1. Cabir b. Abdillah

 

18522 (1) Cabir b. Abdullah der ki: "Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'ın komutasında açlıktan ağaç yaprağı yediğimiz savaşa çıktık. Bu çıkışımızda büyük bir açlığa maruz kaldık. Deniz, sahile anber denilen bir balina atınca on beş gün boyunca onun etinden yedik. Ebu Ubeyde bu balinanın kemiklerinden birini dikince kişi bineğiyle birlikte altından geçebiliyordu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4362, 5493) rivayet etti.

 

 

 

18523 (2)- İbn Cüreyc bildiriyor: Ebu'z-Zübeyr, Cabir b. Abdillah'tan naklen bir önceki rivayetin aynısını şu ziyadeyle aktardı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizleri gönderirken azık olarak bir çuval da hurma vermişti. Ebu Ubeyde önceleri adam başı birer avuç verirken sonra birer hurma dağıtmaya başladı. Sabahtan akşama kadar bir hurma yiyor, üzerine de su içiyorduk. Hurma çuvalı tümüyle bitince yaylarımızla ağaç yapraklarını döküp onları yemeye başladık. Bu çıkışımızda çok büyük bir açlığa maruz kaldık. Deniz ölü bir balinayı kıyıya atınca Ebu Ubeyde: "Hem savaşa çıkmış, hem de açsınız! Yiyin!" dedi. Bunun üzerine bu balinanın etinden yemeye başladık. Ebu Ubeyde balinanın kaburga kemiklerinden bir tane alıp dikince kişi devesiyle birlikte altından geçebiliyor, göz çıkurunda beş kişi oturabiliyordu. Yarım ay boyunca etinden yedik ve yağından kilo aldık. Böylece bedenlerimiz güç toplayıp kendine geldi. Medine'ye döndüğümüz zaman bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattık. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu Allah'ın (denizden) size çıkardığı bir rızıktl. Şayet yanınızda ondan bir şeyler varsa bize de yedirin'' buyurdu. Yanımızda da onun etinden biraz vardı. Bazıları bu eti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderince ondan yedi. 1

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4362), Müslim (5038), Ebu Davud (3840) ve Nesai (7/207) rivayet ettiler.

 

 

 

18524 (3)- Ebu'z-Zübeyr, Cabir'den bildiriyor: "ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kureyş'in bir kervanını gözetlemek üzere Ebu Ubeyde'nin komutasında bizleri gönderdi. Gönderirken de bize azık olarak bir çuval hurma verdi, verecek başka da bir şey bulamamıştı. Bundan dolayı Ebu Ubeyde bu hurmaları bize taneyle dağıtıyordu."

Ebu Zübeyr der ki: "Peki bu hurmayla nasıl idare ettiniz?" diye sorduğumda Cabir şöyle dedi: "çocuğun emmesi gibi bu bir hurmayı emiyor ve üzerine su içiyorduk, Sabahtan akşama kadar bu bize yeterli oluyordu. Yine sopalarımızIa ağaç yapraklarını döküyor, suyla ıslatıp onları yiyorduk. Sahile vardığımız zaman deniz kıyıya kocaman tepeye benzer bir şeyattı. Yanına gidip baktığımızda balina aenilen bir balık türü olduğunu gördük. Ebu Ubeyde önce: "Ölü etidir" dedi, ancak sonra: "Hayır, biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elçileriyiz ve Allah yolundayız. Zor durumda olduğunuz için yiyebilirsiniz" dedi.

üç yüz kişiydik ve bir ay boyunca kilo alacak kadar onun etinden yedik.

Bu hayvanın göz çukurlarından kovalarla yağ çıkardığımızı, her biri öküz kadar olan et parçaları kestiğinlizi bilirim. Ebu Ubeyde içimizden on üç kişiyi alıp hayvanın göz çukurunda oturttu. Ebu Ubeyde hayvanın kaburga kemiklerinden bir tane alıp dikti. Orduda bulunan en uzun adam ile en yüksek deveyi buldu. Adamı bu deveye bindirince adam devesiyle birlikte kemiğin altından geçti. Oradan ayrılırken yanımıza etinden de aldık.

 

Medine'ye döndüğümüz zaman bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattık. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, Allah'ın (denizden) size çıkardığı bir rızıktt. Şayet yanınızda ondan bir şeyler varsa bize de yedirin'' buyurdu. Yanımızda getirdiğimiz etten Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderince ondan yedi.

 

25389 Cl)'de tekrar edecektir.

 

 

 

18525 (4)- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizleri gönderirken azık olarak bir çuval da hurma vermişti. Ebu Ubeyde önceleri adam başı birer avuç verirken sonra birer hurma dağıtmaya başladı. Sabalıtan akşama kadar bir hurmayı emiyor, üzerine de su içiyorduk. Deniz ölü bir balinayı kıyıya atınca Ebu Ubeyde: "Hem savaşa çıkmış, hem de açsınız! Yiyin!" dedi. Bunun üzerine bu balinanın etinden yemeye başladık. Döndüğümüz zaman bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattık. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, Allah'ın (denizden) size çıkardığı bir rızıktt. Şayet yanınızda ondan bir şeyler varsa bize de yedirin'' buyurdu. Yanımızda da onun etinden biraz vardı. Bazıları bu eti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderince ondan yedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18526 (5)- Cabir der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Ubeyde komutasında bizleri savaşa gönderdi. Azığımız bitince sahilde denizin kıyıya attığı bir balina gördük. Ondan yemek istediğimizde Ebu Ubeyde önce engeloldu, ancak daha sonra: "Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elçileriyiz ve Allah yolundayız. Onun için yiyebilirsiniz" dedi. Günler boyunca ondan yedik. Geri döndüğümüzde bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattık. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet yanınızda etinden varsa bize de gönderin '' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, sayd 7/208 (4353) ve İbn Ebi Şeybe, sayd (5/38) rivayet ettiler.

 

 

 

18527 (6)- Vehb b. Keysan, Cabir b. Abdullah'tan bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Ubeyde b. el-Cerrilh'ın komutasında üç yüz kişilik bir müfreze gönderdi. Azığımız tükenince Ebu Ubeyde geriye kalan azıkları tek bir yerde topladı ve dağıtımı kendisi yapmaya başladı. Öyle ki her birimize günde bir hurma düşüyordu."

 

Vehb der ki: Adamın biri ona: "Ey Ebu Abdillah! Bir hurmayla nasıl idare ediyordunuz?" diye sorunca Cabir şöyle dedi: "Bitince o bir hurmayı da arar olduk. Sahile vardığımızda kıyıda tepeyi andıran bir balinayla karşılaştık. On sekiz gün boyunca askerler onun etinden yediler. Bir ara Ebu Ubeyde onun kaburga kemiklerinden iki tane alıp yere dikti. Sonra binekli birine altından geçmesini söyledi. Adam bineğiyle ona değmeden altından geçti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2689), Abdurrezzak (8666), Buhari (2483, 2983,4360), Müslim (5041-3), İbn Mace (4159), Tirmizi (2475) ve Nesai (7/207) rivayet ettiler.

 

 

 

18528 (7)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Ubeyde b. elCerrah'ın komutasında üç yüz kişilik bir müfreze gönderdi. Deniz sahilinde azığımız tükenene kadar kaldık. Azığımız tükenince ağaç yapraklarını yemeye başladık. Daha sonra deniz kıyıya balina denilen bir hayvan attı. Onun etinden on beş gün boyunca, bedenimiz kendine gelene kadar yedik. Bir ara Ebu Ubeyde balinanın kaburga kemiklerinden birini alıp dikti. Sonra en büyük deveyi buldu ve bu kemiğin altından geçirdi. Deniz kıyısına gelmeden önce adamın biri üç tane deve kesmişti. Sonra bir daha üç tane deve kesti. Sonra üç tane daha deve kesti, ama en sonunda Ebu Ubeyde kesmesini yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (4361-2, 5493-4), Müslim (5039-40) ve Nesai (7/207) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ