MÜSNED-İ HANBEL

YİYECEKLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Tavşan Eti

 

1. Enes b. Malik

 

18454 (1) Enes b. Malik der ki: "Merru'z-Zahran'da bir tavşan ürküttük. Çocuklar yorulana kadar peşinden koştular. Ancak ona ben yetişip yakaladım. Ebu Talha'ya getirdiğimde kesti ve bir budunu benimle Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderilen bu eti kabul etti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hibe 5/202 (2572), Müslim, sayd 3/1547 (1953) ve Tirmizi 4/251 (1789) rivayet ettiler.

 

 

 

18455 (2)- Enes b. Malik der ki: "Merruz Zahran'dan geçerken bir tavşan ürküttük. Yorulana kadar peşinden koştular, ancak ona ben yetişip yakaladım. Ebu Talha'ya getirdiğimde kesti ve ön veya arka butlarından birini benimle Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderilen bu eti kabul etti."

 

[Sahih]

 

Ravi der ki: Şu'be'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirilen bu etten yedi mi?" diye sorduğumda: "Evet, yedi" karşılığını verdi. Ancak daha sonra rivayet ederken sadece onu kabul ettiğini zikretti.

 

 

 

18456 (3)- Enes b. Malik der ki: Tavşanın biri ürkünce oradakiler peşine düştüler. Ancak ilk önce ona yetişen ben oldum ve onu yakalayıp Ebu Talha'ya getirdim. Ebu Talha da emredince tavşan kesilip pişirildi. Sonra arka butlarından birini aldı ve bana: "Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götür" dedi. Onu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürdüm ve: "Ebu Talha tavşanın arka butlarından birini sana gönderdi" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu eti benden kabul etti.

 

[Sahih]

 

 

 

18457 (4)- Enes b. Malik der ki: "Çocukken çok iyi koşardım. Bir defasında bir tavşan avladım. Bu tavşanı pişirdiğimizde Ebu Talha arka butlarından birini benimle Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gönderdi. Ben de onu alıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüm."

 

[Sahih]

 

 

2. Muhammed b. Safvan

 

18458 (1) Şa'bi bildiriyor: "Muhammed b. Safvan iki tavşan avladı. Bıçak bulamayınca da keskin bir taşla onları kesti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip bunu anlatınca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlardan yemesini söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, dahaya 3/102 (2822), Tirmizi, sayd 4/70 (1472) ve Nesai, dahaya 7/225 (4399) rivayet ettiler.

 

 

 

18459 (2)- Amir der ki: "Muhammed b. Safvan avlayıp yanına astığı iki tavşanla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e uğradı..." Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

3. Ömer b. el-Hattab

 

18460- İbnu'l-Havtekiyye der ki: Ömer b. el-Hattab'a yenıek getirilince bir adamı yemeğe davet etti. Adam: "Oruçluyum" deyince, Ömer: "Ne orucu tutuyorsun?" diye sordu ve şöyle devam etti: "Eksik veya fazla aktaracağımdan korkmasam Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tavşan getiren bedevinin olayını size anlatırdım. Ama Ammar'ı buraya çağırın." Ammar gelince de Ömer: "Bedevinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e tavşan getirdiği zaman sen de oradaydın değil mi?" diye sordu. Anunar şöyle dedi: Evet! O zaman bedevi: "Kesmeden önce ondan kan aktığını gördüm" demişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu yiyin! '' buyurunca, bedevi: "Ben oruçluyum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne orucu tutuyorsun?'' diye sorunca, bedevi: "Her ayın başından ve sonundan oruç tutuyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her aydan oruç tutacaksan ayın on üÇI on dört ve on beşinci günlerini tut'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Farklı kanallardan Nesai (1/328, 329) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ