MÜSNED-İ HANBEL

TALAK / BOŞAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

29- Kadın Eşe Nafakanın Gerekliliği ve Bunu ihmal Etmenin Vebali

 

1. Abdullah b. Amr

 

18418 (1) Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/59, 60 (1692) ve Hakim (1/415) rivayet ettiler.

 

 

 

18419 (2)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18420 (3)- Abdullah b. Amr der ki: Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi, kişiye günah olarak yeter'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

18421 (4)- Vehb b. Cabir der ki: Abdullah b. Amr'ın bir azatlısı: "Bu ayı burada, Beytu'l-Makdis'te geçirmek istiyorum" deyince, Abdullah: "Ailene bir ay yetecek kadar nafaka bıraktın mı?" diye sordu. Azatlısı: "Hayır!" karşılığını verince, Abdullah şöyle dedi: "O zaman ailenin yanına dön ve onlara yetecek kadar nafaka bırak. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bakmakla yükümlü olduğu kimseleri ihmal etmesi kişiye günah olarak yeter'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2281), Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra'da (7/467) ve daha uzun bir metinle Hakim, Müstedrek'te (4/500, 501) rivayet ettiler.

 

 

2. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

18422- Amir b. Sa'd, babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ailene ne kadar çok harcamada bulunursan o kadar çok sevabın olur. Hatta karının ağzına götürdüğün lokmada bile sevabın olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ