MÜSNED-İ HANBEL

TALAK / BOŞAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

28- üç Talakla Boşanmış Kadının Hakları

 

1. Fatıma binti Kays

 

18392 (1) Fatıma binti Kays der ki: Kocam Ebu Amr b. Hafs b. elMuğire, Ayyaş b. Ebi Rabia ile beni boşadığı haberini yolladı. Onunla birlikte beş sa' hurma veya arpa yolladı. "Nafaka olarak bundan başkası yok mu? O zaman iddetimi sizin evde geçireceğim!" dediğimde, Ayyaş:

"Olmaz!" karşılığını verdi. Bunun üzerine giysilerimi giyip Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldim ve olanları anlattım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Seni kaç talakla boşadı?'' diye sorunca: "üç" dedim. Bunun üzerine: ''O zaman doğru söylemiş! Nafaka hakkın yok! İddetini de amcan oğlu İbn Ümmü Mektum'un yanında geçir. Zira gözleri görmeyen biridir ve evde dış giysilerini giymeden rahat bir şekilde kalabilirsin. İddetin bitince de bana haber ver'' buyurdu.

İddetim bittiğinde birkaç kişi berıi istedi. İçlerinde de Muaviye ile Ebu Cehm de vardı. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e danıştığımda "Muaviye malı olmayan yoksul biridir. Ebu Cehm ise kadınları döven biridir; seni de dövebilir. Sen Usame b. Zeyd ile evlen'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (4198), İbn Mace (1869, 2035), Tirmizi (2235) ve Nesai (6/150) rivayet ettiler.

 

 

 

18393 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştiL

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (6/150) rivayet etti.

 

 

 

18394 (3)- Ebu Bekr b. Ebi'l-Cehm b. Suhayr el-Adevi der ki: "Fatıma binti Kays'tan işittiğime göre kocası onu üç talakla boşamış, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona mesken ve nafaka hakkı tanımamıştır."

 

[Sahih]

 

 

 

18395 (4)- Amir(i Şa'bi) der ki: "Fatıma binti Kays'ın bana bildirdiğine göre kocası onu üç talakla boşayınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iddetini İbn Ümmü Mekttim'ün evinde geçirmesini emretmiştir."

 

[Sahih]

 

 

 

18396 (5)- Fatıma binti Kays bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç talakla boşanan kadın konusunda: ''Mesken ve nafaka hakkı yoktur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18397 (6)- Ebu Seleme b. Abdillahman bildiriyor: Ebu Amr b. Hafs, Fatıma b. Kays'ı üç talakla boşadı. Kendisi hazır olmadığı için vekilini biraz arpa ile kendisine gönderdi. Ama Fatıma bu arpayı az bulunca Ebu Amr'ın vekili: "ValIahi senin bizde bir alacağın yoktur!" dedi. Bunun üzerine Fatıma, ResululIah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek bu durumu ona anlattı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Senin ondan alacağın bir nafaka yoe buyurup Ümmü Şerik'in yanında iddet beklemesini emretti. Ama sonra: ''Ümmü Şerik'in evi ashabımın uğradığı yerlerden birisi, iyisi mi sen İbn Ümmü Mektumlüun yanında iddetini geçir. Zira o, kör biridir ve yanında rahatlıkla dış giysilerini çıkarabilirsin. İddetin bittiğinde de bana bildir'' buyurdu.

Fatıma der ki: İddetim bittiğinde ResululIah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Muaviye b. Ebi Süfyan ile Ebu Cehm'in beni istediklerini söyledim. ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ebu Cehm sopasını elinden bırakmayan biri. Muaviye ise malı olmayan yoksul biri. Sen Usame b. Zeyd ile evlen'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Seleme kanalıyla Malik (358), Müslim (4/195-7), Ebu Davud (2284-9) ve Nesai (6/144) rivayet ettiler.

 

 

 

18398 (7)- Ebu Seleme b. Abdirrahman bildiriyor: "Ebu Amr b. Hafs, vekili aracılığyıla gıyabında Fatıma b. Kays'ı üç talakla boşadı." Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır ve sonunda Fatıma'dan naklen şöyle der: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Usame b. Zeyd ile evlen'' buyurunca onu çok da beğenmedim. Bir daha: ''Usame b. Zeyd ile evlen'' buyurunca onunla evlendim ve çok hayırlara nailoldum."

 

[Sahih]

 

 

 

18399 (8)- Fatıma binti Kays bildiriyor: "Kocam beni üç talakla boşadığı zaman Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana mesken ve nafaka hakkı tanımadı." Süddi der ki: "Bunu İbrahim ile Şa'bi'ye zikrettiğimde şu karşılığı verdiler: "Hz. Ömer bu konuda: ''Fatıma'ya inanınayız, zira böylesi bir kadının mesken ve nafaka hakkı vardır'' dedi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (4/200) rivayet etti.

 

 

 

18400 (9)- Fatıma binti Kays bildiriyor: "Kocam beni üç tal:ıkla boşadığı zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana mesken ve nafaka hakkı tanımadı."

 

[Sahih]

 

 

 

18401 (10)- Ebu Bekr b. Ebi'l-Cehm der ki: Ebu Seleme ile birlikte Fihıma binti Kays'ın yanına girdiğimizde şöyle dedi: "Kocam beni boşadığında ne mesken, ne de nafaka verdi. Sadece amcasının oğlunun yanında benim için on kafizlik yiyecek bıraktı. Bunlardan beşi arpa, beşi de hurma idi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip durumu anlattığımda: ''Doğru yapmış!'' buyurdu ve filan kişinin yanında iddetimi geçirmemi emretti." Kocası da Fatıma'yı üç talakla boşamıştı.

 

[Sahih] 

 

 

 

18402 (11)- Ebu Seleme der ki: Fatıma binti Kays'ın bizzat ağzından dinleyerek şunu yazdım: Mahzum oğullarından bir adamla evliydim ve beni üç talakla boşadı. Ailesine haber gönderip nafakamı istediğimde: "Nafaka olarak bizden alacağın bir şey yok" dediler. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikrettiğimde: ''Nafaka olarak onlardan alacağın yok. Beklemen gereken iddeti de Ümmü Şerik'in evinde geçir. Ancak iddet bitimi bana haber vermeden bir şey yapma'' buyurdu. Ancak sonra: ''Ümmü Şerik'in evine ilk Muhacirlerden olan kardeşleri çok girip çıkar. Sen iyisi mi İbn Ümmü Mektum'un evine git. Zira kendisi gözleri görmeyen biridir. Dış giysilerini çıkarman durumunda seni göremez'' buyurdu.

İddetimi bitirdikten sonra Muaviye ile Ebu Cehm b. Huzeyfe beni istediler. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e danıştığımda: ''Muaviye malı olmayan yoksul biridir. Ebu Cehm ise sopasını elinden bırakmayan biridir. Usame b. Zeyd'e ne dersin?'' buyurdu. Ailem Usame ile evlenmemi hoş karşılamadılarsa da: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana tavsiye ettiğinden başkasıyla evlenmem!" dedim.

 

[Sahih]

 

 

 

18403 (12)- Dahhak'ın kızkardeşi Fatıma binti Kays anlatıyor: Ebu Amr b. Hafs b. el-Muğire ile evliydim. Daha önce beni iki defa boşamıştı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ali b. Ebi Talib'i Yemen'e gönderince kocam da onunla bilikte gitti. Oradayken üçüncü defa beni boşadığı haberini yolladı. Medine'de de onun işlerine Ayyaş b. Ebi Rabia b. el-Muğire bakıyordu. Boşanma haberini de onunla yolladı. Ayyaş'a: "Nafaka ve mesken hakkım ne olacak?" diye sorduğumda: "Bizde nafaka ve mesken hakkın yok, ama iyilik babından sana bir şeyler verebiliriz" karşılığını verdi. Ben de: "Şayet benim hakkım değilse yapacağınız iyiliğe ihtiyacım yok" dedim.

Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldim ve durumumu anlatıp Ayyaş'ın bana dediklerini aktardım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Doğru söylemiş, zira onlarda ne nafaka, ne de mesken hakkın var. Miras bölüşümünde de sana red yapılmaz. İddet tutman gerekir. Amcan kızı Ümmü Şerik'in evine git ve iddetin bitene kadar orada ka'' buyurdu. Ancak sonra: ''Gerçi onun müslüman kardeşlerinden ziyaretçisi çok olur. Sen iyisi mi amcan oğlu İbn Ümmü Mektum'un evine git. Zira kör birisidir, yanında kal. İddetin bittiği zaman da bana haber vermeden bir şey yapma'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu söyleyince vallahi beni kendisi için düşündüğünü zannettim. Ancak iddetim bitince beni Usame b. Zeyd'e istedi."  Ebu Seleme der ki: "Fatıma bu hadisi bizzat kendisi anlattı, ben de yazdım."

 

[Sahih]

 

 

 

18404 (13)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

18405 (14)- Abdurrahman b. Asım b. Sabit bildiriyor: Dahhak b. Kays'ın kızkardeşi Fatıma binti Kays'ı Mahzum oğullarından olan kocası üç talakla boşadı ve savaşlardan birine çıktı. Geride bıraktığı vekiline de Fatıma'ya nafaka olarak bir şeyler vermesini söyledi. Ancak Fatıma verilen nafakayı az buldu ve durumunu anlatmak için Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinden birinin yanına gitti. Oradayken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Eşi: "Ey Allah'ın Resulü! Yanımdaki Fatıma binti Kays'tır. Kocası olan filan kişi onu üç talakla boşamış ve ona nafaka olarak az bir mal göndermiş. Fatıma bunu az bulup reddetmiş, ama kocası bunun da nafaka değil sadaka olduğunu söylemiş" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Doğru söylemiş'' buyurdu.

Sonra Fatıma'ya: ''(İddetini beklemen için) İbn Ümmü Mektum'ün evine git'' buyurdu. -Haffaf rivayetinde ''İbn Ümmü Mektum'' ismi yerine ''Ümmü Cülsüm'' ibaresi geçmiştir- Sonrasında ise: ''Hayır, Ümmü Cülsüm'ün ziyaretçileri çok olur. Sen Abdullah b. Ümmü Mektum'un evine git, zira kör birisidir'' buyurdu. Bunun üzerine Fatıma, Abdullah'ın evine gitti ve iddetini orada geçirdi. İddeti bitince Ebu Cehm ile Muaviye b. Ebi Süfyan kendisine talip oldular. Danışmak için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğinde: ''Ebu Cehm'in sana karşı sopasını kullanmasından endişe ederim. Muaviye de malı olmayan biridir'' buyurdu. Daha sonra Fatıma, Usame b. Zeyd ile evlendi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (6/207) rivayet etti.

 

 

 

18406 (15)- Ubeydullah b. Abdullah bildiriyor: Ebu Amr b. Hafs b. elMuğire, Ali b. Ebi Talib ile birlikte Yemen'e gitti. Oradayken karısı Fatıma binti Kays'a, kalan son talak hakkını kullanarak onu boşadığı haberini yolladı. Haris b. Hişam ile Ayyaş b. Ebi Rabia'yı da nafakasını ödemekle görevlendirdi. Ancak Fatıma verilen nafakayı az bulunca, Haris ile Ayyaş: "O zaman vallahi hamile olmadıktan sonra bizden alacağın herhangi bir nafaka yoktur" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip durumunu anlattığında Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Hamile olmadıktan sonra nafaka hakkın yoktur'' buyurdu. Fatıma, iddetini kocasının evi dışında bir evde geçirmek için izin isteyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona izin verdi. Fatıma: "Ey Allah'ın Resulü! Nerede kalayım?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İbn Ümmü Mektum'un yanında kar karşılığını verdi. İbn Ümmü Mektüm kör birisi olduğu için Fatıma yanında rahat bir şekilde dış giysilerini çıkarabiliyor, İbn Ümmü Mektüm onu göremiyordu. İddeti bittikten sonra da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu Usame b. Zeyd ile evlendirdi.

Daha sonraları Mervan bu olayı sormak için Kabisa b. Zueyb'i Fatıma'ya gönderdi. Fatıma da bu olayı aynı şekilde anlattı. Kabisa dönüp bunu Mervan'a bildirince, Mervan: "Biz bu haberi bir kadından başka hiç kimseden işitmedik. Bunun için biz bunun yerine insanları üzerinde bulduğumuz güvenilir bir hususla amel ederiz" dedi. Mervan'ın bu sözünü duyan Fatıma da şöyle karşılık verdi: "Aramızda hakem olarak Kur'an vardır ki Allah şöyle buyurur: "Ey Nebi! Kadınları boşayacağınızda, onları, iddetIerini gözeterek boşayın ve iddeti sayın; Rabbiniz olan Allah'tan sakının; onları, apaçık bir hayasızlık yapmaları hali bir yana evlerinden çıkarmayın, onlar da çıkmasınlar. Bunlar, Allah'ın sınırlarıdır. Allah'ın sınırlarını kim aşarsa, şüphesiz, kendine yazık etmiş olur. Bilmezsin, olur ki, Allah bunun ardından bir hal meydana getirir."[Talak 1] Bu, kendisine dönme hakkı olanlar için söz konusudur. Peki, üç talaktan sonra daha ne olabilir ki?

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (4/197), Ebu Davud (2290) ve Nesai (6/26) rivayet ettiler.

 

 

 

18407 (16)- Amir(-i Şa'bi) bildiriyor: Fatıma b. Kays'ın bana bildirdiğine göre kocası onu üç talakla boşadı. Fatıma verilen naf aka konusunda şikayette bulunmak için Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona mesken ve nafaka hakkı tanımadı. Daha sonraları Ömer b. el-Hattab bu konuda: "Kimbilir belki de unutmuş olan bir kadının sözüne güvenerek Allah'ın Kitab'ı ile Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sünnetini bırakacak değiliz" demiştir. Fatıma'nın bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iddetini İbn Ümmü Mektum'un evinde geçirmesini emretmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

18408 (17)- Kabisa b. Zueyb bildiriyor: Said b. Zeyd b. Amr b. Nufeyl'in kızını, kocası Abdullah b. Amr b. Osman üç talakla boşadı. Fatıma binti Kays da bu kadının teyzesi idi. Kadın üç talakla boşanınca teyzesi Fatıma, kocasının evinden ayrılıp kendi evine gelmesini söyledi. Bunun üzerine zamanın Medine valisi Mervan b. el-Hakem beni Fatıma'ya gönderdi ve:

"Neye dayanarak henüz iddetini bitirmemiş bir kadının kocasının evinden ayrılmasını söylüyorsun?" diye sarmamı istedi. Bunun sorduğumda Fatıma: "çünkü zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bana bunu emretmişti" karşılığını verdi ve söz konusu olayı bana anlattı.

Sonra bana şöyle dedi: "Aramızda Allah'ın Kitab'ı hakem olsun. Allah:

"Ey Nebi! Kadınları boşayacağınızda, onları, id detlerini gözeterek boşayın ve iddeti sayın; Rabbiniz olan Allah'tan sakının; onları, apaçık bir hayasızlık yapmaları hali bir yana evlerinden çıkarmayın, onlar da çıkınasınlar. Bunlar, Allah'ın sınırlarıdır. Allah'ın sınırlarını kim aşarsa, şüphesiz, kendine yazık etmiş olur. Bilmezsin, olur ki, Allah bunun ardından bir hal

meydana getirir''[Talak 1] buyurdu. Şayet üçüncü talak da gerçekleşmemişse:

"Boşanan kadınlar iddetlerinin sonuna varınca, onları güzelce tutun, yahut onlardan güzelce ayrılın"[Talak 2] buyurmuştur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yönde bana emrettiğinin yanında Allah da üçüncü boşamadan sonra kadını evde tutmayı zikretmiş değildir."

Mervan'ın yanına dönüp bunları anlattığımda: "Bir kadının sözüne mi güveneceğiz! Bir kadının sözüne mi güveneceğiz!" dedi. Daha sonra emrederek o kadın kocasının evine geri döndürüldü ve iddeti bitene kadar orada kaldı.

 

[Sahih]

 

 

 

18409 (18)- Fatıma binti Kays bildiriyor: Kocam beni üç talakla boşayınca mesken ve nafaka hakkı konusunda onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şikayet ettim. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana mesken ile nafaka hakkı tanımadı ve: ''Ey Kays ailesinin kızı! Şayet kadının geri dönme hakkı varsa nafaka ve mesken hakkı olur'' buyurdu.

 

[Hasen] 2

 

 

 

18410 (19)- Ebu Seleme b. Abdirrahman bildiriyor: "Fatıma binti Kays, Ebu Amr b. Hafs b. el-Muğire ile evliydi ve kocası son hakkını da kuHanarak onu üçüncü defa boşadı. Fatıma'nın dediğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelip iddetini kocasının evi dışında bir evde geçirmek için izin istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de kör biri olan İbn Ümmü Mektum'un evine gitmesini söyledi. Daha sonraları Mervan, boşanmış kadının iddetini koca evinden başka bir evde geçirmesi konusunda Fatıma'nın bu hadisini kabul etmemiştir."

 

Urve der ki: "Hz. Aişe de Fatıma'nın bu anlattıklarını doğru bulmamıştır."

 

[Sahih]

 

 

 

18411 (20)- Şa'bi der ki: Fatıma binti Kays'ın yanına girdim ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, onun hakkında nasıl bir hüküm verdiğini sordum. Fatıma şöyle dedi: "Kocam beni dönüşsüz bir şekilde üç talakla boşadı. Mesken ve nafaka hakkı konusunda kocamı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şikayet ettiğimde bana mesken ile nafaka hakkı tanımadı ve iddetimi İbn Ümmü Mektilm'un evinde geçirmemi emretti."

 

[Hasen]

 

 

 

18412 (21)- Fatıma binti Kays der ki: Kocam beni üç talakla boşayınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana mesken ile nafaka hakkı tanımadı ve: ''Şayet kadının kocasına geri dönme hakkı varsa mesken ve nafaka hakkı olur'' buyurdu. İddetimi de kör biri olan İbn Ümmü Mektum'un evinde geçirmemi emretti.

 

[Hasen]

 

 

 

18413 (22)- Fatıma binti Kays der ki: "Kocam beni üç talakla boşayınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iddetimi İbn Ümmü Mektum'un evinde geçirmemi emretti."

 

[Sahih]

 

 

 

18414 (23)- Fatıma binti Kays der ki: Kocam beni üç talakla boşayınca iddetimi kocamın evi dışında bir yerde geçirmek istedim. Bunun için Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında geldiğimde: ''Amcan oğlu Amr b. Ümmü Mektum'un evine git ve iddetini orada geçir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18415 (24)- Ebu Seleme b. Abdirrahman bildiriyor: "Fatıma binti Kays, Ebu Amr b. Hafs b. el-Muğire ile evliydi ve kocası son hakkını da kullanarak onu üçüncü defa boşadı. Fatıma'nın dediğine göre Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelip iddetini kocasının evi dışında bir evde geçirmek için izin istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de kör biri olan İbn Ümmü Mektum'un evine gitmesini söyledi. Daha sonraları Mervan, boşanmış kadının iddetini koca evinden başka bir evde geçirmesi konusunda Fatıma'nın bu hadisini kabul etmemiştir."

Urve der ki: "Hz. Aişe de Fatıma'nın bu anlattıklarını doğru bulmamıştır."

 

[Sahih]

 

 

 

18416 (25)- Amir( -i Şa'bi) der ki: Medine'ye geldiğimde Fatıma binti Kays'a uğradım. Bana şunu anlattı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında kocam beni üç talakla boşadı. O sırada Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu bir müfreze içinde gönderdi. Kardeşi bana: "Evimizden çık!" deyince: "İddetim bitene kadar mesken ve nafaka hakkım var" karşılığını verdim. Kardeşi: "Hayır, yok!" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldim ve:

"Filan kişi beni boşadı. Kardeşi de evinden çıkarıp mesken ve nafaka hakkımı vermiyor" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamı çağırdı ve:

''Kays ailesinin kızı ile aranızda ne var?'' diye sordu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Kardeşim onu üç talakla boşadı" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Kays ailesinin kızı! Şayet kadının kocasına geri dönüş yolu açıksa mesken ve nafaka hakkı olur. Ancak geri dönüş yolu artık yoksa ne mesken, ne de nafaka hakkı olur. Sen o evden çık ve filanın evine git’’ buyurdu. Sonra: ''Ama sohbet için o kadının yanına gelip giden çok olur. Sen İbn Ümmü Mektum'un yanına git. Zira kör biridir ve seni göremez'' buyurdu ve: '' (İddetin bitince) başkasıyla evlenme, zira seni ben evlendireceğim" diye ekledi.

İddetim bitince Kureyşli bir adam bana talip oldu. Danışmak için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiğimde: ''Ondan daha çok sevdiğim biriyle evlenir misin?'' diye sordu. "Tabi ki ey Allah'ın Resulü! Dilediğinle beni evlendirebilirsin" dediğimde beni Usilme b. Zeyd ile evlendirdi.

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

18417- Cabir b. Abdillah der ki: Teyzem (üç talakla) boşanmıştı. İddeti içinde kendisine ait hurmaları toplamak için evinden çıktığında bir adam onu gördü ve bu şekilde çıkmasından dolayı onu azarlardı. Bunun üzerine teyzem Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip bunu anlattı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çık ve hurmanı topla. Kimbilir belki topladığından sadaka verir veya bir hayır işlersin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, talak 2/1121 (1483) ve İbn Mace, talak (2034) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ