MÜSNED-İ HANBEL

TALAK / BOŞAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

27- Kocası Ölen Kadın iddeti Nerede Bekler?

 

1. Furey'a binti Malik

 

18389 (1) Furey'a binti Malik anlatıyor: Kocam kafir Acemlerden olan ve kaçan kölelerini aramak üzere çıktığı bir sırada Kaddüm dağı yakınlarında onları gördü. Ancak köleler onu öldürdü. Kocamın ölüm haberi bana ulaştığında ailemin evlerinden uzak bir evde bulunuyordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Akrabalarımın ve kardeşlerimin evinden uzak bir evdeyken kocamın ölüm haberi geldi. Kocamdan geriye ne harcanacak bir mal, ne bir miras, ne de oturacak bir ev kaldı. İzin verirsen (iddetimi geçirmek üzere) ailemin ve kardeşlerimin evlerine gitmek istiyorum. Onlarda kalmam benim için daha iyi ve kendimi toparlamamda daha fazla yardımcı olur" diyerek durumumu anlattım. ResUlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gidebilirsin" buyurdu. Ancak henüz Mescid'de veya oradaki odalardan birinin önünde iken beni geri çağırdı ve:

"İddetin bitene kadar kocanın Ölüm haberinin sana geldiği evde otur" buyurdu. Bunun üzerine o evde dört ay on gün iddet bekledim. Daha sonraları (hilafeti zamanında) Hz. Osman haber gönderip bu konuyu bana sorunca olanları anlattım. O da buna göre hüküm vermeye başladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, talak 1/654 (2031), Darimi, talak 2122 (2287), Malik, talak (2/591) ve Hakim, talak (2/208, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

---(BASKI HATASI): 18274 NO; MÜKERRER İDİ BURADA DÜZELTME GELMİŞ GİBİ

 

 

18391 (3)- Zeyneb binti Ka'b, Ebu Sa'id el-Hudri'nin kızkardeşi Furey'a binti Malik b. Sinan'dan bildiriyor: Kocam kafir Acemlerden olan ve kaçan kölelerini aramak üzere çıktığı bir sırada Kaddum taraflarında onları gördü. Ancak köleler onu öldürdü. Kocamın ölüm haberi bana ulaştığında ailemin evlerinden uzak Ensar'dan birilerinin evinde bulunuyordum. İddetimi orada geçirmek istemedim ve Nebi'in {Sallallahu aleyhi ve Sellem} yanına geldim. "Ey Allah'ın Resulü! Ailemin evinden uzak bir evdeyken kocamın ölüm haberi geldi. Oturduğum ev kocamın mülkü değil. Harcamam için nafaka bırakmazken, mirasçısı olacağım bir malı da yok. İzin verirsen (iddetimi geçirmek üzere) ailemin ve kardeşlerimin evlerine gitmek istiyorum" dediğimde Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} kardeşlerimin yanında kalmam için izin verdi. Bundan dolayı sevinçli bir şekilde yanından çıktım. Ancak henüz Mescid'de veya oradaki odalardan birinin önünde iken beni geri çağırdı ve: ''Ne demiştin?'' diye sordu. Bu sorusu üzerine olayı baştan bir daha anlattım. Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''İddetin bitene kadar kocanın ölüm haberinin sana geldiği evde otur'' buyurdu. Bunun üzerine o evde dört ayan gün iddet bekledim.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ