MÜSNED-İ HANBEL

TALAK / BOŞAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

18- Çocuktan Şüphelenme ile Zina Suçlamasında Bulunmak

 

1. Ebu Hureyre

 

18308 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Fezare oğullarından bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Karım siyah tenli bir çocuk doğurdu" dedi. Sanki çocuğun kendisinden olmadığını ima eder gibiydi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Develerin var mı?'' diye sorunca, adam: "Evet, var" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne renkte?'' diye sorunca, adam: "Kırmızı" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘İçlerinde alacalı var mı?'' diye sorunca, adam: "Evet, içlerinde alacalı bir deve var" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki, sence bu nasıl olmuştur?'' diye sorunca, adam: "Sanırım soyundan bir damara çekmiş" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Belki bu çocuk da soyundan bir damara çekmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, talak (7/68), Müslim, lian 2/1137 (1500), Ebu Davud, talak 2/278 (2260), Tirmizi, vela 4/439 (2128, "hasen sahih"), Nesai 6/178 (3478) ve İbn Mace 1/645 (2002) rivayet ettiler.

 

 

 

18309 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Fezare oğullarından bir bedevi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: ''Karım siyah tenli bir çocuk doğurdu'' dedi..." Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

18310 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Fezare oğullarından bir adam Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Karım siyah tenli bir çocuk doğurdu" dedi. Sanki çocuğun kendisinden olmadığını ima eder gibiydi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''De velerin var mı?'' diye sorunca, adam: "Evet, var" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne renkre?'' diye sorunca, adam: "Kırmızı" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçlerinde alacalı var mı?'' diye sorunca, adam: "Evet, içlerinde alacalı bir deve var" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki, sence bu nasıl olmuştur?'' diye sorunca, adam: "Sanırım soyundan bir damara çekmiş" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Belki bu çocuk da soyundan bir damara çekmiştir'' buyurdu ve çocuğun kendisinden olmadığını iddia etmesine izin vermedi.

 

[Sahih]

 

 

 

18311 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Fezare oğullarından bir adam Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Karım siyah tenli bir çocuk doğurdu" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Develerin var mı?'' diye sorunca, adam: "Evet, var" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne renkte?'' diye sorunca, adam: "Kırmızı" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçlerinde alacalı var ml?'' diye sorunca, adam: "Evet, içlerinde alacalı bir deve var" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki, sence bu nasıl olmuştur?'' diye sorunca, adam: "Sanırım soyundan bir damara çekmiş" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Belki bu çocuk da soyundan bir damara çekmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18312 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Fezare oğullarından bir adam Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Karım siyah tenli bir çocuk doğurdu" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Develerin var mı?'' diye sorunca, adam: "Evet, var" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne renkte?'' diye sorunca, adam: "Kül renginde" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki içlerinden hiç alacalı renkte yavru doğuran olmuyor mu?'' diye sorunca, adam: "Evet, oluyor" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki, sence bu nasıl olmuştur?" diye sorunca, adam: "Sanırım soyundan bir damara çekiyor" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Belki bu çocuk da soyundan bir damara çekmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ