MÜSNED-İ HANBEL

TALAK / BOŞAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Ramazan Ayında Orucunu Bozmaktan Çekinen Kişinin Zıhar Yapması

 

1. Seleme b. Sahr

 

18270 (1) Seleme b. Sahr ez-Züraki der ki: "Karıma zihar yaptıktan sonra bunun kefaretini ödemeden onunla ilişkiye girdim. Bunu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorduğumda kefaretini ödememe hükmetti."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, talak 2/265 (2213), Tirmizi, tefsir 5/405 (2299), İbn Mace, talak 1/665 (662) ve Darimi, talak 2/217 (2273) rivayet ettiler.

 

 

 

18271 (2)- Seleme b. Sahr el-Ensari anlatıyor: Kadınlarla kimsenin yapamayacağı kadar çok ilişkide bulunabilen bir kişiydim. Ramazan ayı gelince karımla ilişkiye geçtikten sonra o durumda sabahlayacağımdan çekindiğim için Ramazan ayı bitene dek karıma ziharda bulundum. Bir gece karım bana hizmet ederken bir yeri açıldı ve onunla ilişkiye girmekten kendimi alamadım. Sabah olunca kabileme çıkıp durumu anlattım ve:

"Benimle birlikte Nebi'e gelin de durumunın soralım" dedim. "Hayır! Vallahi olmaz, zira aleyhimizde vahiy nazil olmasından çekiniriz. Ya da Resulullah bizim hakkımızda öyle bir şey söyler ki bunun utancı üzerimize yapışıp kalır. Sen kendin git ve istediğini yap" karşılığını verdiler.

Bunun üzerine Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gıttım ve olanları anlattım. ''Sen bunu yaptın mı?'' diye sorunca: "Evet, bunu yaptım" dedim. Bir daha: ''Sen bunu yaptın mı?'' diye sorunca: "Evet, bunu yaptım" dedim. Bir daha: ''Sen bunu yaptın mı?'' diye sorunca: "Evet, bunu yaptım! Hakkımda Allah'ın sana bildirdiği şekilde hüküm ver ki vereceği hüküm karşısında sabırlı olacağım" dedim.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir köle azat et'' buyurduğu zaman elimi boynuma vurarak: "Seni hakla gönderene yemin olsun ki bundan (kendimden) başka bir şeyi azat etmeye gücüm yok" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman iki ay üst üste oruç tU(' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Şu başıma gelenler oruçtan başka bir şeyden miydi ki?" karşılığını verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sadaka ver'' buyurunca: "Seni hakla gönderene yemin olsun ki hiç yiyeceğimiz yok ve yemekten yoksun bir şekilde geceledik" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman Zurayk oğullarından zekatı toplayan memura git de elindekileri sana versin. Onlardan bir vesak hurmayı altmış fakire dağıtı kalanını da ailenle birlikte ye'' buyurdu.

Bunun üzerine kabileme döndüm. Onlara: "Sizin yanınızda sıkıntı ile kötü düşünceleri gördüm, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında kolaylık ile güzel düşüncelerle karşılaştım. Sadakalarınızı bana vermenizi emretti" dediğimde sadakaları bana verdiler.

 

[Sahih]

 

 

 

18272 (3)- Seleme b. Sahr ez-Züraki der ki: "Karıma zihar yaptıktan sonra bunun kefaretini ödemeden onunla ilişkiye girdim. Bunu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorduğumda kefaretini ödememe hükmetti."

 

 

 

18274 (4)- Seleme b. Sahr el-Beyadi anlatıyor: Kadınlarla kimsenin yapamayacağı kadar çok ilişkide bulunabilen bir kişiydim. Ramazan ayı gelince bu gücümden çekindiğim için Ramazan ayı bitene dek karıma ziharda bulundum. Bir gece kanın bana hizmet ederken bir yeri açıldı ve onunla ilişkiye girmekten kendimi alamadım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip durumu anlattığımda: ''Bir köle azat et'' buyurdu. "Seni hakla gönderene yemin olsun ki kendimden başka bir şeyi azat etmeye gücüm yok" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman iki ay üst üste oruç tut'' buyurunca: "Şu başıma gelenler oruçtan başka bir şey sebebiyle mi ki?" karşılığını verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman altmış fakiri doyur'' buyurdu.ı

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ