MÜSNED-İ HANBEL

TALAK / BOŞAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Kadının Bir Bedel Karşılığında Kocasından Boşanması (=Hul')

 

ı. Ebu Hureyre

 

18246- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Geçerli bir mazereti olmadan hull yoluyla (bir bedel karşılığında) boşanmak isteyen kadınlar münafık olan kadınlardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, talak 3/483 (1186) rivayet etti.

 

 

2. Abdullah b. Amr ve Sehl b. Ebi Hasme

 

18247- Abdullah b. Amr ile Sehl b. Ebi Hasme bildiriyor: Habibe binti Sehl, Sabit b. Kays b. Şemmas el-Ensari'nin karısı idi ve kocasını sevmez oldu ki Sabit çirkin biriydi. Bir gün Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'tan korkmasam kocamı gördüğüm yerde yüzüne tüküresim geliyor" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Mehir olarak sana verdiği bahçeyi ona geri verir misin?'' diye sorunca: "Evet, veririm" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sabit'i çağırdı. Habibe bahçeyi ona verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları ayırdı. İslam'da bedel karşılığında (hul' yoluyla) gerçekleşen ilk boşanma da buydu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace, talak 1/663 (2056) rivayet etti. Heysemi (7823) der ki: "Hadisi Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Haccac b. Ertaat tedlis yapan biridir."

 

 

3. Habme binti Sehl

 

18248- Ensar'dan Amre binti Abdirrahman b. Sa'd b. Zurare bildiriyor: Habibe binti Sehl, Sabit b. Kays b. Şemmas'ın karısı idi. Bir gün henüz gün ışımadan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazına çıkarken Habibe binti Sehl'i kapısının önünde gördü. ''Kimsin?'' diye sorunca, Habibe:

"Sehl'in kızı Habibe'yim" karşılığını verdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neyin var?'' diye sorunca, Habibe: "Artık kocam Sabit b. Kays ile bir arada olamayız" karşılığını verdi. Daha sonra Sabit b. Kays gelince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Sehrin kızı Habibe yanımda ve bana söylemesi gereken herşeyi söyledi'' dedi. Habibe de: "Ey Allah'ın Resulü! Bana vermiş olduğu her şey yanımda" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sabit'e:

''Verdiklerini ondan al'' emrini verdi. Sabit onları aldıktan sonra da Habibe ailesinin yanına gidip onlarda kaldı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, talak (564) Ebu Davud, talak 21268 (2227), Nesai, talak 6/169 (3462) ve İbn Mace 1/663 (2057) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ