MÜSNED-İ HANBEL

TALAK / BOŞAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- üç Talakla Boşanan Kadının Kocasına Dönmesi

 

1. İbn Ömer

 

18249 (1) İbn Ömer der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kocası tarafından üç talakla boşanan bir kadının başka biriyle evlenmesi, ikinci kocasının onu odasına alıp kapıyı kapatması, ancak henüz ilişkiye girmeden onu boşaması durumunda ilk kocasına dönüp dönemeyeceği sorulunca: ''İkinci kocası onunla ilişkiye girmedikçe ilk kocasına dönemezl'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (6/149) rivayet etti.

 

 

 

18250 (2)- İbn Ömer bildiriyor: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kocası tarafından üç talakla boşanan bir kadının başka biriyle evlenmesi, ikinci kocasının onu odasına alıp kapıyı kapatması, örtsünü açması ancak henüz ilişkiye girmeden onu boşaması durumunda ilk kocasına dönüp dönemeyeceği sorulunca: ''İkinci kocası onunla ilişkiye girmedikçe ilk kocasına dönemez!'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

18251 (3)- İbn Ömer der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberde hutbe verirken adamın biri karısını üç talakla boşayan kişinin durumunu sordu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Hasen]

 

 

 

18252 (4)- İbn Ömer bildiriyor: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kocası tarafından üç talakla boşanan bir kadının başka biriyle evlenmesi, ikinci kocasının onunla henüz ilişkiye girmeden boşaması durumunda ilk kocasına dönüp dönemeyeceği sorulunca: ''İkinci kocası onunla ilişkiye girmedikçe ilk kocasına dönemezl''buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. Hz. Aişe

 

18253 (1) Hz. Aişe der ki: Rifa'a el-Kurazi'nin hanımı Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Kocam Rifa'a beni üç talakla boşadı. Ondan sonra Abdurrahman b. ez-Zübeyr ile evlendim" dedi. Sonra giysisinin kenarındaki bir püskülü tutup şöyle devam etti: "Ama Abdurrahman'ınki de şu püskülden farklı değil!" O sırada Halid b. Said b. el-As girmek için kapıda bekliyordu, ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) girmesine müsaade etmemişti. Kadının söylediğini işiten Halid, Ebu Bekr'e: "Ey Ebu Bekr! ResululIah'ın huzurunda bu şekilde açıkça konuşmasına engelolmayacak mısın?" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadının söyledikleri karşısında sadece gülümsedi ve: "Sanırım Rifaa'ya geri dönmek istiyorsun. Ancak sen onun {Abdurrahman'ın), o da senin balcağızını tatmadıktan (ilişkiye girmedikten) sonra geri dönemezsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (11131), Buhari (6084), Müslim (1433) ve Nesai (6/146-7) rivayet ettiler.

 

 

 

18254 (2)- Hz. Aişe anlatıyor: Rifa'a el-Kurazi'nin hanımı ResululIah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Rifa'a ile evliydim, ancak beni üç talakla boşadı. Ondan sonra Abdurrahman b. ez-Zübeyr ile evlendim, fakat Abdurrahman'ınki de giysinin püskülünden farklı değil" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gülümsedi ve: ''Rifaa'ya geri dönmek mi istiyorsun? Ancak sen Abdurrahman'ın, Abdurrahman da senin balcağızını tatmadıktan (ilişkiye girmedikten) sonra geri dönemezsin'' buyurdu. O sırada Ebu Bekr, ResululIah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında, Halid b. Said b. el-As ise kapıda girmek için izin verilmesini bekliyordu. Halid kadının bu şekilde konuştuğunu duyunca Ebu Bekr'e: "Ey Ebu Bekr! ResululIah'ın huzurunda kadının nasıl açıkça konuştuğunu işitiyorsun değil mi!" dedi.

 

[Sahih]

 

Ravi başka bir defasında rivayet ederken Halid'in: "Ey Ebu Bekr! Resulullah'ın huzurunda kadının nasıl çirkin bir şekilde konuştuğunu işitiyorsun değil mi!" dediğini aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

18255 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, kocası tarafından üç talakla boşanan bir kadının başka biriyle evlenmesi, ikinci kocasının onunla henüz ilişkiye girmeden boşaması durumunda ilk kocasıyla evlenmesinin helal olup olamayacağı sorulunca: ''İkinci kocası kadınını kadın da ikinci kocasının balcağızını tatmadıktan (ilişkiye girmedikten) sonra ilk kocasına dönemez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2309) ve Nesai (6/146) rivayet ettiler.

 

 

 

18256 (4)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Balcağızdan (=useyle) kasıt cinsel ilişkidir'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 8/239 (4813), Darakutni (3/252) ve Ebu Nuaym, Hilye'de (9/226) rivayet ettiler. Heysemi (7798) der ki: "Hadisi Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup, ravileriden Ebu Abdilmelik el-Mekki'nin bu hadisten başka bir yerde isminin geçtiğini bilmiyorum. Geri kalan raviler Sahih'in ravileridir."

 

 

 

18257 (5)- Hz. Aişe bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kocası tarafından üç talakla boşanan bir kadının başka biriyle evlenmesi, ikinci kocasının onunla henüz ilişkiye girmeden boşaması konusunda: ''Kadın ikinci kocasınını ikinci kocası da kadının balcağızını tatmadıktan (ilişkiye girmedikten) sonra ilk kocasına dönemez'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

18258 (6)- Hz. Aişe bildiriyor: Adamın biri karısını üç talakla boşadı.

Kadın da başka bir adamla evlendi. Ancak yeni evlendiği adam onunla ilişkiye girmeden boşadı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, bu kadının ilk kocasıyla evlenmesinin helal olup olamayacağı sorulunca: ''İlk kocasının tattığı gibi ikinci kocası da onun balcağızından tatmadıktan (ilişkiye girmedikten) sonra helal olmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5261), Müslim (1433) ve Nesai (6/148) rivayet ettiler.

 

 

 

18259 (7)- Hz. Aişe bildiriyor: Kurayza oğullarından bir kadını kocası (üç talakla) boşadı. Kadın da yine kendi kabilesinden başka biriyle evlendi. Ancak o da onu boşadı. Bunun üzerine kadın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Adamın (ikinci kocamın) ki şu püskülden farksız" dedi (ve ilk kocasına dönmek istediğini belirtti). Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İkinci kocanın balcağızından tatmadıktan (ilişkiye girmedikten) sonra olmaz

veya:- ikinci kocan senin balcağızından tatmadıktan (ilişkiye girmedikten) sonra olmazlı karşılığını verdi. -Hangisi olduğunda şüphe ravi Hişam'a aittir.-

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5317) ve Müslim (1433:114) rivayet ettiler.

 

 

 

18260 (8)- Hz. Aişe der ki: Adamın biri karısını (üç talakla) boşadı. Kadın başka bir adamla evlendi. Yeni evlendiği adam onunla gerdeğe girdi, ancak tenasül uzvu giysi püskülü gibi (yani iktidarsız) olduğu için sadece ona yanaşmakla kaldı ve hiçbir şey yapamadı. Kadın durumu Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söyledi ve: "İlk kocan'a dönebilir miyim?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İlk kocan gibi ikinci kocan da senin, sen de onun balcağızını tatmadıktan (ilişkiye girmedikten) sonra geri dönemezsin'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

18261 (9)- Hz. Aişe bildiriyor: Rifa'a el-Kurazi karısını üç talakla boşadı. Onu boşadıktan sonra da kadın Abdurrahman b. ez-Zübeyr ile evlendi. Ancak kadın Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Rifa'a ile evliydim ve üç talakla beni boşadı. Ondan sonra Abdurrahman b. ez-Zübeyr ile evlendim, ama ey Allah'ın Resulü! Vallahi onunki de şu giysinin püskülünden farksız" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gülümsedi ve: ''Rifaa'ya geri dönmek mi istiyorsun? Ancak sen Abdurrahman'ın, Abdurrahman da senin balcağızını tatmadıktan (ilişkiye girmedikten) sonra geri dönemezsin'' buyurdu. O sırada Ebu Bekr, Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında oturuyor, Halid b. Said ise odanın kapısında girmek için izin verilmesini bekliyordu. Halid dışardan Ebu Bekr'e: "Ey Ebu Bekr! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzurunda açıkça konuşan şu kadını azarlasana!" demeye başladı.

 

[Sahih]

 

 

3. Ubeydullah b. Abbas

 

18262- Ubeydullah b. Abbas der ki: Gumeysa veya Rumeysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip kocasının kendisine ilgisizliğinden şikayette bulundu. Ancak çok geçmeden kocası geldi ve kadının yalan söylediğini, ona gerektiği şekilde ilgi gösterdiğini, ama onun ilk kocasına dönmek istediğini söyledi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

IIİlk kocandan başka koca (şimdiki kocan) senin balcağızından tatmadıkça ona dönemezsin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (2/97) rivayet etti. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/340) kısaca zikretmiş ve: "Ebu Ya'la rivayet etti, ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

4. Enes b. Malik

 

18263- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, kocası tarafından üç talakla boşanan bir kadının başka biriyle evlenmesi, ikinci kocasının onunla henüz ilişkiye girmeden boşaması durumunda ilk kocasıyla evlenmesinin helal olup olamayacağı sorulunca: ''İkinci kocası kadınını kadın da ikinci kocasının balcağızını tatmadıktan (ilişkiye girmedikten) sonra ilk kocasına dönemez'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7791) der ki: "Hadisi Ahmed, Bezzar ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Ancak Ebu Ya'la'nın rivayetinde ikinci kocanın kadınla zifafa girmeden öldüğü bildirilmiştir. Taberani bu hadisi el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir. Muhammed b. Dinar et-Tahi, Sahih'in ravisi değildir. Bu zatı Ebu Hatim, Ebu Zür'a ve İbn Hibban güvenilir kabul etmiştir. Kendisi hakkında zarar vermeyecek derecede tenkit yapılmıştır."

 

 

5. İbn Abbas

 

18264- Ata el-Horasani, İbn Abbas'tan bir öncekinin aynısını şu eklemeyle bildiriyor: Daha sonra kadın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve ikinci kocasının (Abdurrahman'ın) kendisiyle ilişkiye girdiğini söyledi. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine de ilk kocasına dönmesine izin vermedi ve: "Şayet ikinci kocası onunla (ilk kocası olan) Rifaa'ya helal kılmak için evlenmişse bu durumda ilk kocasıyla evlenemez'' buyurdu. Kadın Ebu Bekr ve Ömer'e hilafetleri döneminde de ayrı, konu için geldi, ancak her ikisi de ilk kocasına (Rifa'a'ya) dönmesine izin vermediler.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ