MÜSNED-İ HANBEL

TALAK / BOŞAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Üç Talakla Boşama

 

1. İbn Abbas

 

18208 (1) İbn Abbas der ki: "Abdulmuttalib'in kardeşlerinden Rükane b. Abd Yezid karısını aynı mecliste üç talakla boşadı, ancak bundan dolayı çok üzüldü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Onu nasıl boşadın?'' diye sorunca, Rükane: "üç talakla boşadım" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aynı mecliste mi?'' diye sorunca, Rükane: "Evet" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman bu bir talak sayılır, istersen onu geri döndürebilirsin'' buyurdu. Rükane de karısını geri döndürdü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Suyüti, Durru'l-Mensur'de (1/279) geçtiği üzere Beyhaki rivayet etmiştir.

 

 

İkrime der ki: "İbn Abbas, kadının üç talakla boşanacaksa her temizlik döneminde bir defa boşanması gerektiğini düşünürdü.’’

 

Diğer tahric: Beyhaki, Sünen'de (7/339) rivayet etti.

 

 

 

18209 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında, Ebu Bekr zamanında ve Ömer'in hilafetinin ilk iki yılında aynı anda üç talak bir talak olarak sayılırdı. Ancak Ömer: "İnsanlar, sakince hareket etmeleri gereken bir konuda fevri davranmaya başladılar. Onun için bunu geçerli sayalım" dedi ve aynı mecliste yapılan üç talakın üçünü de geçerli sayınaya başladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/423, 424), Ebu Davud (2200) ve Nesai (6/145) rivayet ettiler.

 

 

 

18210 (1)- Ebu Useyd ve. Sehl bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla birlikte yanımızdan geçince biz de ona katıldık. Birlikte Şavt denilen hurma bahçesine doğru gittik. İki bahçe arasında bir yere ulaştığımızda oturduk. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz burada oturun'' buyurdu ve kendisi Cevniyye kabilesinden olan eşi Umeyme binti'nNu'man b. Şarahıl'in evine gitti. Umeyme bu eve onunla gerdeğe girmek için getirilmişti. Yanında dadısı da vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girince: ''Kendini bana ver'' buyurdu. Ancak Umeyme: "Hiç kraliçe tabea'dan birine kendini teslim eder mi?" karşılığını verdi ve: "Senden Allah'a sığınırım" dedi. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sığınılması gereken yüce bir makama sığındın'' buyurdu. Sonra yanımıza çıktı ve: ''Ey Eba Useyd! Ona keten iki parça giysi ver ve ailesine gönder" buyurdu.

 

(Babam) Ahmed'den başkası rivayet ederken: "Cevn oğullarından olan eşi Emine'nin evine gitti" ifadesini kullanır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, talak (7/53) rivayet etti.

 

 

 

18211 (2)- Hamza b. Ebi Useyd, babasından; Abbas b. Sehl de babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla birlikte yanımızdan geçince biz de ona katıldık. Birlikte Şavt denilen hurma bahçesine doğru gittik. İki bahçe arasında bir yere ulaştığımızda oturduk. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz burada oturun'' buyurdu ve kendisi Cevniyye kabilesinden olan eşi Umeyme binti'n-Nu'man b. Şerahil'in hurmalıktaki evine gitti. Umeyme bu eve onunla gerdeğe girmek için getirilmişti. Yanında dadısı da vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girince: ''Kendini bana ver'' buyurdu. Ancak Umeyme: "Hiç kraliçe tabea'dan birine kendini teslim eder mi?" karşılığını verdi ve: "Senden Allah'a sığınırım" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise: ''Sığınılması gereken yüce bir makama sığındın'' buyurdu. Sonra yanımıza çıktı ve: ''Ey Ebu Useyd! Ona keten iki parça giysi ver ve ailesine gönder'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

26246 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ