MÜSNED-İ HANBEL

KARI KOCA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- iyi Ahlak Sahibi Olmanın ve Kadınlara iyi Davranmanın Fazileti

 

1. Ebu Hureyre

 

18140 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müminler içinde imanı en kamil olanlar, güzel bir ahlaka sahip olanlardır. En hayırlıları da kadınlarına karşı hayırlı olanlardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, sünnet (4682), Tirmizi (2/204, "hasen sahih"), Darimi, nikah (2/323) ve İbn Hibban (s. 318, no. 1311) rivayet ettiler. Hakim (1/3) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

18141 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''Müminler içinde imanı en kamil olanlar, güzel bir ahlaka sahip olanlardır. En hayırlılarınız da kadınlarına karşı hayırlı olanlardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

18142 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Müminler içinde imanı en kamil olanlar, güzel bir ahlaka sahip olanlardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Hz. Aişe

 

18143 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müminler içinde imanı en kamil olanlar, güzel bir ahlaka sahip olanlar ile ailesine iyi davrananlardır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2612) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9154) rivayet ettiler.

 

 

 

18144 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müminler içinde imanı en kamil olanlar, güzel bir ahlaka sahip olanlar ile ailesine iyi davrananlardır (lütufkar olanlardırrbuyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

3. İrbad b. Sariye

 

18145- İrbad b. Sariye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Karısına su içiren kişi bunun sevabını alır'' buyurduğunu işittim. Bunun üzerine karımın yanına gelip ona su içirdim ve bu konuda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in buyurduğunu ona anlattım.

 

[Sahih]

 

Heysemi (7707) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat ile el-Mu'cemu'lkebir'de Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Süfyan b. Hüseyn'in, Zühri'den hadis rivayet etmesinde zayıflık bulunmaktadır. Bu hadisi de ondan rivayet etmiştir."

 

 

SONRAKİ