MÜSNED-İ HANBEL

KARI KOCA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Kocaya Eziyet Etmenin Vebali; Kocanın, Kadının Cenneti ve Cehennemi Olması

 

1. Muaz b. Cebel

 

18095- Muaz b. Cebel'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur. ''Kadın dünyada kocasına eziyet ederse (cennette) onun eşi olacak huri: ''Allah seni kahretsin! Ona eziyet etme! O şu an senin yanında bir misafirdir ve pek yakında senden ayrılıp yanımıza gelecektir'' der. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 3/467 (1174, "hasen garib") ve İbn Mace 1/469 (2014) rivayet ettiler.

 

 

2. Husayn b. Mihsan'ın Halası

 

18096 (1) Husayn b. Mihsan bildiriyor: Halam bir iş için Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldi. İşi bitince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Kocan var mı?" diye sordu. Halam: "Evet!" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'na karşı nasıfsın?" diye sorunca, kadın: "Elimden geldiği kadar hizmetini görüyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kocana karşı nasıl olduğuna dikkat et. Zira o senin (itaat etmen halinde) cennetin ve (asi olman halinde) cehennemindir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Humeydi 1/172 (355) ve Beyhaki (7/211) rivayet ettiler. Heysemi (4/306): "Husayn dışında ravileri Sahih'in ravileridir. Husayn da güvenilir biridir" demiştir. Hakim (2/189) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

18097 (2)- Husayn b. Mihsan bildiriyor: Halam bir iş için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi. İşi bitince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Kocan var mı?'' diye sordu. Halam: "Evet!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'na karşı nasılsın?'' diye sorunca, kadın: "Elimden geldiği kadar hizmetini görüyorum" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kocana karşı nasıl olduğuna dikkat et. Zira o senin (itaat etmen halinde) cennetin ve (asi olman halinde) cehennemindir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Abdurrahman b. Avf

 

18098- Abdurrahman b. Avf'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kadın beş vakit namazını kıları Ramazan ayında orucunu tutarı namusunu korur ve kocasına itaat ederse ona: ''Cennet kapıları içinden istediğin kapıdan cennete gir'' den ilir. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/306) zikretmiş ve şöyle demiştir: "Ahmed ve Taberani, M. el-Evsat'ta rivayet ettiler. İsnadında hadisleri hasen olan İbn Lehia vardır. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ