MÜSNED-İ HANBEL

KARI KOCA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Nankörlük

 

1. Esma binti Yezid

 

18099 (1) Abduleşhel oğullarından Esmi binti Yezid anlatıyor: Bir grup kadınla birlikte durmuşken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza uğradı ve selam verdi. Selam verdikten sonra da: ''Nimete nankörlük etmekten sakının!'' buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Nimete nankörlük de ne?" diye sorduğumuzda şöyle buyurdu: ''Olabilir ki bazılarınız babasının evinde yaşı geçene kadar kalır. Sonra Allah ona bir koca ihsan eder. O kocadan dakendisine mal ve çocuk verir. Buna rağmen kadın kızdığı zaman: ''Adamdan bir hayır görmedim!'' demeye başlar. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/352 (5204), Tirmizi, istizan 5/58 (2697," hasen"), İbn Mace, edeb 2/1220 (3701), Darimi 2/359 (2640) ve Humeydi (s.179, no. 366) rivayet ettiler.

 

 

 

18100 (2)- Esma binti Yezid el-Ensaüyye bildiriyor: Bir gün bir grup kadınla Mescid'de oturmuşken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza uğradı ve eliyle işaret ederek selam verdi. Sonra da: ''Nimete nankörlük etmekten sakının! Nimete nankörlük etmekten sakının!'' buyurdu. İçimizden biri: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'ın nimetlerine nankörlük etmekten Allah'a sığınırız" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Aksine! olabilir ki bazılarınız babasının evinde yaşı geçene kadar kalır. Sonra Allah ona bir koca ihsan eder. O kocadan da kendisine mal ve huzur verir. Buna rağmen kadın kızdığı zaman yeminler ederek adamdan bir hayır görmediğini söyler. İşte Allah'ın nimetlerine nankörlük budur! Nimete nankörlük budur!''

 

[Hasen]

 

 

2. İbn Mas'nd

 

18101 (1) Abdullah (b. Mes'ıld) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Ey kadınlar! Takılarınızdan olsa dahi sadaka verin! Zira cehennem ahalisinin çoğunluğunu sizler oluşturacaksınız'' buyurdu. Normal kadınlardan biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Neden?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü çokça lanet okuyor ve yapılan iyiliklere nankörlük ediyorsunuz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5039) ve Nesai, Amelu yevm vel-Ieyle'de (727) rivayet ettiler.

 

 

 

18102 (2)- İbn Mes'ud der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize bir hutbe verdi ve: ''Ey kadınlar! Sadaka verin! Zira kıyamet gününde cehennem ahalisinin ekseriyetini sizler oluşturacaksınız'' buyurdu. Saygın olmayan kadınlardan biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Neden cehennem ahalisinin çoğunu bizler oluşturuyoruz?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü çokça lanet okuyor ve yapılan iyiliklere nankörlük ediyorsunuz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18103 (3)- Abdullah (b. Mes'ıld) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey kadınlar! Takılarınızdan olsa dahi sadaka verin! Zira kıyamet gününde cehennem ahalisinin çoğunluğunu sizler oluşturacaksınız'' buyurdu. Normal kadınlardan biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Neden cehennem ahalisinin çoğunu bizler oluşturuyoruz?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü çokça lanet okuyor ve yapılan iyiliklere nankörlük ediyorsunuz" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18104 (4)- Abdullah (b. Mes'ud) bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey kadınlar! Sadaka verin, zira cehennem ahalisinin ekseriyetini sizler oluşturacaksınız'' buyurdu. Kadının biri: "Ey Allah'ın Resulü! Neden cehennem ahalisinin çoğunu bizler oluşturuyoruz?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü çokça lanet okuyol' ve yapılan iyiliklere nankörlük ediyorsunuz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18105 (5)- Abdullah b. Mes'ud bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlara: ''Sadaka verin, zira cehennem ahalisinin çoğunluğunu sizler oluşturacaksınız'' buyurdu. Saygın veya daha akıllı kadınlardan olmayan biri: "Ey Allah'ın Resulü! Neden?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü çokça lanet okuyol' ve yapılan iyiliklere nankörlük ediyorsunuz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

18106 (6)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlara: ''Sadaka verin, zira cehennem ahalisinin çuğunluğunu sizler oluşturacaksınız'' buyurdu. Normal kadınlardan biri: "Ey Allah'ın Resulü! Neden?" diye sordu ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

3. Abdullah b. Ömer

 

18107- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey kadınlar!

Bol bol sadaka verin! Zira çokça lanet okumanız ve yapılan iyiliklere nankörlük etmenizden dolayı cehennem ahalisinin çoğunluğunu oluşturduğunuzu gördüm. Akıl sahipleri içinde de sizden daha fazla aklı ve dini eksik olanları görmüş değilim'' buyurdu. Kadının biri: "Ey Allah'ın Resulü! Aklımızın ve dinimizin bu eksikliği nedir?" diye sorunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Aklının eksikliği, iki kadının şahitliğinin bir erkeğin şahitliğine denk olmasıdır. Dininin eksikliği ise, kadının (hayızdan dolayı) günlerce namazsız durması ve Ramazan ayında oruç tutmamasıdır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/35) ve İbn Mace (4003) rivayet ettiler.

 

 

4. Abdurrahman b. Şibl

 

18108 (1) Abdurrahman b. Şibl der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fasıklar cehennem ahalisidir'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Fasıklar kimlerdir?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınlardır'' karşılığını verdi. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar bizim annelerimiz, kızkardeşlerimiz ve eşlerimiz değil mi ki?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! Ancak onlara bir şey verildiği zaman şükretmez, musibete maruz kaldıkları zaman da sabretmezler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (1944), Taberani, M. el-Kebir'de (19/315), Hakim (2/6) ve BeyhakI (5/266) rivayet ettiler.

24197 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

18109 (2)- Zeyd b. Sellam, dedesinden bildiriyor: Muaviye, Abdurrahman b. Şibl'e bir mektup yazarak Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiği hadisleri insanlara anlatmasını söyledi. Abdurrahman da insanları toplayıp şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fasıklar cehennem ahalisidir'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Fasıklar kimlerdir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadınlardır'' karşılığını verdi. "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar bizim annelerimiz, kızlarımız ve kızkardeşlerimiz değil mi ki?" dediklerinde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! Ancak onlara bir şey verildiği zaman şükretmez, musibete maruz kaldıkları zaman da sabretmezler'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ