MÜSNED-İ HANBEL

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

62- Emziren Kadınla ilişkiye Girme (=Gayl)

 

1. Esma binti Yezid

 

18055 (1) Esma binti Yezid der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "(Emziren kadınlarınızla ilişkiye girerek) çocuklarınızı gizlice öldürmeyinl Zira emzikli kadınla cinsel ilişki (ğayl) öyle tesirlidir ki kişiyi (büyüdükten sonra bile) attan düşürür'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, tıb 4/9 (3881) ve İbn Mace, nikah (1/648) rivayet ettiler.

 

 

 

18056 (2)- Esma binti Yezid der ki: Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Emziren kadınlarınızla ilişkiye girerek) çocuklarınızı gizlice öldürmeyin! Canım elinde olana yemin olsun ki böylesi bir şey öyle tesirlidir ki kişiyi (büyüdükten sonra bile) attan düşürür'' buyurduğunu işittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bununla kastettiği şey olan ğayl, kişinin çocuk emzirmekte olan karısıyla ilişkiye girmesidir.

 

[Hasen]

 

 

 

18057 (3)- Esma binti Yezid b. Seken el-Ensari der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''(Emziren kadınlarınızla ilişkiye girerek) çocuklarınızı gizlice öldürmeyin! Zira emziren kadınla cinsel ilişki (ğayl) öyle tesirlidir ki kişiyi (büyüdükten sonra bile) atının üzerinden düşürür'' buyurduğunu işittim."

Ali b. Ayyaş'ın rivayetinde ise: "Esma binti Yezid el-Ensariyye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur ... " ibaresi geçmiştir.

 

 

2. Cudame binti Vehb

 

18058- Cudame binti Vehb'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Emziren kadınla ilişkiye girmeyi (ğayl) yasaklamayı düşündümı ancak

İranZıların ve RumIarın bunu yapmalarına rağmen çocuklarına bir zararının olmadığı aklıma geldi (ben de bundan vazgeçtim)'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 2/1066 (1442), Ebu Davud, tıb 4/9 (3882), Nesai6/106 (3326), İbn Mace 1/648 (2011), Darimi, nikah 2/147 (2217) ve Malik, rida' 2/607 (16) rivayet ettiler.

 

 

3. Usame b. Zeyd

 

18059- Amir b. Sa'd b. Ebi Vakkas bildiriyor: Usame b. Zeyd, babam Sa'd b. Malik'e anlatarak şöyle demiştir: Adamın biri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Kanmla ilişkiye girerken azil yapıyorum" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden?'' diye sorunca, adam: "Emzirdiği çocuk (veya çocuklar) için endişe ediyorum" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet bunun içinse yapmana gerek yok. Zira bunu yapan Rum ve İranZılara bir zararı olmuş deği'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, nikah 2/1067 (1443) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ